Surdegsbröd med färdig surdeg
Introduktion och förberedelse
Surdegsbröd med färdig färsk surdeg du bakar på runt 4 timmar. Blir också goda surdegsbaguetter.
Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord färdig surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd.
Gott och saftigt surdegsbröd på några timmar.
Med köpt surdeg
- Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med. Här bakas brödet med lite vanlig jäst också för att få igång jäsningen lite snabbare.
- Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade runda eller avlånga brödkorgar i trä och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem. Dessa finns i välsorterade köksbutiker.
Varianter
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill - några förslag som passar är:
- Grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
- Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med hittar du det här.
- Vill du baka liknande bröd med rågsurdeg så hittar du det här.
Tillagning
- Rör ihop surdegen med jäst och vatten.
- Tillsätta alla ingredienser utan saltet.
- Arbeta degen och knåda den i ca 10 minuter i maskin eller för hand i 15 minuter.
- Tillsätt saltet och knåda in det.
- Låt jästa övertäckt i 2 timmar. Täck gärna med plastfilm.
- Ös upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 2 stora bröd eller fyra baguetter.
- Forma till bröd eller baguetter och vik skarven nedåt.
- Lägg över på bakplåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa övertäckt i ytterliggare en timme.
- Sätt ugnen på max värme.
- Sätt in bröden i mitten av ugnen.
- Sänk värmen till 220 grader.
- Baka surdegsbröden i 20-25 minuter tills de har fin färg. Använd ev. en digital termometer och ta ut bröden när de är 98 grader om du är osäker.
- Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
Uppskattat näringsvärde per portion: 127 kcal