Rostade rotfrukter

Introduktion och förberedelse

Rostade rotfrukter är gott som tillbehör tillbehör till det mesta. Här med kålrot, rotselleri, palsternacka och morot samt lite potatis.

Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma. Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller stor ugnsform.

Varianter på rostade rotfrukter

  • Andra varianter är att rosta med en hackad vitlök och något krm timjan samt rosmarin.
  • Vidare passar något krm chiliflakes för lite hetare rotfrukter.
  • Persiljerot, röd paprika, rödlök, aubergine, kålrabbi, vitkål, potatis och spetskål kan man också rosta med.

Serveringsförslag

Nymalen svartpeppar är gott och lite flingsalt vid servering. Du kan även garnera med hackad bladpersilja eller kruspersilja. Fryst persilja kan du blanda runt rotfrukterna vid servering om du inte hackar färsk persilja (smidigt om man lagar till många).

4 portioner rostade roftrukter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 200 gram, ca 3-4 morötter
  • 200 gram, ca 3-4 palsternackor
  • 200 gram, 1/2 kålrot
  • 200 gram, 1/2 rotselleri
  • 200 gram, 3-4 fasta potatisar, med eller utan skal
  • 2 msk rapsolja eller annan matolja som olivolja, majsolja eller solrosolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 grader vanlig ugn. Eller 225 grader varmluft.
  2. Skala morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Spara gärna blast från rotsellerin. Om den har fin grön blast kan du plocka bladen, skölja, hacka samt strö över rotfrukterna vid servering som garnering.
  4. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Skölj och skala eventuellt potatis.
  5. Tärna rotfrukterna till 2x2 cm bitar. Eller i grova bitar som du önskar - kanske stavar och klyftor. Skölj bort stärkelsen på potatisen och torka den torr med lite papper.
  6. Blanda med olja och salt i en stor stekpanna som tål ugn, långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med lite mellanrum. Strö över lite peppar också om du vill.
  7. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka - det tar cirka 30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd dem försiktigt genom att ta loss dem med en stekspade om de fastnat.
  8. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.
  9. Vid servering kan du strö lite flingsalt och nymalen svartpeppar över. Samt garnera med hackad persilja eller gröna blad från rotselleri.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 236 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept