Tapenade eller olivröra

Introduktion och förberedelse

Tapenade eller olivröra är en röra av mixade oliver, olivolja, vitlök och lite sardeller.

Serveringsförslag

Gott till det mesta tilltugg på rostat ljust bröd, crostinis, till tapas, antipasti, pålägg till bröd eller kall röra och smaksättare i olika rätter som denna lax i ugnen toppad med tapenade.

Också god att servera som kall röra och tillbehör till grillad fisk som lax eller grillad kyckling samt på buffé.

Val av oliver

Godast blir tapenade med Kalamataoliver. Köp med kärnor och kärna ur - de har mycket god smak. Eller köp de som redan är urkärnade men gärna av lite högre kvalitéet och inte de billigaste för de smakar ej så mycket.

Valfritt med sardeller

Sardeller är klassiskt i tapenade men är valfritt - kan uteslutas eller bytas mot soltorkade tomater i olja.

Ingredienser till tapenaden på en bricka
Ingredienser till tapenaden: fina oliver som Kalamataoliver - kärnas ur om de köpt med kärnor; sardeller i olja, kallpressad fin olivolja och vitlök. Vidare rostat bröd att bre tapenaden på.

4 portioner tapenade olivröra

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 5 dl urkärnade svarta oliver
  • 2 vitlöksklyftor
  • 4 sardellfiléer (valfritt)
  • 1 dl fin olivolja (svensk rapsolja funkar också)

Tillagning

  1. Kärna ur oliverna.
  2. Lägg oliverna i en matberedare med vitlök, sardellfiléer samt olivolja.
  3. Mixa alltihop till en röra. Nu är tapenaden klar. Förvara i kylen.
E-mail
Medel: 4.2 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 251 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-29

Liknande recept:

Sherry, spanskt vin och vintips till tapas.

Varför inte njuta ett glas uppfriskande sherry i eftermiddagssolen - klassiskt med spanska tapas...