Kycklingköttbullar

Introduktion och förberedelse

Laga kycklingköttbullar - som vanliga köttbullar fast med kycklingfärs. Serveras som vanliga köttbullar och samma tillbehör.

Förslagsvis som på bilden med potatismos, gröna ärtor samt skirat smör och en sallad av tomat- och gurka och hackad bladpersilja med olivolja och vinäger.

Man kan också ha en gräddsås eller steksås till om man vill. Kokt potatis eller pressad potatis passar också till.

4 portioner kycklingköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 msk maizena
  • 2 msk olivolja, smör eller margarin att steka i
  • Tillbehör: 4 port potatismos
  • 200 gram kokta gröna ärtor
  • 50 gram skirat smör
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tomater
  • 0,5 gurka

Tillagning

  1. Börja förbereda önskade tillbehör som förslagsvis potatismos mm. Skala och tärna potatis, koka mjuk i 15 minuter. Mosa med mjölk, smör salt och peppar. Koka gröna ärtor några minuter. Skira smör. Förbered sallad med tärnade tomater och gurka.
  2. Skala och hacka lök fint. Hacka bladpersilja.
  3. KYCKLINGKÖTTBULLAR: Blanda lök, bladpersilja, pressad vitlök, salt och peppar med kycklingfärsen i en bunke.
  4. Tillsätt ägg samt maizena och blanda till en jämn färs med en slev.
  5. Stek en liten provbit och smaka av färsen med salt och peppar.
  6. Smörj händerna med lite olja och forma samt rulla 20 köttbullar och lägg upp på en oljad bricka.
  7. Värm en stekpanna och bryn kycklingköttbullarna i olivolja, smör eller margarin runt om i ca 3-4 minuter.
  8. Sänk värmen (sätt gärna på lock eller lite folie) samt stek ca 8 min till så att de blir riktigt genomstekta.
  9. Servera kycklingköttbullarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.6 (30 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.