Kycklingköttbullar

Köttbullar med kycklingfärs. Gott som alternativ till vanlig köttbullar och kan serveras med samma tillbehör. Förslagsvis som på bilden med potatismos, gröna ärtor samt skirat smör och en sallad av tomat- och gurka och hackad bladpersilja med olivolja och vinäger.

4 portioner kycklingköttbullar

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 500 gram kycklingfärs
  • 1 ägg
  • 1 schalottenlök
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk salt
  • 3 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk hackad bladpersilja
  • 1 msk maizena
  • 2 msk olivolja, smör eller margarin att steka i
  • Tillbehör: 4 port potatismos
  • 200 gram kokta gröna ärtor
  • 50 gram skirat smör
  • 65 gram grönsallad
  • 2 tomater
  • 0,5 gurka

Tillagning

  1. Börja förbereda önskade tillbehör som förslagsvis potatismos mm. Skala och tärna potatis, koka mjuk i 15 minuter. Mosa med mjölk, smör salt och peppar. Koka gröna ärtor några minuter. Skira smör. Förbered sallad med tärnade tomater och gurka.
  2. Skala och hacka lök fint. Hacka bladpersilja.
  3. KYCKLINGKÖTTBULLAR: Blanda lök, bladpersilja, pressad vitlök, salt och peppar med kycklingfärsen i en bunke.
  4. Tillsätt ägg samt maizena och blanda till en jämn färs med en slev.
  5. Stek en liten provbit och smaka av färsen med salt och peppar.
  6. Smörj händerna med lite olja och forma samt rulla 20 köttbullar och lägg upp på en oljad bricka.
  7. Värm en stekpanna och bryn kycklingköttbullarna i olivolja, smör eller margarin runt om i ca 3-4 minuter.
  8. Sänk värmen (sätt gärna på lock eller lite folie) samt stek ca 8 min till så att de blir riktigt genomstekta.
  9. Servera kycklingköttbullarna med önskade tillbehör.
E-mail
Medel: 4.7 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer