Dinkelfocaccia
Introduktion och förberedelse
Dinkelfocaccia är en variant på focaccia bakad med dinkelmjöl.
Annars som vanlig focaccia gräddad i långpanna med olivolja, rosmarin samt flingsalt.
Dinkel eller speltvete är en gammal variant av vete med högt proteininnehåll.
Servering
Brödet skärs eller bryts i bitar eller rutor till servering.
Garnering
Focacciabrödet penslas med olivolja sedan strör man över rosmarin och flingsalt.
Varianter
- Vidare kan du även trycka ner oliver, ugnsrostade eller soltorkade tomater och/eller bitar av fetaost i degen innan gräddning.
- Man kan även göra motiv och mönster på focaccian innan gräddning med skivor/halvor av tomater; oliver, tunt skivad citron; andra delikatesser som kronärtsskockor; tärnad fetaost; kvistar och blad av örter som basilika, salvia, rosmarin och timjan.
- Vatten kan bytas mot mjölk.
- Istället för torkad rosmarin kan du strö över färsk hackad rosmarin.
- Du kan även baka vanlig foccacia med vetemjöl.
Tillagning
- Värm vattnet till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt olivolja samt salt.
- Tillsätt allt dinkelmjöl samt nästa allt vetemjöl förutom ca 2 dl. Arbeta ihop till en deg. Späd eventuellt med mer mjöl till en kladdig men fast deg.
- Jäs degen i 50 minuter under kökshandduk.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter och pensla det med olivolja.
- Arbeta hastigt ihop degen i bunken och lägg över i långpannan. Tryck ut jämt så att degen täcker botten på långpannan.
- Låt jäsa övertäckt med handduk i 30 minuter.
- Tryck ner gropar med fingertopparna här och där i degen när 10 minuter jästid återstår.
- Pensla brödet med rikligt med olivolja, strö över gourmetsalt samt rosmarin.
- Baka foccacian i mitten av ugnen i 20 minuter tills den fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna på galler. Skär upp i rutor till servering när brödet svalnat något.
Uppskattat näringsvärde per portion: 202 kcal