Skådebröd

Skådebröd är ett vanligt matbröd men det formas efter förmåga till något vackert som passar tillfället ex. en stor kräfta till kräftskivan eller annat skådebröd till jul, påsk eller buffe. Kul att baka med barn. Då kan man dela upp degen, så får de forma sina egna kräftor.
Är brödet nybakt så kan det såklart ätas upp också.

2 skådebröd

 • Förberedelse: 1 tim 30 min
 • Tillagning: 1 tim
 • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

 • 50 gram färsk jäst
 • 7 dl vatten
 • 1 msk olja
 • 1 msk salt
 • 1 liter mjöl av råg, korn, graham eller vetemjöl
 • 7 dl vetemjöl

Tillagning

 1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke.
 2. Arbeta in övriga ingredienser. Ta vetemjölet sist, så mycket att degen släpper bunken utan att kladda.
 3. Jäs degen övertäckt 30 minuter.
 4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den i tio minuter eller använd degblandare.
 5. Sätt ugnen på 175 grader.
 6. Gör kräftor (se nedan) eller valfria skådebröd.
 7. Lägg på bakplåtar med bakplåtspapper och jäs övertäckta ytterligare i 30 minuter.
 8. Grädda skådebröden i ca 50 minuter - ev. kortare tid om de är mindre skådebröd.
 9. Ta ut och knacka på botten av brödet, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Låt skådebröden svalna på galler.
 10. Skådebröd som kräftor: här är tips på att göra två skådebröd som kräftor till kräftskivan. Tänk på en riktig kräfta och försök efterlikna den. Skådebrödet behöver dock inte vara så detaljrikt. Gör så här till två kräftbröd: efter första jäsningen delas degen på fyra. Två delar blir de två kräftornas kroppar. Rulla dem till långsmala delar. Bakdelen plattas ut och snittas (med en kniv) som en kräftstjärt. Lägg på varsin bakplåt. Skär också några snitt i mitten på degklumparna. Rulla fyra degklumpar i storlek som ärtor och placera som ögon. De två övriga klumparna delas till fyra klor. Dela sedan varje klorna i två delar och rulla den ena till en långsmal klo och den andra till en tjockare klo. Skär ett snitt och öppna klon. Placera klorna vid respektive degkropp och tryck fast lätt. Jäs kräftbrödet i 30 minuter övertäckt och baka sedan i ca 50 minuter.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer