Kokta morötter

Knippmorötter och vårmorötter är goda att koka med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.
Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta.

Vanliga vintermorötter eller andra morötter blir också goda att koka på samma vis. Då kan man dela stora morötter på längden i önskad storlek - ex. i fyra klyftor. 

4 portioner kokta morötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 1 knippe vårmorötter eller 4-6 vintermorötter, ca 500 g
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skär av blasten från morötterna ca 1 cm från skaftet.
  2. Skölj och skala morötterna. Skala noga ända upp till kanten vid fästet där jord ofta fastnat i skarven. Skölj.
  3. Dela ev. större morötter på längden och sedan snett på mitten. Vintermorötter kan du skala och förslagsvis slanta i 1 cm breda bitar eller skär i stavar likt pommes frites.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull.
  5. Lägg i morötterna och koka dem under lock i ca 8 minuter eller tills de är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  6. Häll av vattnet.
  7. Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg upp och servera morötterna.

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Vad ska du äta på sportlovet?

På sportlovet gillar många att sporta, äta gott och ha kul. Maten ska gå snabbt, enkelt samt passa hela familjen - som Korv Stroganoff. Den får gärna ha gott om extra energi så du orkar i backen. Här är lite tips på rätter jag själv tycker passar.

Läs mer

Klassiska semlor och nya varianter

Fira Fettisdagen - 13 februari 2018 - med klassiska semlor fyllda med nyvispad grädde och massor med mandelmassa. Här hittar du de klassiska recepten såväl som modernare tolkningar och varianter med mindre fett, utan laktos med mera. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer