Tapenade eller olivröra

Introduktion och förberedelse

Tapenade eller olivröra är en röra av mixade oliver, olivolja, vitlök och lite sardeller.

Gott till det mesta som på crostinis, till tapas, antipasti, pålägg eller kall röra och smaksättare.

Servera som den är till grillad fisk eller grillad kyckling samt på buffé.

Olivröra finns också att köpa färdig.

Godast blir tapenade med Kalamataoliver fast de är jobbiga att kärna ur men väldigt smakrika. De finns även att köpa urkärnade.

Sardeller är klassiskt i men är valfritt - kan uteslutas eller bytas mot soltorkade tomater i olja.

4 portioner tapenade olivröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 dl urkärnade svarta oliver
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 sardellfiléer (valfritt)
  • 1 dl fin olivolja (svensk rapsolja funkar också)

Tillagning

  1. Kärna ur oliverna.
  2. Lägg oliverna i en matberedare med vitlök, sardellfiléer samt olivolja.
  3. Mixa alltihop till en röra. Nu är tapenaden klar. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.4 (20 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-06-23

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.