Vegetariska köttbullar

Vegetariska "köttbullar" - ja det är sojafärs i dem - inte köttfärs. Jag använde "Formbar sojafärs" som finns att köpa fryst.

Dessa lagade jag med formbar sojafärs som blandas likt vanlig köttbullesmet med ströbröd, mjölk, riven lök, salt och svartpeppar. Sedan steker man dem gyllenbruna i lite smör och rapsolja.

4 portioner vegetariska "köttbullar", 16 stycken

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram formbar sojafärs, fryst ex. Anamma
  • 1/2 gul lök
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk ströbröd
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 3 msk hackad persilja till färsen, fryst eller färsk
  • Gräddsås: 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 portioner kokt potatis, vit bönsallad, lingon och saltgurka
  • 4 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Låt sojafärsen tina på en tallrik.
  2. Börja koka potatis om du vill ha det till. Eller förbered annat valfritt tillbehör.
  3. Blanda mjölk och ströbröd i en skål.
  4. Skala och riv löken grovt. Lägg i skålen med ströbröd och mjölk.
  5. Tillsätt salt och peppar samt vänd i och blanda runt sojafärsen till en smet.
  6. Forma runda köttbullar av smeten. Förslag är 16 stycken.
  7. Stek bullarna runt om i en stor panna med en msk smör och en msk rapsolja. Vänd runt dem och se till att de bryns runt om och sedan steks på lägre värme runt om i ca 15 minuter.
  8. Gräddig sås: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör tills den löst sig. Tillsätt grädde och koka upp. Rör i maizenaredning och koka upp. Sänk värmen och smaka av med salt, soja och peppar.
  9. Häll såsen i pannan med vegoköttbullarna. Låt puttra medan du lagar klart valfria tillbehör.
  10. Servera bullarna med såsen och förslagsvis kokt potatis samt sallad. Lingon och saltgurka passar också. Garnera gärna med hackad persilja.
Jag tog i princip samma ingredienser som till vanliga köttbullar. Istället för köttfärs formbar sojafärs och sedan riven gul lök, ströbröd, mjölk, salt och svartpeppar samt lite hackad persilja.
Jag tog i princip samma ingredienser som till vanliga köttbullar. Istället för köttfärs formbar sojafärs och sedan riven gul lök, ströbröd, mjölk, salt och svartpeppar samt lite hackad persilja.
Formbar sojafärs blir perfekt att laga vegetariska köttbullar på och håller ihop fint.
Formbar sojafärs blir perfekt att laga vegetariska köttbullar på och håller ihop fint.
16 köttbullar rullade jag och nu är det dags att steka dem.
16 köttbullar rullade jag och nu är det dags att steka dem.
Bryn köttbullarna i en stor stekpanna alla på en gång, i två stekpannor eller i omgångar. Stek sedan färdigt på låg värme i 10 minuter.
Bryn köttbullarna i en stor stekpanna alla på en gång, i två stekpannor eller i omgångar. Stek sedan färdigt på låg värme i 10 minuter.
Här också recept på sås du kan slå i med köttbullarna i pannan. Kan serveras direkt ur pannan.
Här också recept på sås du kan slå i med köttbullarna i pannan. Kan serveras direkt ur pannan.

Serveringsförslag

  • Det är gott med sås till sojafärsbullarna så här har jag gjort en lättlagad men god gräddig brunsås och kokt potatis till.
  • Som tillbehör serverade jag en god sallad med stora vita bönor, rödlök, babyspenat, isbergsallad, tomat och riven morot till. Sedan garnerade jag med lite hackad persilja.
  • Klassiskt till köttbullar är annars lingon samt saltgurka eller inlagd gurka. Istället för kokt potatis är det gott med pressad potatis eller potatismos.
  • Köttbullarna passar även till julbord, påsk, midsommar och smörgåsbord. Rulla dem då gärna till lite mindre storlek ex. till 24 stycken.
E-mail
Medel: 4 (53 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 488 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-01-19