Morotsfrallor

Baka frallor med riven morot. Hembakta morotsfrallor passar till som frukostfrallor, till fika, utflykt, soppa, middag, buffé och som kuvertbröd till det mesta.

Degen är vanlig ljus deg med vetemjöl, vatten och jäst men smaksatt med riven morot.

Man kan också kalljäsa frallorna. Sätt degen i kylen över natten så kan du baka ut som frukostbullar på morgonen. Tillsätt då 20 gram jäst istället för ett helt jästpaket. Sätt degen övertäckt i kylen över natten att jäsa.

Jag använde ett vetemjöl från Finax med hög gluten-halt. Det heter Manitoba Cream (även om det inte kommer från Manitoba i Kanada) men det funkar bra att baka på. Funkar med vetemjöl special också. Eller vanligt vetemjöl.

Varianter:

  • Frallorna kan garneras med frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön. Vidare funkar havregryn eller rågflingor (billigare).
  • Använd surdeg istället för vanlig jäst.
  • Forma till ett annat bröd som 2-3 runda stora morotsbröd, 2-3 morotslimpor eller 4-6 morotsbaguetter.
  • Byt vetemjölet mot hälften rågsikt eller mer rågmjöl för lite grovare råg- och morotsfrallor. Man kan också ha vetekli i.
  • Variera smaken och byt någon dl vatten mot 2 dl rivet äpple så får du morot- och äppelfrallor. Gott i är också 2 dl hackad spenat (minska vattnet något) för spenatfrallor.
  • Tillsätt krossade nötter som valnötter eller hasselnötter för morotsfrallor med valnötter.
  • Tillsätt 2 msk olja för en smidig fralldeg. Man kan också ha i smör eller ister.
  • Byt vattnet mot mjölk eller filmjölk för fylligare och rikare smak på frallorna (mer näring och dyrare).

20 morotsfrallor

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 20 tim
  • Klart på: 4 tim 40 min

Ingredienser

  • 6 dl vatten
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 pkt färsk jäst (50 gram)
  • 3 dl finrivna morötter (2-3 stycken)
  • 1 msk salt

Tillagning

  1. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt någon dl av vattnet som ska vara fingervarmt. Ska du kalljäsa frallorna så kan det vara kallt vatten. Lös upp jästen.
  2. Tillsätt resten av vattnet och 12 dl mjöl. Blanda och knåda ihop till en deg. Tillsätt resten av mjölet - ca 1-2 dl till - så att du har en kletig men fast deg som precis släpper från kanterna.
  3. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter på bakbord.
  4. Tillsätt saltet på slutet och knåda ihop. Degen ska nu vara elastisk.
  5. Sätt degen att jäsa övertäckt i tre timmar. Vill du kalljäsa degen så sätter du den övertäckt i en väl tilltagen bunke i kylen över natten eller ca 10 timmar.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär med degskrapa eller kniv i frallor. Förslagsvis först i 4 delar. Forma delarna till längder. Skär dessa i fem frallor vardera så får du 20 frallor.
  7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  8. Lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Nu kan du pensla med lite vatten och garnera med ex. frö eller flingor om du vill. Eller bara strö över extra mjöl. Skär ev. 1-2 sneda snitt i frallorna om du vill med en tandad kniv. Låt frallorna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  9. Grädda frallorna i 15-20 minuter. Spraya eller häll gärna några msk vatten i ugnen precis efter du satt in frallorna så blir de knaprigare och frasigare i skorpan.
  10. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2017-11-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips en rätt lättlagad men festlig och lyxig grillkväll med bruschetta, entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning.

Läs mer

Bearnaisesås

Gör en egen Bearnaise - här är alla tipsen du behöver för att lyckas.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor. 

Läs mer

Svalkande sommardrinkar och cocktails

Bjud på en drink eller cocktail innan middagen. Här hittar du lyxig Bellini med champagne eller enklare men goda variander sangria och spritzer. Ett gäng goda drinkar för alla smaker helt enkelt.

Läs mer

Körsbärssylt

Nu finns det mogna körsbär så passa på att koka körsbärssylt. Gott med ostkaka eller till frukost, flingorna, till glass, plättar eller pannkakor. 

Läs mer

Recept

Jordgubbssylt

Passa på att koka sylt på goda svenska jordgubbar. Njut till frukostflingor, gröt, fil, rostbröd, scones och fika. Och spara kanske några burkar för höst och vinter. 

Läs mer

Recept