Skådebröd

Skådebröd är ett vanligt matbröd men det formas efter förmåga till något vackert som passar tillfället ex. en stor kräfta till kräftskivan eller annat skådebröd till jul, påsk eller buffe. Kul att baka med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor.
Är brödet nybakt så kan det såklart ätas upp också.

2 skådebröd

 • Förberedelse: 1 tim 30 min
 • Tillagning: 1 tim
 • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

 • 50 gram färsk jäst
 • 7 dl vatten
 • 1 msk olja
 • 1 msk salt
 • 1 liter mjöl av råg, korn, graham eller vetemjöl
 • 7 dl vetemjöl

Tillagning

 1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
 2. Arbeta in övriga ingredienser. Ta vetemjölet sist, så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
 3. Jäs degen övertäckt 30 minuter.
 4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i tio minuter eller använd degblandare.
 5. Sätt ugnen på 175 grader.
 6. Gör kräftor (se nedan) eller valfria skådebröd.
 7. Lägg på bakplåtar med bakplåtspapper och jäs övertäckta ytterligare i 30 minuter.
 8. Grädda skådebröden i ca 50 minuter - ev. kortare tid om de är mindre skådebröd.
 9. Ta ut och knacka på botten av brödet, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Låt skådebröden svalna på galler.
 10. Skådebröd som kräftor: här är tips på att göra två skådebröd som kräftor till kräftskivan. Tänk på en riktig kräfta och försök efterlikna den. Skådebrödet behöver dock inte vara så detaljrikt. Gör så här till två kräftbröd: efter första jäsningen delas degen på fyra. Två delar blir de två kräftornas kroppar. Rulla dem till långsmala delar. Bakdelen plattas ut och snittas (med en kniv) som en kräftstjärt. Lägg på varsin bakplåt. Skär också några snitt i mitten på degklumparna. Rulla fyra degklumpar i storlek som ärtor och placera som ögon. De två övriga klumparna delas till fyra klor. Dela sedan varje klorna i två delar och rulla den ena till en långsmal klo och den andra till en tjockare klo. Skär ett snitt och öppna klon. Placera klorna vid respektive degkropp och tryck fast lätt. Jäs kräftbrödet i 30 minuter övertäckt och baka sedan i ca 50 minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer