Kokta morötter

Knippmorötter, vanliga morötter, stora morötter eller späda fina morötter - alla är goda att koka. Riktigt goda blir de med en klick smör eller olivolja, salt och peppar.

Kokta morötter är goda som tillbehör till det mesta. Kan blandas med andra grönsaker som knipplök, broccoli, blomkål, vaxbönor, gröna bönor - ett förslag med andra primörer här. Eller bjud på fina knippmötter med potatis.

Vanliga vintermorötter eller andra morötter som är stora kan man dela på längden i önskad storlek - ex. i fyra klyftor.

Köp gärna svenska ekologiska morötter som jag tycker är godast. I Sverige är vi självförsörjande på morötter - i stort sett den enda grönsak vi är det - så köp svenska morötter!

4 portioner kokta morötter

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 8 min
  • Klart på: 13 min

Ingredienser

  • 1 knippe vårmorötter eller 4-6 vintermorötter, ca 500 g
  • 1 msk smör eller olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Skär av blasten från morötterna ca 1 cm från skaftet.
  2. Skölj och skala morötterna. Skala noga ända upp till kanten vid fästet där jord ofta fastnat i skarven. Skölj.
  3. Dela ev. större morötter på längden och sedan snett på mitten. Vintermorötter kan du skala och förslagsvis slanta i 1 cm breda bitar eller skär i stavar likt pommes frites.
  4. Koka upp 2 dl vatten i en kastrull.
  5. Lägg i morötterna och koka dem under lock i ca 8 minuter eller tills de är mjuka men ända har tuggmotstånd.
  6. Häll av vattnet.
  7. Tillsätt smör eller olivolja, salt och peppar. Smaka av med salt och peppar.
  8. Lägg upp och servera morötterna.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-04

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept