Morotsfrallor

Introduktion och förberedelse

Baka frallor med riven morot. Hembakta morotsfrallor passar till frukostfrallor, fika, utflykt, soppa, middag, buffé och som kuvertbröd till det mesta.

Degen är vanlig ljus deg med vetemjöl, vatten och jäst men smaksatt med riven morot.

Kalljästa frallor

Man kan också kalljäsa frallorna. Sätt degen i kylen över natten så kan du baka ut som frukostbullar på morgonen. Tillsätt då 20 gram jäst. Sätt degen övertäckt i kylen över natten att jäsa.

Val av mjöl

Jag använde ett vetemjöl från Finax med hög gluten-halt. Det heter Manitoba Cream (även om det inte kommer från Manitoba i Kanada) men det funkar bra att baka på. Funkar med vetemjöl special också. Eller vanligt vetemjöl.

Varianter

  • Frallorna kan garneras med frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön. Vidare funkar havregryn eller rågflingor (billigare).
  • Använd surdeg istället för vanlig jäst.
  • Forma till ett annat bröd som 2-3 runda stora morotsbröd, 2-3 morotslimpor eller 4-6 morotsbaguetter.
  • Byt vetemjölet mot hälften rågsikt eller mer rågmjöl för lite grovare råg- och morotsfrallor. Man kan också ha vetekli i.
  • Byt vetemjöl mot fullkornsdinkel för dessa morotsfrallor med dinkel
  • Variera smaken och byt någon dl vatten mot 2 dl rivet äpple så får du morot- och äppelfrallor. Gott i är också 2 dl hackad spenat (minska vattnet något) för spenatfrallor.
  • Tillsätt krossade nötter som valnötter eller hasselnötter för morotsfrallor med valnötter.
  • Tillsätt 2 msk olja för en smidig fralldeg. Man kan också ha i smör eller ister.
  • Byt vattnet mot mjölk eller filmjölk för fylligare och rikare smak på frallorna (mer näring och dyrare).

20 morotsfrallor

  • Förberedelse: 4 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 4 tim 40 min

Ingredienser

  • 6 dl kallt vatten
  • 14 dl vetemjöl
  • 1/2 pkt färsk jäst (25 gram)
  • 3 dl finrivna morötter (2-3 stycken)
  • 2 tsk salt

Tillagning

  1. Skala och riv morötterna fint.
  2. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt någon dl av vattnet. Lös upp jästen.
  3. Tillsätt resten av vattnet, de rivna morötterna och 12 dl mjöl. Blanda och knåda ihop till en deg. Tillsätt resten av mjölet - ca 1-2 dl till - så att du har en kletig men fast deg som precis släpper från kanterna.
  4. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter på bakbord.
  5. Tillsätt saltet på slutet och knåda ihop. Degen ska nu vara elastisk.
  6. Sätt degen att jäsa övertäckt i tre timmar eller till dubbel storlek - det kan gå fortare eller ta längre tid. Vill du kalljäsa degen så sätter du den övertäckt i en väl tilltagen bunke i kylen över natten eller ca 10 timmar.
  7. Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär med degskrapa eller kniv i frallor. Förslagsvis först i 4 delar. Forma delarna till längder. Skär dessa i fem frallor vardera så får du 20 frallor.
  8. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  9. Lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Nu kan du pensla med lite vatten och garnera med ex. frö eller flingor om du vill. Eller bara strö över extra mjöl. Skär ev. 1-2 sneda snitt i frallorna om du vill med en tandad kniv. Låt frallorna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  10. Grädda frallorna i 15-20 minuter. Spraya eller häll gärna några msk vatten i ugnen precis efter du satt in frallorna så blir de knaprigare och frasigare i skorpan.
  11. Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
E-mail
Medel: 3.9 (35 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 180 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-03-05

Tillbehör och liknande recept: