Tapenade eller olivröra

Tapenade eller olivröra är en röra av mixade oliver, olivolja, vitlök och lite sardeller.

Gott till det mesta som på crostinis, till tapas, antipasti, pålägg eller kall röra och smaksättare.

Servera som den är till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffé.

Olivröra finns också att köpa färdig.

Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur men väldigt smakrika. De finns även att köpa urkärnade.

Sardeller är klassiskt i men är valfritt - kan uteslutas eller bytas mot soltorkade tomater i olja.

4 portioner tapenade olivröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 dl urkärnade svarta oliver
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 sardellfiléer (valfritt)
  • 1 dl fin olivolja (svensk rapsolja funkar också)

Tillagning

  1. Kärna ur oliverna.
  2. Lägg oliverna i en matberedare med vitlök, sardellfiléer samt olivolja.
  3. Mixa alltihop till en röra. Nu är tapenaden klar. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.5 (13 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer