Köttbullar med nötfärs

Klassiska köttbullar med färs av nötkött, lök, grädde och mjölk. Utan ströbröd (glutenfria).
Gott att smaksätta nötköttsbullarna med är ex. något av följande: 2 msk dijonsenap; 1 krm mald kryddpeppar (julköttbullar); 2 msk finhackad ansjovis; 1 tsk oregano och en klyfta vitlök. Vill du spä färsen till 1-2 portioner till så kan du ha i 2 dl mer mjölk och 2 dl ströbröd i smeten.

6 portioner, 30-35 st köttbullar med nötfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram nötfärs
  • 4 msk grädde
  • 2,5 dl mjölk
  • 1 liten riven gul lök
  • 2 tsk salt
  • 2 msk matolja
  • 2 krm malen vitpeppar
  • 2 msk smör till stekning

Tillagning

  1. Skala löken och riv den i en bunke.
  2. Tillsätt nötfärs, grädde, mjölk, salt och peppar.
  3. Blanda hastigt ihop till en köttbullesmet.
  4. Stek ett smakprov. Salta och peppra ev. lite mer.
  5. Rulla till 30-35 fina köttbullar. Olja gärna en bricka att lägga köttbullarna på efterhand. Olja händerna då och då så klibbar inte smeten fast så mycket och det är lättare att rulla köttbullarna.
  6. Stek köttbullarna runt om några i taget i smör. Lägg över i en stekgryta eller ugnsform efter hand.
  7. Stek köttbullarna genomstekta i stekgryta på medelvärme med lock några minuter. Eller stek dem i mitten av ugnen i en ugnsform på 175 grader i ca 10 minuter.
E-mail
Medel: 3.3 (8 röster)

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer