Grovt råg- och solrosbröd

Grovt råg- och solrosbröd som får en knaprig yta och god smak av solrosfrön, honung, grahamsmjöl och rågmjöl. Ett rätt snabbakt bröd som endast behöver jäsa 1,5 timmar totalt.

Du får ut ett stort runt eller avlångt bröd eller två mindre.

1 bröd

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 14 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk honung
  • 50 gram färsk jäst
  • 6 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt

Tillagning

  1. Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfröna i en stor bunke. Spara resten av grahamsmjölet till utbakning.
  2. Tillsätt vatten, honung salt och smula ner jäst.
  3. Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över någon mer dl mjöl och vänd runt degen med en degskapa. Den ska inte knådas något vidare.
  6. Mjöla en stor brödkorg eller forma två avlånga bröd som du stjälper upp på en bakplåt med bakplåtspapper.
  7. Låt degen jäsa övertäckt en gång till i ca 30 minuter.
  8. Dags att baka brödet: sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  9. Använder du brödkorg så stjälp upp försiktigt upp brödet upp och ner från korgen direkt till en plåt med bakplåtspapper.
  10. Baka brödet i 15 minuter först på 250 grader i mitten av ugnen.
  11. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 30 minuter tills brödet fått fin färg och gräddat klart med en mörk hård skorpa.
  12. Låt svalna på galler.
  13. Grovt råg- och solrosbröd är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-22

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept