Inlagd gurka

Recept på inlagd gurka eller vanlig snabb pressgurka. Pressgurka görs med vanlig slanggurka som skivas och läggs under några timmar i en sötare ättikslag, gärna under press (därav namnet). Pressgurka är gott till husmanskost som köttbullar och som smörgåspålägg framförallt med leverpastej. En av mina favoriter är inkokt lax med pressgurka. 

Små gurkor som Västeråsgurka - blir knapriga och goda inlagda i ättikslag. Vill du lägga in dem för längre tid - hela eller i bitar - så lägger man dem först i saltlag och sedan i ättikslag. Jag har recept på smörgåsgurka, saltgurka eller snabbsaltad gurka. Vidare kan man syra dem till syrad saltgurka. Man kan även göra egen Bostongurka

På bilden är det pressgurka med hackad persilja i (blir också gott med dill) - som jag gillar. Andra smaksättningar är med: 

4 portioner pressgurka eller 1 liter x 6 burkar inlagd smågurka

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • TILL PRESSGURKA: 1 vanlig gurka (slanggurka)
  • 1 tsk salt
  • 3 msk socker
  • 1 krm vitpeppar eller svartpeppar
  • 0,5 dl ättiksprit 12% eller 0,25 dl ättiksprit 24%
  • 2 msk hackad dill eller persilja (valfritt)

Tillagning

  1. PRESSGURKA: skiva en hel vanlig gurka tunt. En mandolin, osthyvel eller med kniv.
  2. Blanda gurkskivorna med salt, socker, peppar och ättiksprit i en stor bunke, plast- eller glasburk.
  3. Massera försiktigt ihop allt med handen.
  4. Låt gurkan stå och dra i bunken eller lägg i press i kylen - minst en halvtimme. De går också att äta direkt om du masserar in ättikan och saltet för hand. För att lägga i press kan du täcka gurkan med ett litet fat eller en mindre skål eller burk. Sätt något tungt på ex. en skål med sockerpaketet eller ett fullt paket mjölk eller liknande.
  5. Pressgurkan håller sig i kylen någon vecka.
  6. Vid servering så plockar man upp gurkan ur lagen och lägger på tallriken - man tar alltså inte med lagen vid servering.
E-mail
Medel: 4.3 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer