Tapenade eller olivröra

Tapenade eller olivröra är en röra av mixade oliver, kapris, olivolja, vitlök och lite sardeller.

En röra från Provence i södra Frankrike. Namnet tapenade kommer av tapena som betyder kapris på det lokala språket occitanska.

4 portioner tapenade olivröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 dl urkärnade svarta oliver
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk kapris
  • 4-6 sardellfiléer (valfritt)
  • 1 dl fin olivolja gärna från södra Frankrike

Tillagning

  1. Kärna ur oliverna. Skala och dela vitlöken grovt.
  2. Lägg oliver och vitlök i en matberedare, stor mortel eller högt smalt kärl för stavmixer.
  3. Tillsätt kapris samt sardellfiléer.
  4. Mixa eller mortla samt tillsätt lite olivolja i taget till en så slät röra du önskar. Du kan använda matberedare, stavmixer eller mortla i en stor mortel.
  5. Nu är tapenaden klar att serveras. Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.

Serveringsförslag

  • Gott till det mesta tilltugg och snittar på rostat ljust bröd, snedskuren baguette, knapriga små crostinis, till tapas, antipasti, pålägg till bröd eller kall röra och smaksättare i olika rätter.
  • Servera som kall röra till grillad fisk som lax eller grillad kyckling samt på buffé.
  • Eller använd att bre på eller fylla i laxfilé, kycklingfilé eller qournfilé och laga i ugnen. Som denna lax i ugnen toppad med tapenade.

Val av oliver

Godast blir tapenade med Kalamataoliver. Köp med kärnor och kärna ur - de har mycket god smak. Eller köp de som redan är urkärnade men gärna av lite högre kvalitéet och inte de billigaste för de smakar ej så mycket.

Varianter

  • Sardeller ger god smak och sälta i tapenade men är valfritt - kan uteslutas eller bytas mot soltorkade tomater i olja.
  • Kapris är också valfritt men gott att ha i.
  • Använder du gröna oliver får du grön tapenade - vilket också är gott. Välj en goda fina gröna oliver och kärna ur.
  • Tapenaden kan även smaksättas med pressad citron, muskot, senap, rom eller konjak samt örter som persilja, timjan, rosmarin och/eller oregano.
  • Olivolja kan bytas mot svensk rapsolja.

Ingredienser till tapenaden på en bricka
Ingredienser till tapenaden: fina oliver som Kalamataoliver - kärnas ur om de köpt med kärnor; sardeller i olja, kallpressad fin olivolja och vitlök. Vidare rostat bröd att bre tapenaden på.

E-mail
Medel: 4.2 (45 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 251 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-10-09

Tillbehör och liknande:

Sherry, spanskt vin och vintips till tapas.

Varför inte njuta ett glas uppfriskande sherry i eftermiddagssolen - klassiskt med spanska tapas...