Vegetariska köttbullar

Introduktion och förberedelse

Vegetariska köttbullar - ja det är sojafärs i dem - inte köttfärs. Dessa lagade jag med formbar sojafärs som blandas likt vanlig köttbullesmet med ströbröd, mjölk, riven lök, salt och svartpeppar. Sedan steker man dem gyllenbruna i lite smör och rapsolja. Över förväntan om jag får säga det själv.

Det är gott med sås till sojafärsbullarna så här har jag gjort en lättlagad men god gräddig brunsås och kokt potatis till. Som tillbehör serverade jag en god sallad med stora vita bönor, rödlök, babyspenat, isbergsallad, tomat och riven morot till. Sedan garnerade jag med lite hackad persilja.

Klassiskt till köttbullar är annars lingon samt saltgurka eller inlagd gurka. Istället för kokt potatis är det gott med pressad potatis eller potatismos.

Köttbullarna passar även till julbord, påsk, midsommar och smörgåsbord. Rulla dem då gärna till lite mindre storlek ex. till 24 stycken.

Jag använde "Formbar sojafärs" som finns att köpa fryst.

4 portioner vegetariska köttbullar, 16 stycken

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram formbar sojafärs, fryst. Finns från Anamma.
  • 1/2 gul lök
  • 1 dl mjölk
  • 3 msk ströbröd
  • 1,5 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • 3 msk hackad persilja till färsen, fryst eller färsk
  • Gräddsås: 1 tärning grönsaksbuljong
  • 2 dl vatten
  • 2 dl grädde
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1/2 tsk kinesisk soja
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 4 portioner kokt potatis, vit bönsallad, lingon och saltgurka
  • 4 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning

  1. Låt sojafärsen tina på en tallrik.
  2. Börja koka potatis om du vill ha det till. Eller förbered annat valfritt tillbehör.
  3. Blanda mjölk och ströbröd i en skål.
  4. Skala och riv löken grovt. Lägg i skålen med ströbröd och mjölk.
  5. Tillsätt salt och peppar samt vänd i och blanda runt sojafärsen till en smet.
  6. Forma runda köttbullar av smeten. Förslag är 16 stycken.
  7. Stek bullarna runt om i en stor panna med en msk smör och en msk rapsolja. Vänd runt dem och se till att de bryns runt om och sedan steks på lägre värme runt om i ca 15 minuter.
  8. Gräddig sås: Koka upp vatten och smula ner buljongtärning. Rör tills den löst sig. Tillsätt grädde och koka upp. Rör i maizenaredning och koka upp. Sänk värmen och smaka av med salt, soja och peppar.
  9. Häll såsen i pannan med vegoköttbullarna. Låt puttra medan du lagar klart valfria tillbehör.
  10. Servera bullarna med såsen och förslagsvis kokt potatis samt sallad. Lingon och saltgurka passar också. Garnera gärna med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4.3 (24 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.