Kokta vårprimörer

Introduktion och förberedelse för tillagning

Kokta vårprimörer som blomkål, knipplök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med en klick smör eller olivolja, flingsalt och nymald vit- eller svartpeppar.

Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta. Passa på när det är säsong för svenska grönsaker på vår, sommar och tidig höst.

Jag har även fler tips på andra grönsaker att koka som tillbehör.

8 portioner kokta vårprimörer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 8 späda knippmorötter
  • 8 knipplökar eller en stor purjolök
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skär blomkål i små buketter.
  2. Skär av blasten ca 1 cm från skaftet. Skala dem och skölj dem. Dela stora morötter längs med samt gärna snett över i totalt fyra delar.
  3. Rensa knipplöken och skär bort rotfästet längst ner. Skölj dem. Skär bort blasten ca 5 cm upp från löken. Spara blasten och slanta den. Dela stora lökar i två delar.
  4. Koka upp en stor kastrull med 1 dl vatten, tillsätt smör eller olivolja och salt.
  5. Lägg i blomkålen, morötterna och lökarna. Vänta med den hackade lökblasten.
  6. Koka primörerna på medelvärme under lock i ca 4-5 minuter. Du kan också använda mikron.
  7. Tillsätt lökblasten och koka på i någon minut till.
  8. Lägg upp grönsakerna på fat och smaka av med lite mer salt och peppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.