Skådebröd

Skådebröd är ett vanligt matbröd men det formas efter förmåga till något vackert som passar tillfället ex. en stor kräfta till kräftskivan eller annat skådebröd till jul, påsk eller buffe.

Kul att baka tillsammans med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor.

Är brödet nybakt så kan det såklart ätas upp också.

2 skådebröd

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 7 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1 msk salt
  • 1 liter mjöl av råg, korn, graham eller vetemjöl
  • 7 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
  2. Arbeta in övriga ingredienser. Ta vetemjölet sist, så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
  3. Jäs degen övertäckt 30 minuter.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i tio minuter eller använd degblandare.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Gör kräftor (se nedan) eller valfria skådebröd.
  7. Lägg på bakplåtar med bakplåtspapper och jäs övertäckta ytterligare i 30 minuter.
  8. Grädda skådebröden i ca 50 minuter - ev. kortare tid om de är mindre skådebröd.
  9. Ta ut och knacka på botten av brödet, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Låt skådebröden svalna på galler.
  10. Skådebröd som kräftor: här är tips på att göra två skådebröd som kräftor till kräftskivan. Tänk på en riktig kräfta och försök efterlikna den. Skådebrödet behöver dock inte vara så detaljrikt. Gör så här till två kräftbröd: efter första jäsningen delas degen på fyra. Två delar blir de två kräftornas kroppar. Rulla dem till långsmala delar. Bakdelen plattas ut och snittas (med en kniv) som en kräftstjärt. Lägg på varsin bakplåt. Skär också några snitt i mitten på degklumparna. Rulla fyra degklumpar i storlek som ärtor och placera som ögon. De två övriga klumparna delas till fyra klor. Dela sedan varje klorna i två delar och rulla den ena till en långsmal klo och den andra till en tjockare klo. Skär ett snitt och öppna klon. Placera klorna vid respektive degkropp och tryck fast lätt. Jäs kräftbrödet i 30 minuter övertäckt och baka sedan i ca 50 minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer