Morotsfrallor med linfrön
Introduktion och förberedelse
Morotsfrallor med riven morot och linfrön i samt på toppen bakade med två sorters mjöl - vetemjöl och lantbrödsmjöl som är ett mjöl med fyra sädeslag.
Vidare hade jag i olivolja, salt och vatten.
Serveringsförslag
Frallorna passar till frukostfrallor, fika, utflykt, soppa, middag, buffé och som kuvertbröd till det mesta.
Kalljästa frallor
Man kan också kalljäsa frallorna. Sätt degen i kylen över natten så kan du baka ut som frukostbullar på morgonen. Tillsätt då endast 20 gram jäst. Sätt degen övertäckt i kylen över natten att jäsa.
Val av mjöl
Lantbrödsmjölet kan ersättas av enbart vetemjöl special eller liknande vetemjöl.
Varianter
- Frallorna kan även garneras med andra frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön. Vidare funkar havregryn eller rågflingor (billigare).
- Byt vetemjöl mot fullkornsdinkel för dessa morotsfrallor med dinkel.
Tillagning
- Smula jästen i en degbunke och tillsätt fingervarmt (37 grader) vatten. Rör om så att jästen löser sig.
- Tillsätt lantbrödsmjöl samt olivolja. Rör om.
- Skala och riv morötterna fint. Tillsätt dem.
- Tillsätt linfrön samt vetemjölet lite i taget. Rör ihop till en smidig deg.
- Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter på bakbord.
- Tillsätt saltet på slutet och knåda ihop. Degen ska nu vara elastisk.
- Sätt degen att jäsa övertäckt i 1 timme till dubbel storlek.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär med degskrapa eller kniv i frallor. Förslagsvis först i 4 delar. Forma delarna till längder. Skär dessa i fem frallor vardera så får du 20 frallor.
- Lägg frallorna med någon cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
- Låt jäsa övertäckta i ytterligare 20 minuter.
- Pensla med vatten och strö över linfrön.
- Grädda frallorna i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
- Ta ut och låt svalna något innan servering.
Uppskattat näringsvärde per portion: 191 kcal