Kokta morötter

Knippmorötter, vanliga morötter, stora morötter eller späda fina morötter - alla är goda att koka. Riktigt goda blir de med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.

Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta. Kan blandas med andra grönsaker som knipplök, broccoli, blomkål, vaxbönor, gröna bönor - ett förslag med andra primörer här. Eller bjud på fina knippmötter med potatis.

Vanliga vintermorötter eller andra morötter som är stora kan man dela på längden i önskad storlek - ex. i fyra klyftor.

Köp gärna svenska ekologiska morötter som jag tycker är godast. I Sverige är vi självförsörjande på morötter - i stort sett den enda grönsak vi är det - så köp svenska morötter!

4 portioner kokta morötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 1 knippe vårmorötter eller 4-6 vintermorötter, ca 500 g
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skär av blasten från morötterna ca 1 cm från skaftet.
  2. Skölj och skala morötterna. Skala noga ända upp till kanten vid fästet där jord ofta fastnat i skarven. Skölj.
  3. Dela ev. större morötter på längden och sedan snett på mitten. Vintermorötter kan du skala och förslagsvis slanta i 1 cm breda bitar eller skär i stavar likt pommes frites.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull.
  5. Lägg i morötterna och koka dem under lock i ca 8 minuter eller tills de är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  6. Häll av vattnet.
  7. Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg upp och servera morötterna.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.