Morotsfrallor med linfrön
Morotsfrallor med riven morot och linfrön i samt på toppen bakade med två sorters mjöl - vetemjöl och lantbrödsmjöl som är ett mjöl med fyra sädeslag.
Vidare hade jag i olivolja, salt och vatten.
Tillagning
- Smula jästen i en degbunke och tillsätt fingervarmt (37 grader) vatten. Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt lantbrödsmjöl samt olivolja. Rör om.
- Skala och riv morötterna fint. Tillsätt dem.
- Tillsätt linfrön samt vetemjölet lite i taget. Rör ihop till en smidig deg.
- Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter på bakbord.
- Tillsätt saltet på slutet och knåda ihop. Degen ska nu vara elastisk.
- Sätt degen att jäsa övertäckt i 1 timme till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär med degskrapa eller kniv i frallor. Förslagsvis först i 4 delar. Forma delarna till längder. Skär dessa i fem frallor vardera så får du 20 frallor.
- Lägg frallorna med någon cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa övertäckta i ytterligare 20 minuter.
- Pensla med vatten och strö över linfrön.
- Grädda frallorna i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Serveringsförslag
Frallorna passar till frukostfrallor, fika, utflykt, soppa, middag, buffé och som kuvertbröd till det mesta.
Kalljästa frallor
Man kan också kalljäsa frallorna. Sätt degen i kylen över natten så kan du baka ut som frukostbullar på morgonen. Tillsätt då endast 20 gram jäst. Sätt degen övertäckt i kylen över natten att jäsa.
Val av mjöl
Lantbrödsmjölet kan ersättas av enbart vetemjöl special eller liknande vetemjöl.
Varianter
- Frallorna kan även garneras med andra frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön. Vidare funkar havregryn eller rågflingor (billigare).
- Byt vetemjöl mot fullkornsdinkel för dessa morotsfrallor med dinkel.
Uppskattat näringsvärde per portion: 191 kcal