Köttbullar med brunsås

4 portioner köttbullar med brunsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs eller nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 smör
  • 3 msk olja
  • Brunsås: 50 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl köttfond eller vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Inlagd gurka: 1 slanggurka
  • 0,5 dl ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad kruspersilja
  • Tillbehör: 700 gram potatis ex. delikatesspotatis, färskpotatis eller valfri sort
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 påse blandsallad
  • 12 cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ströbröd och mjölk till en lös röra i en bunke. Låt svälla.
  3. Skala och finhacka lök eller riv den på rivjärn.
  4. Stek löken mjuk i lite smör.
  5. Blanda köttfärsen med ströbrödet, socker, lök, salt och peppar.
  6. Forma och rulla köttbullar av färsen. Lägg på en bricka. Ställ kallt.
  7. Putsa och skala potatisen om den har fult skal. Har den fint skal kan du koka den med skalet. Små potatisar kokar du mjuka i ca 20 minuter. Större kokar mjuka på 25-30 minuter.
  8. Inlagd gurka: skölj gurkan. Skala ev. mönster som ränder med en potatisskalare. Skär gurkan i tunna skivor med kniv, osthyvel eller i matberedare.
  9. Blanda gurkan med ättika, salt, socker och peppar i en skål. Låt stå.
  10. Skölj och hacka kruspersilja fint. Tillsätt hälften till gurkan och spara hälften att garnera med.
  11. Sås: fräs mjölet ljust brunt i smör.
  12. Tillsätt buljong eller vatten samt buljongtärning. Låt koka upp under omrörning till en jämn slät sås och koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då så såsen ej bränns.
  13. Dags att steka köttbullar: värm en stekpanna.
  14. Tillsätt någon msk smör och olja. Bryn några köttbullar i taget i pannan. Räkna någon minut på varje sida. Lägg över i en ugnsform efter hand.
  15. När du brynt alla köttbullarna så tillsätt någon dl vatten i stekpannan och koka ur den. Sila upp i såsen.
  16. Sätt in köttbullarna att steka klart i ugnen ca 10 minuter.
  17. Tillsätt kinesisk soja, sojagrädde, vinbärsgelé, peppar och salt till såsen.
  18. Förbered och skölj sallad. Skölj och dela tomater.
  19. Smaka av såsen med salt och peppar. Du kan gärna även tillsätta den steksky från ugnsformen där köttbullarna stekts i.
  20. Servera köttbullarna med brunsåsen, kokt potatis, inlagd gurka, lingonsylt och salladen (gärna med lite salladsdressing på). Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (3 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer