Kycklingköttbullar
Laga kycklingköttbullar - som vanliga köttbullar fast med kycklingfärs.
Tillagning
- Börja förbereda önskade tillbehör som förslagsvis potatismos mm. Skala och tärna potatis, koka mjuk i 15 minuter. Mosa med mjölk, smör salt och peppar. Koka gröna ärtor några minuter. Skira smör. Förbered sallad med tärnade tomater och gurka.
- Skala och hacka lök fint. Hacka bladpersilja.
- KYCKLINGKÖTTBULLAR: Blanda lök, bladpersilja, pressad vitlök, salt och peppar med kycklingfärsen i en bunke.
- Tillsätt ägg samt maizena och blanda till en jämn färs med en slev.
- Stek en liten provbit och smaka av färsen med salt och peppar.
- Smörj händerna med lite olja och forma samt rulla 20 köttbullar och lägg upp på en oljad bricka.
- Värm en stekpanna och bryn kycklingköttbullarna i olivolja, smör eller margarin runt om i ca 3-4 minuter.
- Sänk värmen (sätt gärna på lock eller lite folie) samt stek ca 8 min till så att de blir riktigt genomstekta.
- Servera kycklingköttbullarna med önskade tillbehör.
Serveringsförslag
Serveras som vanliga köttbullar och samma tillbehör.
- Förslagsvis som på bilden med potatismos, gröna ärtor samt skirat smör och en sallad av tomat- och gurka och hackad bladpersilja med olivolja och vinäger.
- Man kan också ha en gräddsås eller steksås, enkel gräddsås, brunsås eller svampsås till om man vill.
- Annan potatis som passar till är kokt potatis, pressad potatis och/eller rostade rotfrukter.
- Rårörda lingon eller lingonsylt samt saltgurka eller inlagd gurka är andra klassiska tillbehör.
- Gott är också en grönsallad, kokt grönsakstillbehör som kokta vårprimörer, gröna ärtor, gröna bönor, vaxbönor, sockerärtor, morötter, blomkål eller broccoli till.
- Garnera gärna kycklingköttbullarna med hackad krus- eller bladpersilja eller gröna ärtskott.
Uppskattat näringsvärde per portion: 244 kcal