Semlor med torrjäst

Baka vetebullar till semlorna med torrjäst istället för färsk jäst. Blir jättegoda bullar till semlorna.

Man behöver lite mer tid för att få igång torrjästen bara. Sen är det som att baka som semlor med vanlig färsk jäst.

Ett paket torrjäst på 12 gram kan ersättas med ett paket färsk jäst 50 gram. Då löser du upp den i fingervarm mjölk först.

18 semlor med torrjäst

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 12 gram torrjäst
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 75 gram smör
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Fyllning: 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl florsocker att pudra över

Tillagning

  1. Blanda torrjäst, mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 40 grader.
  4. Slå i mjölk- och smörblandningen i mjölet.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 9 bitar vardera.
  8. Forma och rulla ihop runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3 - 3 - 3 bullar i rader.
  9. Låt jäsa övertäckta i 60-90 minuter eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg.
  12. Sätt in en plåt i taget och sänk till 220 grader.
  13. Grädda i 10 minuter tills de har fin färg.
  14. Ta ut bullarna och låt svalna på galler under bakduk.
  15. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet (om du önskar) och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Eller blanda bara mandelmassa med mjölk till en röra. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen.
  16. Vispa grädden och klicka eller spritsa ut den på semlorna.
  17. Lägg på locken och pudra över lite florsocker innan servering.
E-mail
Medel: 3.3 (15 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid.

Läs mer

Njut av svenska äpplen

Njut av årets rikliga svenska äppelskörd. Här hittar du mina bästa tips som att baka en äppelpaj, gör en sallad, laga en stek med äpplen, pressa egen råsaft - äppeljuice eller preppa ett äppelmos att ha i vinter.

Läs mer

Pajrecept för alla smaker

Pajer är sociala, har tålamod i kylen och gillar lunchraster. Dessutom kan man fylla dem med vad som helst.

Läs mer

Koka egen sylt och marmelad

Mina bästa tips och recept för dig som vill koka din egen sylt, marmelad eller gelé. Spara sommaren på burk.

Läs mer

Hembakta piroger

Nybakta och hemmabakta piroger går åt som smör i solsken på knytis, kalas, skiva eller ta med på utflykt och på stranden. Fyll med köttfärs eller ost och skinka eller annan fyllning.

Läs mer

Recept

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kycklingfilé, kyckling i ugnen eller helstekt kyckling; kyckling på spett, i grytor, pajer och soppor.

Läs mer