Grekiska köttbullar med fetaost

Grekiska köttbullar med fetaost, vitlök och oregano. Goda köttbullar som omväxling till vanliga köttbullar.

Blir också goda biffar.Istället för ströbröd kan du ta 2 mosade kokta potatisar eller 1 dl havregryn.

Tzatziki, klyftpotatis eller råris, tomatsallad samt några blad grönsallad är gott till de grekiska köttbullarna.

Garnera gärna med strö över lite extra smulad fetaost.

4 portioner grekiska köttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 400 gram blandfärs
  • 5 msk ströbröd
  • 0,5 gul lök
  • 1,5 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 tsk oregano
  • 100 gram smulad fetaost

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Om du vill ha ex. klyftpotatis till så sätter du in dem 40 minuter innan köttbullarna. Klyfta ex. 12 medelstora fasta potatisar, skölj den, blanda med olivolja, salt och peppar och rosta i ugnsbleck.
  3. Köttbullar: Blanda mjölk och ströbröd, hacka sedan lök och blanda ihop alla ingredienser till smeten i en skål. Blanda inte för mycket då blir färsen trådig.
  4. Stek ett litet smakprov och njut. Kanske behövs mer av någon krydda?
  5. Forma köttbullar stora som pingpongbollar och bryn lite i taget i en stekpanna. Lägg över efterhand i en ugnsform.
  6. När du brynt alla köttbullar låter du dem gå i ugnen i ca 20 minuter.
  7. Servera de grekiska köttbullarna med ex. klyftpotatis, tzatziki, tomatsallad samt lite grönsallad. Gärna lite extra smulad fetaost på toppen med.
  8. Tzatziki gör du av ex. 2 dl matyoghurt blandat med en halv riven gurka samt någon klyfta pressad vitlök. Tomatsallad gör du av skivad tomat, olivolja, vinäger, skivad rödlök, salt och peppar.
E-mail
Medel: 4.4 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-30

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här.

Läs mer