Tapenade eller olivröra
Tapenade eller olivröra är en röra av mixade oliver, kapris, olivolja, vitlök och lite sardeller.
En röra från Provence i södra Frankrike. Namnet tapenade kommer av tapena som betyder kapris på det lokala språket occitanska.
Tillagning
- Kärna ur oliverna. Skala och dela vitlöken grovt.
- Lägg oliver och vitlök i en matberedare, stor mortel eller högt smalt kärl för stavmixer.
- Tillsätt kapris samt sardellfiléer.
- Mixa eller mortla samt tillsätt lite olivolja i taget till en så slät röra du önskar. Du kan använda matberedare, stavmixer eller mortla i en stor mortel.
- Nu är tapenaden klar att serveras. Kan förberedas i god tid och förvaras i kylen.
Serveringsförslag
- Gott till det mesta tilltugg och snittar på rostat ljust bröd, snedskuren baguette, knapriga små crostinis, till tapas, antipasti, pålägg till bröd eller kall röra och smaksättare i olika rätter.
- Servera som kall röra till grillad fisk som lax eller grillad kyckling samt på buffé.
- Eller använd att bre på eller fylla i laxfilé, kycklingfilé eller qournfilé och laga i ugnen. Som denna lax i ugnen toppad med tapenade.
Val av oliver
Godast blir tapenade med Kalamataoliver. Köp med kärnor och kärna ur - de har mycket god smak. Eller köp de som redan är urkärnade men gärna av lite högre kvalitéet och inte de billigaste för de smakar ej så mycket.
Varianter
- Sardeller ger god smak och sälta i tapenade men är valfritt - kan uteslutas eller bytas mot soltorkade tomater i olja.
- Kapris är också valfritt men gott att ha i.
- Använder du gröna oliver får du grön tapenade - vilket också är gott. Välj en goda fina gröna oliver och kärna ur.
- Tapenaden kan även smaksättas med pressad citron, muskot, senap, rom eller konjak samt örter som persilja, timjan, rosmarin och/eller oregano.
- Olivolja kan bytas mot svensk rapsolja.
Uppskattat näringsvärde per portion: 251 kcal