Brunsås

Brunsås är en redd sås med köttbuljong. Brunsås är gott till köttbullar, köttfärsbiffar, kåldolmar, kålpuddning och annan husmanskost som fläskkarré eller stek.
Brunsås kan göras med vatten och köttbuljongtärning, eller köttbuljong, eller mjölk. Istället för buljongtärning kan man ta steksky om man stekt något i stekpannan innan. Man kan vispa ut pannan med lite vatten ändå och tillsätta.
Istället för kinesisk soja kan du ta någon msk ljus japansk soja.
Vegetarisk brunsås får du med grönsaksbuljong istället för köttbuljong.
Brunsås kan smaksättas med soja, gelé, äppelmos, spad från inlagd gurka.
Istället för smör eller margarin kan du göra brunsåsen på olivolja.
Bryn gärna mjölet ljusbrunt i fettet så får du en smakrikare brunsås.
Gör du såsen samtidigt som du steker ex. köttbullar eller biffar så skölj och vispa gärna ut stekpannan och sila av stekskyn och ersätt vätska med skyn och tillsätt till brunsåsen.
Godast blir brunsåsen med smör, riktig köttbuljong, mjölk och grädde.

4 portioner brunsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 2 msk smör eller margarin
  • 2 msk vetemjöl
  • 4 dl vatten
  • 1 köttbuljongtärning
  • 3 msk grädde
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 1 msk gelé som svartvinbärsgelé eller äppelmos
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Smält smör eller margarin i en kastrull.
  2. Tillsätt mjöl och vispa ut det. Bryn mjölet ljusbrunt någon minut under omrörning.
  3. Tillsätt vätskan lite i taget under omrörning.
  4. Koka brunsåsen under omrörning i minst 5 minuter på medelvärme.
  5. Smaka av brunsåsen med soja, gelé, salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.4 (16 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer