Fläskfärsbullar

Fläskfärsbullar är köttbullar fast gjorda på enbart fläskfärs. De blir saftiga och goda. Köttbullar är gott med potatismoskokt potatis, pressad potatis, gräddsås, enkel brunsåslingon samt saltgurka eller inlagd gurka. Garnera gärna med hackad persilja. 

Man kan också ha till kokt ris, råris eller pasta med tomatsås. Köttbullarna passar även till julbord, påsk och midsommar - alla helger. 

Kolla in min film hur man lagar köttbullar på Youtube. 

4 portioner fläskfärsbullar, ca 16 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram fläskfärs
  • 1/2 gul lök, riven
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör till stekning
  • GRÄDDIG SÅS: 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 buljongtärning, grönsak eller kött
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Vill du ha potatismos eller kokt potatis till så börjar du med att skala och koka potatis.
  2. Lägg ströbrödet i en bunke och tillsätt mjölken. Låt stå medan du river löken.
  3. Skala och riv löken grovt. Lägg i med mjölk och ströbröd.
  4. Tillsätt fläskfärsen, salt och peppar samt blanda hastigt till en smet.
  5. Forma smeten till köttbullar. Ta en skål med kallt vatten att doppa händerna i så fastnar inte smeten så mycket när du rullar dem. Förslag är att rulla ca 16 köttbullar.
  6. Stek och bryn köttbullarna i smör runt om i en stor stekpanna. Har du två mindre stekpannor så kan du steka alla samtidigt. Lägg inte i för många köttbullar i taget om du har en liten stekpanna - pannan ska vara het not att bryna köttbullarna - stek hälften i taget. Vänd dem försiktigt och se till så att de bryns runt om utan att brännas.
  7. Stek färdigt köttbullarna på låg värme. Räkna ca 15 minuter för stora köttbullar och 10 minuter för mindre köttbullar. Du kan steka i en eller två pannor. Vänd runt dem då och då och kolla så de inte bränns. De är klara när köttsaften inte sipprar ut längre. Eller skär itu en och kolla - de ska vara väl stekta.
  8. Nu kan du hålla köttbullarna varma fram till servering i stekpannan på svagaste värme.
  9. Gör potatismos om du vill ha det till.
  10. ENKEL SÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör så den löser sig. Tillsätt grädde och koka upp med maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av såsen med soja, peppar och salt. Häll ev. såsen i stekpannan och låt koka ihop med fläskfärsbullarna.
  11. Servera fläskfärsbullarna med de tillbehör du vill ha. Förslagsvis som på bilden med potatismos, sås, lingon och saltgurka. Hackad persilja är också gott på.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Författare:

Jag heter Henrik och skapat Receptfavoriter sedan start 2003. Jag är kock sedan 25 år och mat- och vinskribent samt fotograf sedan 2001. Jag har en Fil.kand Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, en WSET dryckesutbildning och är medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine de Rotisseurs, Slowfood, Äkta vara, Svenska kockars förening och Sveriges Matskribenters Förening. Läs mer.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Grilla egna hamburgare

Massor med recept på hemgjorda hamburgare. Tips på hur du grillar eller lagar dem så de blir är saftiga och goda. Vilka tillbehör passar till? Baka egna hamburgerbröd, gör egen dressing och fritera hemmagjorda pommes. 

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Festmat till Valborg och 1 maj

Till Valborg kan man laga lite vad man vill. Här är lite tips på enkla men festliga rätter till grillen samt till buffé med pajer, plock och lite tidiga primörer som sparris och annat grönt. 

Läs mer