Grekiska köttbullar med fetaost

Grekiska köttbullar med fetaost, vitlök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Blir också goda biffar.
Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar eller 1 dl havregryn.
Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.

4 portioner grekiska köttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 100 gram smulad fetaost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Om du vill ha ex. klyftpotatis till så sätter du in dem 40 minuter innan köttbullarna. Klyfta ex. 12 medelstora fasta potatisar, skölj den, blanda med olivolja, salt och peppar och rosta i ugnsbleck.
  3. Köttbullar: Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till smeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  4. Stek ett litet smakprov och njut. Kanske behövs mer av någon krydda?
  5. Forma köttbullar stora som pingpongbollar och bryn lite i taget i en stekpanna. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  6. När du brynt alla köttbullar låter du dem gå i ugnen i ca 20 minuter.
  7. Servera de grekiska köttbullarna med ex. klyftpotatis, tzatziki, tomatsallad samt lite grönsallad. Gärna lite extra smulad fetaost på toppen med.
  8. Tzatziki gör du av ex. 2 dl matyoghurt blandat med en halv riven gurka samt någon klyfta pressad vitlök. Tomatsallad gör du av skivad tomat, olivolja, vinäger, skivad rödlök, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.8 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer