Kalljästa baguetter, frallor eller bröd

Blanda degen kvällen innan och låt jäsa i kylen. Baka ut jäs och grädda bröden på morgonen. Baka ut bröden på morgonen och låt jäsa ca 45 minuter. Grädda sedan bröden till frukost.

Perfekta bröd till frukostbuffé eller brunch. Överblivna bröd eller frallor kan frysas in.

3 kalljästa baguetter, bröd eller ca 15 frallor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 msk filmjölk att pensla bröden med
  • 1 dl blå eller vita vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön till garnering

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken.
  2. Rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av mjölk, vatten, socker, olja, salt, durum- och vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning). Blanda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl så att degen släpper från kanterna (men ännu är lite kladdig).
  4. Arbeta degen i 10 min för hand eller 5 minuter i degblandare maskin.
  5. Kalljäs degen övertäckt med plastfolie i kylen över natten i en stor bunke (tänk på att degen jäser till tredubbla storleken).
  6. Ta fram degen på morgonen.
  7. Dela degen i tre bitar och forma dem till runda bullar.
  8. Rulla ut bitarna till avlånga bröd likt baguetter, limpor eller dela i bitar till frallor.
  9. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Snitta gärna baguetter eller bröd med en vass kniv.
  13. Pensla baugetter, bröd eller frallorna med filmjölk.
  14. Strö över ex. vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön.
  15. Sätt in baguetterna, frallorna eller bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  16. Grädda i 20 minuter.
  17. Låt bröden svalna något på galler innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept