Surdegsbröd med färdig surdeg

Blir också goda surdegsbaguetter. Köp färdig vetesurdeg eller använd hemgjord surdeg till detta grundrecept på naturellt surdegsbröd. Gott och saftigt surdegsbröd på under 4 timmar.
Kronjäst säljer numer färdig vete- eller rågsurdeg som är smidig och god att baka surdegsbröd med.
Vill du sätta igång en egen surdeg att baka med så sök recept här på receptfavoriter.se.
Tillsätt gärna andra ingredienser om du vill ex. grovt hackade valnötter eller andra nötter; torkade tranbär, lingon eller blåbär; hackade oliver; soltorkade tomater; hackad lök; frön som solrosfrön; örter som hackad basilika; hackad spenat osv.
Vill du ha runt mönster på bröden som på bilden så jäser du bröden sista gången i mjölade brödkorgar och stjälper sedan upp dem direkt på bakplåtspapper och plåt för att sedan grädda dem.

2 surdegsbröd eller fyra surdegsbaguetter

  • Förberedelse: 3 tim 30 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 3 tim 55 min

Ingredienser

  • 25 jäst
  • 150 gram färdig vetesurdeg
  • 5 dl vatten
  • 13,5 dl vetemjöl special eller Manitoba vetemjöl
  • 2,5 tsk salt
  • 1 msk oliv- eller rapsolja
  • 1 msk honung

Tillagning

  1. Rör ihop surdegen med jäst och vatten.
  2. Tillsätta alla ingredienser utan saltet.
  3. Arbeta degen och knåda den i ca 10 minuter i maskin eller för hand i 15 minuter.
  4. Tillsätt saltet och knåda in det.
  5. Låt jästa övertäckt i 2 timmar. Täck gärna med plastfilm.
  6. Ös upp degen på ett mjölat bakbord och dela i 2 stora bröd eller fyra baguetter.
  7. Forma till bröd eller baguetter och vik skarven nedåt.
  8. Lägg över på bakplåt med bakplåtspapper.
  9. Låt jäsa övertäckt i ytterliggare en timme.
  10. Sätt ugnen på max värme.
  11. Sätt in bröden i mitten av ugnen.
  12. Sänk värmen till 220 grader.
  13. Baka surdegsbröden i 20-25 minuter tills de har fin färg. Använd ev. en digital termometer och ta ut bröden när de är 98 grader om du är osäker.
  14. Ta ut och låt surdegsbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.2 (6 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer