Kalljästa baguetter, frallor eller bröd

Introduktion och förberedelse för tillagning

Blanda degen kvällen innan och låt jäsa i kylen. Baka ut jäs och grädda bröden på morgonen. Baka ut bröden på morgonen och låt jäsa ca 45 minuter. Grädda sedan bröden till frukost.

Perfekta bröd till frukostbuffé eller brunch. Överblivna bröd eller frallor kan frysas in.

3 kalljästa baguetter, bröd eller ca 15 frallor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser

  • 50 g jäst
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 msk filmjölk att pensla bröden med
  • 1 dl blå eller vita vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön till garnering

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken.
  2. Rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av mjölk, vatten, socker, olja, salt, durum- och vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning). Blanda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl så att degen släpper från kanterna (men ännu är lite kladdig).
  4. Arbeta degen i 10 min för hand eller 5 minuter i degblandare maskin.
  5. Kalljäs degen övertäckt med plastfolie i kylen över natten i en stor bunke (tänk på att degen jäser till tredubbla storleken).
  6. Ta fram degen på morgonen.
  7. Dela degen i tre bitar och forma dem till runda bullar.
  8. Rulla ut bitarna till avlånga bröd likt baguetter, limpor eller dela i bitar till frallor.
  9. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
  10. Låt jäsa övertäckt i ca 45 minuter.
  11. Sätt ugnen på 250 grader.
  12. Snitta gärna baguetter eller bröd med en vass kniv.
  13. Pensla baugetter, bröd eller frallorna med filmjölk.
  14. Strö över ex. vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön.
  15. Sätt in baguetterna, frallorna eller bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  16. Grädda i 20 minuter.
  17. Låt bröden svalna något på galler innan servering.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.