Kalljästa baguetter, frallor eller bröd

Introduktion och förberedelse

Baka goda kalljästa baguetter, frallor eller bröd.

Genom att kalljäsa degen - förslagsvis över natten eller över dagen - kan du förbereda den i god tid för att sedan få nybakta bröd till frukost eller middag.  

En deg som passar till ljusa bröd som baguetter, frallor eller bröd i form.

Överblivna bröd eller frallor kan frysas in.

Nattjästa bröd till frukost

Receptet passar utmärkt om du vill ha bröd till frukost eller brunch. Du blandar degen kvällen innan och låter jäsa övertäckt i kylen.

  • Forma först degen till längder som delar till grova rustika frukostfrallor. Lägg på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa 20 minuter medan ugnen blir varm. 
  • Du kan också forma degen till baguetter, frallor eller formbröd. Låt de jäsa ca 30 minuter medan ugnen blir varm.

Bröd till kvällen

Gör degen kvällen innan eller på morgonen och låt stå i kylen fram tills du vill baka med den. Baka ut till kuvertbröd, bullar, rustik limpa, baguette eller baka i brödform - som du vill. 

Garnering

Du kan pensla bröden med filmjölk, mjölk eller vatten och strö över frön som solrosfrön, vallmofrön, vit aller svarta sesamfrön, pumpafrön eller flingor som rågflingor eller havregryn.

3 kalljästa baguetter, 2 formbröd eller ca 15 frallor

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 1 tim 5 min
  • Klart på: 13 tim 5 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vatten
  • 1 msk socker
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk salt
  • 3 dl durumvetemjöl
  • 9 dl vetemjöl
  • 2 msk filmjölk, mjölk, mandelmjölk, havremjölk eller vatten att pensla bröden med
  • 1 dl blå eller vita vallmofrön, solrosfrön eller sesamfrön till garnering
  • MED FRÖN: 1-2 dl pumpafrön, solrosfrön, chiafrön, sesamfrön, grovt hackade valnötter, hasselnötter, mandlar eller valfritt

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av mjölken.
  2. Rör tills jästen löst sig.
  3. Tillsätt resten av mjölk, vatten, socker, olja, salt, durum- och vetemjöl (spara 1 dl vetemjöl till utbakning). Blanda ihop till en smidig deg. Tillsätt ev. lite mer mjöl så att degen släpper från kanterna (men ännu är lite kladdig).
  4. Arbeta degen i 10 min för hand eller 5 minuter i degblandare maskin.
  5. Kalljäs degen övertäckt med plastfolie i kylen över natten i en stor bunke (tänk på att degen jäser till tredubbla storleken).
  6. Ta fram degen på morgonen.
  7. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  8. MED FRÖN: Blanda i frön och/eller nötter i degen om du vill.
  9. FRUKOSTFRALLOR: På morgonen så kan du ta upp degen med lite extra vetemjöl och forma direkt till längder, delatill grova rustika frallor du lägger på bakplåtspapper på en plåt. Låt jäsa medan ugnen blir varm - ca 20-30 minuter.
  10. BRÖD: Dela degen i tre bitar och forma dem till rustika avlånga bröd, baguetter eller limpor och lägg på bakplåtspapper. Eller lägg i oljade och smorda formar för formbröd. Låt jäsa övertäckt i ca 30 minuter medan ugnen blir varm.
  11. Snitta gärna baguetter, frallor eller bröd med en vass kniv eller brödkniv i toppen.
  12. Pensla bröden med lite filmjölk, mjölk, mandelmjölk, havremjölk eller vatten. Valfritt. Bra idé om du vill ha lite färg samt att garnering som frön eller flingor ska fastna.
  13. Strö över garnering om du vill som vallmofrön, solrosfrön, pumpafrön, rågflingor eller sesamfrön eller liknande om du vill.
  14. Sätt in bröden mitt i ugnen och sänk värmen till 200 grader.
  15. Grädda i 20 minuter för frallor och småbröd. Större bröd och limpor tar upp mot 25 minuter.
  16. Låt bröden svalna något på galler innan servering.
E-mail
Medel: 3.8 (10 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 132 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-10-10