Grekiska köttbullar med fetaost
Grekiska köttbullar med fetaost, vitlök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Om du vill ha ex. klyftpotatis till så sätter du in dem 40 minuter innan köttbullarna. Klyfta ex. 12 medelstora fasta potatisar, skölj den, blanda med olivolja, salt och peppar och rosta i ugnsbleck.
- Köttbullar: Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till smeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
- Stek ett litet smakprov och njut. Kanske behövs mer av någon krydda?
- Forma köttbullar stora som pingpongbollar och bryn lite i taget i en stekpanna. Lägg över efterhand i en ugnsform.
- När du brynt alla köttbullar låter du dem gå i ugnen i ca 20 minuter.
- Servera de grekiska köttbullarna med ex. klyftpotatis, tzatziki, tomatsallad samt lite grönsallad. Gärna lite extra smulad fetaost på toppen med.
- Tzatziki gör du av ex. 2 dl matyoghurt blandat med en halv riven gurka samt någon klyfta pressad vitlök. Tomatsallad gör du av skivad tomat, olivolja, vinäger, skivad rödlök, salt och peppar.
Serveringsförslag
- Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.
- Garnera gärna genom strö över lite extra smulad fetaost.
- Färsk oregano eller hackad bladpersilja passar också på.
Varianter
- Blir också goda biffar.
- Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar eller 1 dl havregryn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal