Kokta vårprimörer

Introduktion och förberedelse

Kokta vårprimörer som blomkål, knipplök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med en klick smör eller olivolja, flingsalt och nymald vit- eller svartpeppar.

Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta. Passa på när det är säsong för svenska grönsaker på vår, sommar och tidig höst.

Jag har även fler tips på andra grönsaker att koka som tillbehör.

8 portioner kokta vårprimörer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 8 späda knippmorötter
  • 8 knipplökar eller en stor purjolök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skär blomkål i små buketter.
  2. Skär av blasten ca 1 cm från skaftet. Skala dem och skölj dem. Dela stora morötter längs med samt gärna snett över i totalt fyra delar.
  3. Rensa knipplöken och skär bort rotfästet längst ner. Skölj dem. Skär bort blasten ca 5 cm upp från löken. Spara blasten och slanta den. Dela stora lökar i två delar.
  4. Koka upp en stor kastrull med 1 dl vatten, tillsätt smör eller olivolja och salt.
  5. Lägg i blomkålen, morötterna och lökarna. Vänta med den hackade lökblasten.
  6. Koka primörerna på medelvärme under lock i ca 4-5 minuter. Du kan också använda mikron.
  7. Tillsätt lökblasten och koka på i någon minut till.
  8. Lägg upp grönsakerna på fat och smaka av med lite mer salt och peppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer