Brunsås

Brunsås är en redd sås med buljong, lite grädde och ibland mjölk samt lite soja som smaksättning. Du kan ta köttbuljong, kyckling- eller grönsaksbuljong. Du kan bottenreda med mjöl och smör eller toppreda såsen med maizenaredning.

Brunsås är gott till mycket och klassiskt till köttbullar, köttfärsbiffar, kåldolmar, kålpuddning, kotletter, kycklingfilé och annan husmanskost som fläskkarré, stek eller ugnstekt kyckling.

Olika vätska att laga såsen av

  • Med mer grädde och någon msk crème fraiche så blir såsen en gräddig gräddsås.
  • Med hemlagad köttbuljong och grädde.
  • Med enbart vatten och köttbuljongtärning likt klassisk Sauce Espagnole. Helt UTAN mjölk och grädde.
  • Med steksky som extra vätska - om man stekt något i stekpannan innan. Vispa ut pannan med ca 1-2 dl vatten och sila över i såsen - du får då dra av 1-2 dl vatten i receptet nedan.

Fler tips när du lagar brunsås:

  • Häll brunsåsen direkt i stekpannan tillsammans med det du vill servera såsen med exempelvis köttbullarna. Låt puttra några minuter. Då får du med god smak ur pannan. Det gäller även kotletter, köttfärsbiffar, rullader, kycklingfilé osv.

Fler varianter på smaksättning

  • Brunsås kan smaksättas med bland annat kinesisk mörk soja, japansk ljus soja, vinbärs- eller rönnbärsgelé, äppelmos, spad från inlagd gurka, enbär till vilt, messmör och smulad torkad svamp som trattkantareller.
  • Bryn gärna mjölet ljust brunt i smöret så får du en smakrikare brunsås.

Olika redningar

  • Man kan också reda såsen med toppredning med vetemjöl. Då blandar man någon dl kallt vatten eller mjölk med mjöl tills det ej är några klumpar och rör sedan ner i den kokande såsen till önskad tjocklek.
  • På restaurang är det vanligt att man har Beurre manie som man reder såser med. Då tillsätter man några msk i kokande sås, rör och kokar till önskad tjocklek. Beurre manie gör man en stor sats - ofta en ljus och mörk med brynt smör och mjöl och förvarar i kylen eller vid spisen att ha till att reda med vid behov.

Vegetarisk eller vegan sås

Laga såsen med grönsaksbuljong istället för köttbuljong; vidare vatten, sojagrädde eller Oatly Imat, sojamjölk eller havremjölk. Smaka av med ljus japansk soja. Mjölkfritt margarin kan man också använda till bottenredning. Eller använd ljus mazena att reda såsen med.

4 portioner brunsås

  • Förberedelse: 2 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 10 min

Ingredienser

  • 4 dl vatten eller mjölk eller blanda hälften av varje
  • 1 buljongtärning av kött, kyckling eller grönsaker
  • 0,5 dl grädde (valfritt)
  • 2 msk crème fraiche (valfritt)
  • 1-2 tsk kinesisk soja eller 1-2 msk ljus japansk soja
  • 1 msk gelé som svartvinbärsgelé, rönnbärsgelé eller äppelmos (valfritt)
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • BOTTENREDNING MED VETEMJÖL - brunsås med vetemjöl och smör: 2 msk smör eller margarin samt 2 msk vetemjöl
  • TOPPREDNING MED MAIZENA - brunsås med maizenaredning: 2,5 msk ljus eller mörk maizenaredning

Tillagning

  1. BOTTENREDNING MED VETEMJÖL - brunsås med vetemjöl och smör: Smält smör eller margarin i en kastrull.
  2. Tillsätt mjöl och vispa ut det. Bryn mjölet ljusbrunt någon minut under omrörning.
  3. Tillsätt vatten eller mjölk lite i taget under omrörning. Tillsätt och smula i buljongtärning.
  4. Tillsätt grädde och rör i crème fraiche samt koka upp.
  5. Koka såsen under omrörning i minst 5 minuter på medelvärme tills buljongen löst sig.
  6. TOPPREDNING MED MAIZENA - brunsås med maizenaredning: Koka upp vatten och mjölk samt smula ner buljong. Koka någon minut och rör tills buljongen löst sig.
  7. Vispa ned och red såsen med maizenaredning till önskad tjocklek.
  8. Tillsätt grädde och crème fraiche samt smaka av såsen med soja, gelé, salt och vit- eller svartpeppar.
  9. EXTRA SMAK FRÅN PANNAN: Har du stekt något som exempelvis köttbullar så kan du hälla i såsen med köttbullarna. Eller ta upp det du stekt och sedan vispa ur pannan med en halv dl vatten samt sila över och koka ihop med såsen på slutet för extra smak.
E-mail
Medel: 3.9 (35 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept