Semlor med torrjäst

Att baka semlor med torrjäst utan färsk jäst går suveränt och blir jättegoda bullar till semlorna. Man behöver lite mer tid för att få igång torrjästen bara. Sen är det som att baka bröd med vanlig färsk jäst.
Ett paket torrjäst på 12 gram kan ersättas med ett paket färsk jäst 50 gram. Då löser du upp den i fingervarm mjölk först.

18 semlor med torrjäst

  • Förberedelse: 2 tim 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 12 gram torrjäst
  • 13 dl vetemjöl special
  • 5 dl mjölk 3,5%
  • 75 gram smör
  • 2 msk socker
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk stött kardemumma (valfritt)
  • Att pensla med: 1 ägg
  • Fyllning: 200 g mandelmassa
  • 1 dl mjölk
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl florsocker att pudra över

Tillagning

  1. Blanda torrjäst, mjöl, socker och salt. Spara 1,5 dl mjöl till utbakning.
  2. Smält smöret i en kastrull.
  3. Tillsätt och värm mjölk samt smör till 40 grader.
  4. Slå i mjölk- och smörblandningen i mjölet.
  5. Rör runt och knåda ihop till en deg. Knåda ihop det på mjölat bakbord i 15 minuter. Eller i maskin: kör 3 minuter långsamt och sedan 6 minuter på snabbare hastighet.
  6. Låt degen jäsa under bakduk eller plastfolie på ett varmt ställe i 30 minuter. Förslags i diskhon med lite varmt vatten i botten.
  7. Lägg upp degen på mjölat bakbord och dela den i hälften och sedan i 9 bitar vardera.
  8. Forma och rulla ihop runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper - förslagsvis på två plåtar med 3 - 3 - 3 bullar i rader.
  9. Låt jäsa övertäckta i 60-90 minuter eller tills de har jäst upp till nästan dubbel storlek.
  10. Sätt ugnen på 250 grader.
  11. Pensla dem med uppvispat ägg.
  12. Sätt in en plåt i taget och sänk till 220 grader.
  13. Grädda i 10 minuter tills de har fin färg.
  14. Ta ut bullarna och låt svalna på galler under bakduk.
  15. Skär av ett litet lock på varje bulle. Gröp ur en del av inkråmet (om du önskar) och blanda det med riven mandelmassa och mjölk. Eller blanda bara mandelmassa med mjölk till en röra. Fyll bullarna med mandelmasseblandningen.
  16. Vispa grädden och klicka eller spritsa ut den på semlorna.
  17. Lägg på locken och pudra över lite florsocker innan servering.
E-mail
Medel: 2.9 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer