Kycklingköttbullar

Köttbullar med kycklingfärs. Gott som alternativ till vanlig köttbullar och kan serveras med samma tillbehör. Förslagsvis som på bilden med potatismos, gröna ärtor samt skirat smör och en sallad av tomat- och gurka och hackad bladpersilja med olivolja och vinäger.

4 portioner kycklingköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 msk maizena
  • 2 msk olivolja, smör eller margarin att steka i
  • Tillbehör: 4 port potatismos
  • 200 gram kokta gröna ärtor
  • 50 gram skirat smör
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tomater
  • 0,5 gurka

Tillagning

  1. Börja förbereda önskade tillbehör som förslagsvis potatismos mm. Skala och tärna potatis, koka mjuk i 15 minuter. Mosa med mjölk, smör salt och peppar. Koka gröna ärtor några minuter. Skira smör. Förbered sallad med tärnade tomater och gurka.
  2. Skala och hacka lök fint. Hacka bladpersilja.
  3. KYCKLINGKÖTTBULLAR: Blanda lök, bladpersilja, pressad vitlök, salt och peppar med kycklingfärsen i en bunke.
  4. Tillsätt ägg samt maizena och blanda till en jämn färs med en slev.
  5. Stek en liten provbit och smaka av färsen med salt och peppar.
  6. Smörj händerna med lite olja och forma samt rulla 20 köttbullar och lägg upp på en oljad bricka.
  7. Värm en stekpanna och bryn kycklingköttbullarna i olivolja, smör eller margarin runt om i ca 3-4 minuter.
  8. Sänk värmen (sätt gärna på lock eller lite folie) samt stek ca 8 min till så att de blir riktigt genomstekta.
  9. Servera kycklingköttbullarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.8 (12 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer