Semlor med torrjäst

Introduktion och förberedelse

Baka vetebullar till semlorna med torrjäst istället för färsk jäst. Blir jättegoda bullar till semlorna.

Man behöver lite mer tid för att få igång torrjästen bara. Sen är det som att baka som semlor med vanlig färsk jäst.

Ett paket torrjäst på 12 gram kan ersättas med ett paket färsk jäst 50 gram. Då löser du upp den i fingervarm mjölk först.

18 semlor med torrjäst

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 12 gram torrjäst
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 75 gram smör
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Fyllning: 400 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 3 dl grädde
  • 1 dl florsocker att pudra över

Tillagning

  1. Blanda torrjäst, mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 40 grader.
  4. Slå i mjölk- och smörblandningen i mjölet.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 9 bitar vardera.
  8. Forma och rulla ihop runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3 - 3 - 3 bullar i rader.
  9. Låt jäsa övertäckta i en timme eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg.
  12. Sätt in en plåt i taget och grädda i 10 minuter tills de har fin färg.
  13. Ta ut bullarna och låt svalna på galler under bakduk.
  14. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet (om du önskar) och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Eller blanda bara mandelmassa med mjölk till en röra. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen.
  15. Vispa grädden och klicka eller spritsa ut den på semlorna.
  16. Lägg på locken och pudra över lite florsocker innan servering.
E-mail
Medel: 3.3 (23 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 333 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-30

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept. 

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept