Kalljästa baguetter, frallor eller bröd

Introduktion och förberedelse

Baka goda kalljästa baguetter, frallor eller bröd. Genom att kalljäsa degen kan du förbereda den i god tid, baka ut och forma till samt grädda på morgonen för nybakta frallor, bröd och baguetter.

En deg som passar till ljusa bröd som baguetter, frallor eller bröd i form.

Överblivna bröd eller frallor kan frysas in.

Kalljästa bröd till frukost

Receptet passar till att baka om du vill ha bröd till frukost eller brunch. Du blandar degen kvällen innan och låter jäsa övertäckt i kylen.

Snabba frallor

På morgonen så kan du ta upp degen med lite extra vetemjöl och forma direkt till längder, dela till grova rustika frallor du lägger på bakplåtspapper på en plåt. De kan bakas direkt.

Jästa bröd

Du kan också ta upp degen med lite vetemjöl och forma degen till baguetter, frallor eller formbröd. Låt de jäsa ca 30-45 minuter medan ugnen blir varm och grädda sedan bröden. Låt svalna något innan servering.

Bröd till kvällen

Gör degen kvällen innan eller på morgonen och låt stå i kylen fram tills du vill baka med den.

Garnering

Du kan pensla bröden med filmjölk, mjölk eller vatten och strö över frön som solrosfrön, vallmofrön, vit aller svarta sesamfrön, pumpafrön eller flingor som rågflingor eller havregryn.

3 kalljästa baguetter, 2 formbröd eller ca 15 frallor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 msk filmjölk, mjölk, mandelmjölk, havremjölk eller vatten att pensla bröden med
  • 1 dl blå eller vita vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön till garnering
  • MED FRÖN: 1-2 dl pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, sesamfrön, grovt hackade valnötter, hasselnötter, mandlar eller valfritt

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken.
  2. Rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av mjölk, vatten, socker, olja, salt, durum- och vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning). Blanda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl så att degen släpper från kanterna (men ännu är lite kladdig).
  4. Arbeta degen i 10 min för hand eller 5 minuter i degblandare maskin.
  5. Kalljäs degen övertäckt med plastfolie i kylen över natten i en stor bunke (tänk på att degen jäser till tredubbla storleken).
  6. Ta fram degen på morgonen.
  7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  8. MED FRÖN: Blanda i frön och/eller nötter i degen om du vill.
  9. SNABBA FRALLOR: På morgonen så kan du ta upp degen med lite extra vetemjöl och forma direkt till längder, dela till grova rustika frallor du lägger på bakplåtspapper på en plåt. De kan bakas direkt. 
  10. JÄSTA BRÖD: Dela degen i tre bitar och forma dem till runda bullar. Rulla ut bitarna till avlånga bröd eller baguetter eller limpor. Eller lägg i oljade och smorda formar för formbröd eller dela i bitar och forma till frallor. Låt jäsa övertäckt i ca 30-45 minuter.
  11. Lägg på bröden på plåtar med bakplåtspapper.
  12. Snitta gärna baguetter, frallor eller bröd med en vass kniv eller brödkniv i toppen.
  13. Pensla bröden med lite filmjölk, mjölk, mandelmjölk, havremjölk eller vatten. Valfritt. Bra idé om du vill ha lite färg samt att garnering som frön eller flingor ska fastna.
  14. Strö över garnering om du vill som vallmofrön, solrosfrön, pumpafrön, rågflingor eller sesamfrön eller liknande om du vill.
  15. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  16. Grädda i 20 minuter.
  17. Låt bröden svalna något på galler innan servering.
E-mail
Medel: 2.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-08-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.