Morotsfrallor med linfrön

Morotsfrallor med riven morot och linfrön i samt på toppen bakade med två sorters mjöl - vetemjöl och lantbrödsmjöl som är ett mjöl med fyra sädeslag.

Vidare hade jag i olivolja, salt och vatten. 

20 morotsfrallor med linfrön

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 6 dl fingervarmt vatten
  • 1 pkt färsk jäst (50 gram)
  • 4 dl lantbrödsmjöl
  • 10 dl vetemjöl
  • 1 msk olivolja
  • 3 dl finrivna morötter (2-3 stycken)
  • 1 dl linfrön till degen
  • 3 tsk salt
  • 2 msk linfrön att toppa med

Tillagning

  1. Smula jästen i en degbunke och tillsätt fingervarmt (37 grader) vatten. Rör om så att jästen löser sig.
  2. Tillsätt lantbrödsmjöl samt olivolja. Rör om.
  3. Skala och riv morötterna fint. Tillsätt dem.
  4. Tillsätt linfrön samt vetemjölet lite i taget. Rör ihop till en smidig deg.
  5. Knåda degen i maskin i 10 minuter eller för hand i 15 minuter på bakbord.
  6. Tillsätt saltet på slutet och knåda ihop. Degen ska nu vara elastisk.
  7. Sätt degen att jäsa övertäckt i 1 timme till dubbel storlek.
  8. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  9. Ta upp degen på mjölat bakbord. Skär med degskrapa eller kniv i frallor. Förslagsvis först i 4 delar. Forma delarna till längder. Skär dessa i fem frallor vardera så får du 20 frallor.
  10. Lägg frallorna med någon cm mellanrum på en plåt med bakplåtspapper.
  11. Låt jäsa övertäckta i ytterligare 20 minuter.
  12. Pensla med vatten och strö över linfrön.
  13. Grädda frallorna i 15-20 minuter i mitten av ugnen.
  14. Ta ut och låt svalna något innan servering.
Till frallorna behöver du vetemjöl special, lantbrödsmjöl, rivna morötter, linfrön, jäst, olivolja och salt.
Till frallorna behöver du vetemjöl special, lantbrödsmjöl, rivna morötter, linfrön, jäst, olivolja och salt.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Smula sönder jästen i en degbunke.
Tillsätt fingervarmt vatten. Rör så att jästen löser sig.
Tillsätt fingervarmt vatten. Rör så att jästen löser sig.
Tillsätt lantbrödsmjöl.
Tillsätt lantbrödsmjöl.
Tillsätt olivolja samt rör om.
Tillsätt olivolja samt rör om.
Skala och riv morötter fint samt tillsätt dem.
Skala och riv morötter fint samt tillsätt dem.
Tillsätt hela linfrön.
Tillsätt hela linfrön.
Tillsätt vetemjöl lite i taget under omrörning till en smidig deg. Knåda degen samt tillsätt salt på slutet.
Tillsätt vetemjöl lite i taget under omrörning till en smidig deg. Knåda degen samt tillsätt salt på slutet.
Låt jäsa i en timme till dubbel storlek.
Låt jäsa i en timme till dubbel storlek.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Ta upp degen på mjölat bakbord.
Skär ut 20 rustika frallor ur degen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Skär ut 20 rustika frallor ur degen. Lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20 minuter.
Låt jäsa under bakduk i ytterligare 20 minuter.
Pensla med vatten och strö över linfrön.
Pensla med vatten och strö över linfrön.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter på 250 grader vanlig ugn. Låt svalna något innan servering.
Grädda i mitten av ugnen i 15 minuter på 250 grader vanlig ugn. Låt svalna något innan servering.

Serveringsförslag

Frallorna passar till frukostfrallor, fika, utflykt, soppa, middag, buffé och som kuvertbröd till det mesta.

Kalljästa frallor

Man kan också kalljäsa frallorna. Sätt degen i kylen över natten så kan du baka ut som frukostbullar på morgonen. Tillsätt då endast 20 gram jäst. Sätt degen övertäckt i kylen över natten att jäsa.

Val av mjöl

Lantbrödsmjölet kan ersättas av enbart vetemjöl special eller liknande vetemjöl. 

Varianter

  • Frallorna kan även garneras med andra frön som pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön eller vallmofrön. Vidare funkar havregryn eller rågflingor (billigare).
  • Byt vetemjöl mot fullkornsdinkel för dessa morotsfrallor med dinkel
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 191 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-11-13

Tillbehör och liknande: