Dinkelfocaccia

Dinkelfocaccia är en variant på focaccia bakad med dinkelmjöl.

Annars som vanlig focaccia gräddad i långpanna med olivolja, rosmarin samt flingsalt.

Dinkel eller speltvete är en gammal variant av vete med högt proteininnehåll. 

1 långpanna dinkelfoccacia, 8 stora bitar

  • Förberedelse: 1 tim 30 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 6 dl vatten
  • 1,5 tsk salt
  • 0,5 dl olivolja
  • 600 gram dinkelmjöl, ca 1,1 liter
  • 400 gram vetemjöl special, ca 5 dl
  • 0,5 dl olivolja att pensla foccacian och långpanna med
  • 2 tsk flingsalt
  • 1 tsk torkad rosmarin

Tillagning

  1. Värm vattnet till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt vatten och rör tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt olivolja samt salt.
  3. Tillsätt allt dinkelmjöl samt nästa allt vetemjöl förutom ca 2 dl. Arbeta ihop till en deg. Späd eventuellt med mer mjöl till en kladdig men fast deg.
  4. Jäs degen i 50 minuter under kökshandduk.
  5. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  6. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna med höga kanter och pensla det med olivolja.
  7. Arbeta hastigt ihop degen i bunken och lägg över i långpannan. Tryck ut jämt så att degen täcker botten på långpannan.
  8. Låt jäsa övertäckt med handduk i 30 minuter.
  9. Tryck ner gropar med fingertopparna här och där i degen när 10 minuter jästid återstår.
  10. Pensla brödet med rikligt med olivolja, strö över gourmetsalt samt rosmarin.
  11. Baka foccacian i mitten av ugnen i 20 minuter tills den fått fin färg.
  12. Ta ut och låt svalna på galler. Skär upp i rutor till servering när brödet svalnat något.
Till dinkelfocaccian behöver du dinkelmjöl, jäst, salt, vatten, vetemjöl, rosmarin, flingsalt och olivolja.
Till dinkelfocaccian behöver du dinkelmjöl, jäst, salt, vatten, vetemjöl, rosmarin, flingsalt och olivolja.
Smula ner jästen i en bakbunke.
Smula ner jästen i en bakbunke.
Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills jästen löst sig.
Tillsätt salt och olivolja.
Tillsätt salt och olivolja.
Tillsätt mjölet - vänta med 2 dl vetemjöl.
Tillsätt mjölet - vänta med 2 dl vetemjöl.
Rör ihop till smidig deg. Späd med resterande vetemjöl till en kladdig men fast deg.
Rör ihop till smidig deg. Späd med resterande vetemjöl till en kladdig men fast deg.
Låt jäsa övertäckt i 50 minuter.
Låt jäsa övertäckt i 50 minuter.
Ta upp degen och sprid ut på ett bakplåtspapper smort med olivolja.
Ta upp degen och sprid ut på ett bakplåtspapper smort med olivolja.
Bred ut degen på botten av långpannan.
Bred ut degen på botten av långpannan. Jäs i ytterligare 30 minuter. Trycker ner små gropar med fingrarna när 10 minuter jäsning återstår.
Pensla med olivolja, strö över flingsalt och rosmarin innan gräddning.
Pensla med olivolja, strö över flingsalt och rosmarin innan gräddning.
Grädda på 225 grader vanlig ugn i ca 20 minuter till fin färg.
Grädda på 225 grader vanlig ugn i ca 20 minuter till fin färg.
Ta ut och låt svalna på galler. Skär upp i rutor till servering när brödet svalnat något.
Ta ut och låt svalna på galler. Skär upp i rutor till servering när brödet svalnat något.

Servering

Brödet skärs eller bryts i bitar eller rutor till servering.

Garnering

Focacciabrödet penslas med olivolja sedan strör man över rosmarin och flingsalt.

Varianter

  • Vidare kan du även trycka ner oliver, ugnsrostade eller soltorkade tomater och/eller bitar av fetaost i degen innan gräddning. 
  • Man kan även göra motiv och mönster på focaccian innan gräddning med skivor/halvor av tomater; oliver, tunt skivad citron; andra delikatesser som kronärtsskockor; tärnad fetaost; kvistar och blad av örter som basilika, salvia, rosmarin och timjan.
  • Vatten kan bytas mot mjölk. 
  • Istället för torkad rosmarin kan du strö över färsk hackad rosmarin. 
  • Du kan även baka vanlig foccacia med vetemjöl
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 202 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-10-10

Tillbehör och liknande: