Grovt råg- och solrosbröd
Grovt råg- och solrosbröd som får en knaprig yta och god smak av solrosfrön, honung, grahamsmjöl och rågmjöl.
Ett bröd som endast behöver jäsa 1,5 timmar totalt.
Du får ut två mindre runda eller avlånga bröd. Eller baka ett större bröd.
Tillagning
- Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfrön i en stor bunke. Spara resten av grahamsmjölet till utbakning.
- Tillsätt vatten, honung salt och smula ner jäst.
- Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
- Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över någon mer dl mjöl och vänd runt degen med en degskapa. Den ska inte knådas något vidare.
- Fördela degen i två mjölade brödkorgar - runda eller avlånga. Använder du avlånga brödformar i metall kan du smörja dem med lite smör innan eller klä med bakplåtspapper.
- Låt degen jäsa övertäckt en gång till i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Använder du brödkorg så stjälp försiktigt upp bröden upp och ner från korgen direkt till en plåt med bakplåtspapper.
- Baka bröden i 15 minuter först på 250 grader i mitten av ugnen.
- Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 25 minuter tills bröden fått fin färg och gräddat klart med en mörk hård skorpa.
- Låt svalna på galler.
- Grovt råg- och solrosbröd är klart att servera. Godast nygräddade. Kan även frysas in hela, i halvor eller fjärdedelar.
Serveringsförslag
Varianter
Tips
Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal