Kalljästa baguetter, frallor eller bröd

Blanda degen kvällen innan och låt jäsa i kylen. Baka ut jäs och grädda bröden på morgonen.
Baka ut bröden på morgonen och låt jäsa ca 45 minuter. Grädda sedan bröden till frukost.
Perfekta bröd till frukostbuffé eller brunch.
Överblivna bröd eller frallor kan frysas in.

3 kalljästa baguetter, bröd eller ca 15 frallor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 msk filmjölk att pensla bröden med
  • 1 dl blå eller vita vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön till garnering

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken.
  2. Rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av mjölk, vatten, socker, olja, salt, durum- och vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning). Blanda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl så att degen släpper från kanterna (men ännu är lite kladdig).
  4. Arbeta degen i 10 min för hand eller 5 minuter i degblandare maskin.
  5. Kalljäs degen övertäckt med plastfolie i kylen över natten i en stor bunke (tänk på att degen jäser till tredubbla storleken).
  6. Ta fram degen på morgonen.
  7. Dela degen i tre bitar och forma dem till runda bullar.
  8. Rulla ut bitarna till avlånga bröd likt baguetter, limpor eller dela i bitar till frallor.
  9. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Snitta gärna baguetter eller bröd med en vass kniv.
  13. Pensla baugetter, bröd eller frallorna med filmjölk.
  14. Strö över ex. vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön.
  15. Sätt in baguetterna, frallorna eller bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  16. Grädda i 20 minuter.
  17. Låt bröden svalna något på galler innan servering.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer