Kokta vårprimörer

Kokta vårprimörer som blomkål, vårlök och knippmorötter är goda att koka och smaksätta med smält smör eller olivolja, salt och peppar.
Vårprimörer är gott tillbehör till det mesta.

8 portioner kokta vårprimörer

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 18 min

Ingredienser

  • 1 huvud blomkål
  • 8 späda knippmorötter
  • 8 vårlökar
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Rensa och skär blomkål i små buketter.
  2. Skär av blasten ca 1 cm från skaftet. Skala dem och skölj dem. Dela stora morötter längs med samt gärna snett över i totalt fyra delar.
  3. Rensa vårlöken och skär bort rotfästet längst ner. Skölj dem. Skär bort blasten ca 5 cm upp från löken. Spara blasten och slanta den. Dela stora lökar i två delar.
  4. Koka upp en stor kastrull med 1 dl vatten, tillsätt smör och salt.
  5. Lägg i blomkålen, morötterna och vårlökarna. Vänta med den hackade lökblasten.
  6. Koka vårprimörerna på medelvärme under lock i ca 4-5 minuter. Du kan också använda mikron.
  7. Tillsätt lökblasten och koka på i någon minut till.
  8. Lägg upp vårprimörerna på fat och smaka ev. av med lite mer salt och peppar.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer