Enkel brunsås eller gräddsås med maizena

Introduktion och förberedelse

Enkel och lättlagad brunsås eller gräddsås med maizenaredning, vatten, grädde, köttbuljongtärning, svartpeppar samt en skvätt soja.

Denna brunsås är lättlagad och snabb att laga då du bara kokar upp vatten, buljongtärning och grädde samt sedan rör i maizenaredning.

Sedan är det bara att smaka av med lite svartpeppar och några droppar soja.

Serveringsförslag

Såsen är god till köttbullar, köttfärsbiffar, kåldolmar, kålpuddning, kotletter, kycklingfilé och annan husmanskost som fläskkarré, stek, vilt eller ugnstekt kyckling.

Val av maizena

  • Du kan ta ljus eller mörk maizenaredning. Mörk passar bättre till smakrikare såser som denna. Men båda funkar.
  • Har du inte maizenaredning och röra ut i vätskan som du sedan häller i under omrörning i den kokande såsen till önskad tjocklek. För att reda med maizenstärkelse räknar man 1/2 msk till 1 dl vätska. Koka två minuter.
  • Maizenastärkelse är glutenfri, laktosfri och vegan medan maizenaredning ej är det.

Varianter

  • Steker du något till såsen så kan du vispa ur stekpannan med en halv dl vatten efter och sila ner stekskyn i såsen. Har du steksky från något i ugnen som ex. kyckling eller stek så kan du sila ner den på slutet för mer smak. Ta då eventuellt lite mindre vatten. En brunsås utan vetemjöl eller smör.
  • Istället för vatten kan du ta mjölk. Vill du minska på mängden grädde så kan du göra det också ex. bara ta en dl grädde. Du kan ta valfria proportioner vatten, mjölk och grädde som du tycker blir gott.
  • Köttbuljongtärning kan bytas mot kycklingbuljongtärning, grönsaksbuljongtärning, svampbuljongtärning eller annan sort.
  • Man kan också ta i riktig köttbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong istället för vatten och buljongtärning.
  • Sås redd med bottenredning av smör och vetemjöl hittar du här.

Smaksättning

Såsen kan smaksättas med gelé, äppelmos, spad från inlagd gurka, enbär till vilt, messmör och smulad torkad svamp som trattkantareller.

Vegan variant

Vegetarisk eller vegan sås får du med grönsaksbuljong istället för köttbuljong, vatten, sojagrädde eller Oatly Imat, sojamjölk eller havremjölk samt smaka av med ljus japansk soja.

Red vidare med maizenastärkelse istället för maizenaredning.

Sås i samma panna

Jag brukar hälla såsen direkt i stekpannan över det jag ska servera den med. Låt puttra några minuter. Då får du med god smak ur pannan. Det gäller ex. stekta köttbullar, kotletter, köttfärsbiffar, kycklingfilé osv. Kan serveras direkt ur pannan. Garnera gärna med lite hackad persilja. Se bild.

4 portioner enkel brunsås med maizena

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 köttbuljongtärning
  • 1 tsk kinesisk soja eller 1 msk ljus japansk soja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 dl steksky (valfritt)
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk crème fraiche (valfritt)

Tillagning

  1. Koka upp vatten och grädde samt smula ner köttbuljongtärning. Koka någon minut och rör tills buljongtärningen löst sig.
  2. Tillsätt och rör i maizenaredning till önskad tjocklek. Låt koka någon minut.
  3. Har du steksky så tillsätt den på slutet för extra smak. Har du exempelvis stekt köttbullar så rör du ut en dl vatten i stekpannan och silar ner i såsen. Har du steksky från ugnen så silar du ner den.
  4. Smaka av brunsåsen med en skvätt soja och lite svartpeppar. Rör gärna i en msk crème fraiche på slutet också.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 72 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.