Surdegsbröd med färdig surdeg

Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.

2 surdegsbröd eller fyra surdegsbaguetter

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 25 jäst
  • 150 gram färdig vetesurdeg
  • 5 dl vatten
  • 13,5 dl vetemjöl special eller Manitoba vetemjöl
  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 msk honung

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och vatten.
  2. Tillsätta alla ingredienser utan saltet.
  3. Arbeta degen och knåda den i ca 10 minuter i maskin eller för hand i 15 minuter.
  4. Tillsätt saltet och knåda in det.
  5. Låt jästa övertäckt i 2 timmar. Täck gärna med plastfilm.
  6. Ös upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 2 stora bröd eller fyra baguetter.
  7. Forma till bröd eller baguetter och vik skarven nedåt.
  8. Lägg över på bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa övertäckt i ytterliggare en timme.
  10. Sätt ugnen på max värme.
  11. Sätt in bröden i mitten av ugnen.
  12. Sänk värmen till 220 grader.
  13. Baka surdegsbröden i 20-25 minuter tills de har fin färg. Använd ev. en digital termometer och ta ut bröden när de är 98 grader om du är osäker.
  14. Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.9 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat