Fläskfärsbullar

Fläskfärsbullar är köttbullar fast gjorda på enbart fläskfärs. De blir saftiga och goda. Köttbullar är gott med potatismos, kokt potatis, pressad potatis, gräddsås, enkel brunsås, lingon samt saltgurka eller inlagd gurka. Garnera gärna med hackad persilja.

Man kan också ha till kokt ris, råris eller pasta med tomatsås. Köttbullarna passar även till julbord, påsk och midsommar - alla helger.

Kolla in min film hur man lagar köttbullar på Youtube.

4 portioner fläskfärsbullar, ca 16 stycken

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 400 gram fläskfärs
  • 1/2 gul lök, riven
  • 1,5 dl mjölk
  • 3 msk ströbröd
  • 1 krm vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • 2 msk smör till stekning
  • GRÄDDIG SÅS: 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 1 buljongtärning, grönsak eller kött
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 krm svartpeppar
  • 0,5 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Vill du ha potatismos eller kokt potatis till så börjar du med att skala och koka potatis.
  2. Lägg ströbrödet i en bunke och tillsätt mjölken. Låt stå medan du river löken.
  3. Skala och riv löken grovt. Lägg i med mjölk och ströbröd.
  4. Tillsätt fläskfärsen, salt och peppar samt blanda hastigt till en smet.
  5. Forma smeten till köttbullar. Ta en skål med kallt vatten att doppa händerna i så fastnar inte smeten så mycket när du rullar dem. Förslag är att rulla ca 16 köttbullar.
  6. Stek och bryn köttbullarna i smör runt om i en stor stekpanna. Har du två mindre stekpannor så kan du steka alla samtidigt. Lägg inte i för många köttbullar i taget om du har en liten stekpanna - pannan ska vara het not att bryna köttbullarna - stek hälften i taget. Vänd dem försiktigt och se till så att de bryns runt om utan att brännas.
  7. Stek färdigt köttbullarna på låg värme. Räkna ca 15 minuter för stora köttbullar och 10 minuter för mindre köttbullar. Du kan steka i en eller två pannor. Vänd runt dem då och då och kolla så de inte bränns. De är klara när köttsaften inte sipprar ut längre. Eller skär itu en och kolla - de ska vara väl stekta.
  8. Nu kan du hålla köttbullarna varma fram till servering i stekpannan på svagaste värme.
  9. Gör potatismos om du vill ha det till.
  10. ENKEL SÅS: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör så den löser sig. Tillsätt grädde och koka upp med maizenaredning till önskad tjocklek. Smaka av såsen med soja, peppar och salt. Häll ev. såsen i stekpannan och låt koka ihop med fläskfärsbullarna.
  11. Servera fläskfärsbullarna med de tillbehör du vill ha. Förslagsvis som på bilden med potatismos, sås, lingon och saltgurka. Hackad persilja är också gott på.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer