Rostade rotfrukter

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rostade rotfrukter är gott som tillbehör tillbehör till det mesta. Här med kålrot, rotselleri, palsternacka och morot. Om du vill kan du ha med potatis också.

Flerdubbla gärna nedan recept till en långpanna eller ugnsform. Rostade rotfrukter håller sig i kylen och är bara att värma.

Varianter på ugnsrostade rotfrukter

Potatis är gott att ha med. Andra varianter är att rosta med en hackad vitlök och något krm timjan samt rosmarin. Vidare passar något krm chiliflakes för lite hetare rotfrukter.

Persiljerot, röd paprika, rödlök, aubergine, kålrabbi, vitkål, potatis och spetskål kan man också rosta med.

Nymalen svartpeppar är också gott och lite flingsalt vid servering. Du kan ta hackad bladpersilja eller kruspersilja. Fryst persilja kan du blanda runt med vid servering om du inte hackar färsk persilja (smidigt om man lagar till många).

4 portioner rostade roftrukter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 morötter
  • 4 palsternackor
  • 1 kålrot
  • 1 rotselleri, gärna med blast
  • 2 msk olivolja eller svensk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar eller svarteppar

Tillagning

  1. Sätt ugn på 250 graders vanlig värme. Eller 225 grader varmluft.
  2. Skala morötter och palsternacka. Skär dem i ca 2x2 cm bitar. Lägg dem på en långpanna.
  3. Skär bort skalet från rotsellerin samt kålroten. Spara ev. blast från rotsellerin - rotselleribladen kan du plocka, skölja, hacka och strö över rotfrukterna vid servering.
  4. Tärna rotfrukterna till 2x2 cm bitar.
  5. Blanda med olivolja, salt och peppar i en långpanna eller ugnsform. Sprid ut dem jämnt och med mellanrum i formen.
  6. Rosta rotfrukterna i mitten av ugnen tills de fått färg och är mjuka, det tar cirka 30 minuter. Ta gärna ut en gång och vänd dem försiktigt. Ta ett smakprov och känn om rotfrukterna är mjuka. Är de mjuka men ej fått färg så sätt dem under grillen några minuter så att bryns. Är de ej mjuka men börjar bli brända så vänd runt dem och sänk värmen istället.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-04

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.