Köttbullar med brunsås

Köttbullar med brunsås, kokt potatis, inlagd gurka, lingon och sallad. God och klassisk husmanskost.
 

4 portioner köttbullar med brunsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram blandfärs eller nötfärs
  • 1 gul lök
  • 2 dl ströbröd
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk salt
  • 2 krm svartpeppar
  • 50 smör
  • 3 msk olja
  • Sås: 50 gram smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 4 dl köttfond eller vatten
  • 1 tärning köttbuljong
  • 2 dl grädde
  • 1,5 tsk kinesisk soja
  • 2 msk svartvinbärsgelé
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Inlagd gurka: 1 slanggurka
  • 0,5 dl ättika 12%
  • 3 msk socker
  • 1 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 0,5 dl hackad kruspersilja
  • Tillbehör: 700 gram potatis ex. delikatesspotatis, färskpotatis eller valfri sort
  • 2 dl lingonsylt
  • 1 påse blandsallad
  • 12 cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ströbröd och mjölk till en lös röra i en bunke. Låt svälla.
  3. Skala och finhacka lök eller riv den på rivjärn.
  4. Stek löken mjuk i lite smör.
  5. Blanda köttfärsen med ströbrödet, socker, lök, salt och peppar.
  6. Forma och rulla köttbullar av färsen. Lägg på en bricka. Ställ kallt.
  7. Putsa och skala potatisen om den har fult skal. Har den fint skal kan du koka den med skalet. Små potatisar kokar du mjuka i ca 20 minuter. Större kokar mjuka på 25-30 minuter.
  8. Inlagd gurka: skölj gurkan. Skala ev. mönster som ränder med en potatisskalare. Skär gurkan i tunna skivor med kniv, osthyvel eller i matberedare.
  9. Blanda gurkan med ättika, salt, socker och peppar i en skål. Låt stå.
  10. Skölj och hacka kruspersilja fint. Tillsätt hälften till gurkan och spara hälften att garnera med.
  11. Sås: fräs mjölet ljust brunt i smör.
  12. Tillsätt buljong eller vatten samt buljongtärning. Låt koka upp under omrörning till en jämn slät sås och koka på låg värme i 10 minuter. Rör då och då så såsen ej bränns.
  13. Dags att steka köttbullar: värm en stekpanna.
  14. Tillsätt någon msk smör och olja. Bryn några köttbullar i taget i pannan. Räkna någon minut på varje sida. Lägg över i en ugnsform efter hand.
  15. När du brynt alla köttbullarna så tillsätt någon dl vatten i stekpannan och koka ur den. Sila upp i såsen.
  16. Sätt in köttbullarna att steka klart i ugnen ca 10 minuter.
  17. Tillsätt kinesisk soja, sojagrädde, vinbärsgelé, peppar och salt till såsen.
  18. Förbered och skölj sallad. Skölj och dela tomater.
  19. Smaka av såsen med salt och peppar. Du kan gärna även tillsätta den steksky från ugnsformen där köttbullarna stekts i.
  20. Servera köttbullarna med brunsåsen, kokt potatis, inlagd gurka, lingonsylt och salladen (gärna med lite salladsdressing på). Garnera med hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat