Surdegsbröd med färdig surdeg

Introduktion och förberedelse

Surdegsbröd med färdig färsk surdeg du bakar på runt 4 timmar. Gott och saftigt surdegsbröd på några timmar.

Tips

  • Det finns färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med. Här har jag bakat brödet med lite vanlig jäst också för att få igång jäsningen lite snabbare medan surdegen ger god smak och konsistens.
  • Du kan även använda hemgjord surdeg.

Form på bröden

  • Du kan baka ut degen till runt surdegsbröd, surdegslimpa, baguette, grädda i brödformar, i långpanna likt focaccia eller forma mindre bröd i storlek som ciabatta, minibaguetter eller frallor.
  • Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade runda eller avlånga jäskorgar i trä och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem. Dessa finns i välsorterade köksbutiker.

Baksten och bakstål

Baksten och bakstål är bra för att behålla värmen under baket. Dessa hjälper ugnen att bevara värmen när man bakar brödet och ger ett bättre resultat. Värm bakstenen eller bakstålet i ugnen någon halvtimme innan bakning. Baksten och bakstål finns att köpa i välsorterade köksaffärer.

Varianter

Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ha extra smak på brödet - några förslag som passar är:

  • Grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
  • Vill du baka liknande bröd med rågsurdeg så hittar du det här.

2 surdegsbröd eller fyra surdegsbaguetter

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 25 gram vanlig färsk jäst
  • 150 gram färdig vetesurdeg
  • 5 dl vatten
  • 13,5 dl vetemjöl special, Tipo 00, Rustique eller Manitoba vetemjöl
  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 msk honung

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och vatten.
  2. Tillsätta alla ingredienser utan saltet.
  3. Arbeta degen och knåda den i ca 10 minuter i maskin eller för hand i 15 minuter.
  4. Tillsätt saltet och knåda in det.
  5. Låt jästa övertäckt i 2 timmar. Täck gärna med plastfilm.
  6. Ös upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 2 stora bröd eller fyra baguetter.
  7. Forma till bröd eller baguetter och vik skarven nedåt.
  8. Lägg över på bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa övertäckt i ytterliggare en timme.
  10. Sätt ugnen på max värme vanlig ugn.
  11. Sätt in bröden i mitten av ugnen.
  12. Sänk värmen till 220 grader vanlig ugn.
  13. Baka surdegsbröden i 20-25 minuter tills de har fin färg. Använd ev. en digital termometer och ta ut bröden när de är 98 grader om du är osäker.
  14. Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.2 (123 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 127 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-05