Surdegsbröd med färdig surdeg

Introduktion och förberedelse för tillagning

Surdegsbröd med färdig färsk surdeg du bakar på runt 4 timmar. Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord färdig surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på några timmar.

Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med. Här bakas brödet med lite vanlig jäst också för att få igång jäsningen lite snabbare.

Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med hittar du det här.

Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade runda eller avlånga brödkorgar i trä och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem. Dessa finns i välsorterade köksbutiker.

Smaksättningar:

Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill - några förslag som passar är:

  • Grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.

2 surdegsbröd eller fyra surdegsbaguetter

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 25 gram vanlig färsk jäst
  • 150 gram färdig vetesurdeg
  • 5 dl vatten
  • 13,5 dl vetemjöl special eller Manitoba vetemjöl
  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 msk honung

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och vatten.
  2. Tillsätta alla ingredienser utan saltet.
  3. Arbeta degen och knåda den i ca 10 minuter i maskin eller för hand i 15 minuter.
  4. Tillsätt saltet och knåda in det.
  5. Låt jästa övertäckt i 2 timmar. Täck gärna med plastfilm.
  6. Ös upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 2 stora bröd eller fyra baguetter.
  7. Forma till bröd eller baguetter och vik skarven nedåt.
  8. Lägg över på bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa övertäckt i ytterliggare en timme.
  10. Sätt ugnen på max värme.
  11. Sätt in bröden i mitten av ugnen.
  12. Sänk värmen till 220 grader.
  13. Baka surdegsbröden i 20-25 minuter tills de har fin färg. Använd ev. en digital termometer och ta ut bröden när de är 98 grader om du är osäker.
  14. Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.