Grovt råg- och solrosbröd

Grovt råg- och solrosbröd som får en knaprig yta och god smak av solrosfrön, honung, grahamsmjöl och rågmjöl.

Ett bröd som endast behöver jäsa 1,5 timmar totalt.

Du får ut två mindre runda eller avlånga bröd. Eller baka ett större bröd. 

2 råg- och solrosbröd

  • Förberedelse: 50 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 14 dl grahamsmjöl
  • 2 dl grovt rågmjöl
  • 2 dl solrosfrön
  • 1 msk honung
  • 50 gram färsk jäst
  • 7 dl kallt vatten
  • 2 tsk salt

Tillagning

  1. Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfrön i en stor bunke. Spara resten av grahamsmjölet till utbakning.
  2. Tillsätt vatten, honung salt och smula ner jäst.
  3. Arbeta hastigt ihop till en kladdig deg.
  4. Låt degen jäsa övertäckt i 1 timme.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Strö över någon mer dl mjöl och vänd runt degen med en degskapa. Den ska inte knådas något vidare.
  6. Fördela degen i två mjölade brödkorgar - runda eller avlånga. Använder du avlånga brödformar i metall kan du smörja dem med lite smör innan eller klä med bakplåtspapper.
  7. Låt degen jäsa övertäckt en gång till i 30 minuter.
  8. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  9. Använder du brödkorg så stjälp försiktigt upp bröden upp och ner från korgen direkt till en plåt med bakplåtspapper.
  10. Baka bröden i 15 minuter först på 250 grader i mitten av ugnen.
  11. Sänk temperaturen till 200 grader och grädda ytterligare 25 minuter tills bröden fått fin färg och gräddat klart med en mörk hård skorpa.
  12. Låt svalna på galler.
  13. Grovt råg- och solrosbröd är klart att servera. Godast nygräddade. Kan även frysas in hela, i halvor eller fjärdedelar.
Till brödet behöver du grahamsmjöl, grovt rågmjöl, jäst, salt, vatten, solrosfrön och honung.
Till brödet behöver du grahamsmjöl, grovt rågmjöl, jäst, salt, vatten, solrosfrön och honung.
Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfrön i en stor bunke.
Blanda 11 dl grahamsmjöl, allt rågmjöl och solrosfrön i en stor bunke.
Tillsätt vatten, smulad jäst, honung och salt.
Tillsätt vatten, smulad jäst, honung och salt.
Knåda ihop till en deg.
Knåda ihop till en deg.
Låt jäsa övertäckt 1 timme. Stjälp upp på mjölat bakbord.
Låt jäsa övertäckt 1 timme. Stjälp upp på mjölat bakbord.
Fördela degen i 1 - 2 mjölade brödkorgar - runda eller avlånga.
Fördela degen i 1 - 2 mjölade brödkorgar - runda eller avlånga.
Lät jäsa övertäckt i 30 minuter samt stjälp upp på en plåt med bakplåtspapper.
Lät jäsa övertäckt i 30 minuter samt stjälp upp på en plåt med bakplåtspapper.
Grädda först i 14 minuter på 250 grader vanlig ugn. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i 25 minuter till.
Grädda först i 14 minuter på 250 grader vanlig ugn. Sänk sedan värmen till 200 grader och grädda i 25 minuter till.
Låt brödet svalna helt på galler. Godast nygräddat.
Låt brödet svalna helt på galler. Godast nygräddat.

Serveringsförslag

Brödet passar till frukost, husmanskost, soppa, utflykt med mera. 

Varianter

Solrosfrön kan bytas eller blandas med pumpafrön. Andra frön som passar i är linfrön. Vidare kan man ha i hackade valnötter. 

Tips

Välj gärna svensk fin honung och rågmjöl. 
 
E-mail
Medel: 3.6 (40 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 116 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-01-17