Frallor med dinkel och rivet äpple
Frallor eller småbröd med dinkel, rivet äpple och solfrosfrön blir saftiga och goda.
Tillagning
- Skölj och riv äpplet på ett rivjärn.
- Smula jästen i en degbunke. Tillsätt någon dl av vattnet. Lös upp jästen.
- Tillsätt dinkelmjölet och rör ut det.
- Tillsätt resten av vattnet, det rivna äpplet, 1 dl solrosfrön och 8 dl mjöl.
- Blanda och knåda ihop till en deg. Tillsätt resten av mjölet - ca 1-2 dl till - så att du har en kletig men fast deg som precis släpper från kanterna.
- Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter på bakbord.
- Tillsätt saltet på slutet och knåda ihop. Degen ska nu vara elastisk.
- Sätt degen att jäsa övertäckt i ca 3 timmar eller till dubbel storlek.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär med degskrapa eller kniv i frallor. Förslagsvis först i 4 delar. Forma delarna till längder. Skär dessa i fem frallor vardera så får du 20 frallor.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Nu kan du pensla med lite vatten och garnera med solrosfrön om du vill. Eller bara strö över lite dinkelmjöl. Låt frallorna jäsa övertäckta i ytterligare 30 minuter.
- Grädda frallorna i 15-20 minuter i mitten av ugnen. Spraya eller häll gärna några msk vatten i ugnen precis efter du satt in frallorna så blir de knaprigare och frasigare i skorpan.
- Ta ut och låt svalna på galler något innan servering.
- Låter du frallorna svalna under bakduk får de en mjuk yta. Låter du de svalna utan bakduk så får de en hårdare skorpa.
- Blir goda att dela och frysa in. Ta fram och värm i rosten, ugnen eller mikron till servering.
Serveringsförslag
Frallorna passar som frukostfrallor, till fika, utflykt, soppa, middag, buffé och som kuvertbröd till det mesta.
Varianter
- Byt solrosfrön mot pumpafrön.
- Frallorna kan även toppas med sesamfrön eller vallmofrön.
Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal