Kokta morötter

Introduktion och förberedelse

Knippmorötter, vanliga morötter, stora morötter eller späda fina morötter - alla är goda att koka.

Riktigt goda blir de med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.

Morötter är goda, billiga och nyttiga som tillbehör till det mesta.

Vanliga vintermorötter eller andra morötter som är stora kan man dela på längden i önskad storlek - ex. i fyra klyftor.

Köp gärna svenska ekologiska morötter som jag tycker är godast. I Sverige är vi självförsörjande på morötter - i stort sett den enda grönsak vi är det på. Så köp svenska morötter!

Varianter

Morötterna kan blandas med andra grönsaker som knipplök, broccoli, blomkål, vaxbönor, gröna bönor - ett förslag med andra primörer här.

Eller bjud på fina knippmötter med potatis.

4 portioner kokta morötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 1 knippe knippmorötter eller vanliga tjockare 4-6 morötter typ vintermorötter ca 500 gram
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skär av blasten från morötterna ca 1 cm från skaftet.
  2. Skölj och skala morötterna. Skala noga ända upp till kanten vid fästet där jord ofta fastnat i skarven. Skölj.
  3. Dela ev. större morötter på längden och sedan snett på mitten. Vintermorötter kan du skala och förslagsvis slanta i 1 cm breda bitar eller skär i stavar likt pommes frites.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull.
  5. Lägg i morötterna och koka knippmorötter under lock i ca 8 minuter eller tills de är mjuka men ända har tuggmotstånd. Tjockare vanliga morötter typ vintermorötter kan ta lite längre tid ca 15 minuter. Det beror lite på hur tjockt du skurit dem samt hur väl kokta du vill ha morötterna - det är en smaksak. Smaka på en och koka dem som du tycker är lagom.
  6. Häll av vattnet.
  7. Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar till morötterna i kastrullen. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg upp och servera morötterna.
E-mail
Medel: 3.8 (4 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 36 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-13

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.