Ankarstock rågbröd
Ankarstock är ett bröd bakat på rågsikt eller rågmjöl, vetemjöl, smör, farinsocker, jäst (fördeg) och salt.
Tillagning
- Dag 1: Smula ner jästen i en bunke eller burk med lock och rör ut med kallt vatten.
- Tillsätt rågsikten och rör om.
- Täck bunken eller burken med plastfolie eller lock. Ställ i kylskåp ca 12-16 timmar (över natten).
- Dag 2 - dags att baka Ankarstocken: Häll fördegen från dag 1 i en hushållsmaskin, bakmaskin eller stor degbunke.
- Smält smör eller margarin i en kastrull, tillsätt vattnet och värm till 37 grader - fingervarmt.
- Tillsätt smör och vattenblandningen till bunken med fördegen, rör om, samt tillsätt farinsocker, salt och soja. Blanda väl.
- Tillsätt under omrörning vetemjöl special och rågsikt.
- Arbeta degen till väl, minst 5 minuter i maskinen eller 10 minuter för hand på mjölat bakbord.
- Låt degen jäsa 30 minuter i bunken.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i fyra delar.
- Baka ut varje del till en limpa.
- Lägg limporna på en bakpappersklädd plåt eller i avlånga bakformar.
- Pensla ev. med matolja mellan limporna eller i formarna så går de lättare att dela eller få loss efter gräddningen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Låt ankarstock bröden jäsa på plåt eller i formarna under bakduk i 30 minuter.
- Grädda Ankarstockarna i nedre delen av ugnen i 40 minuter eller tills ankarstock bröden har en innertemperatur på ca 96 grader.
- Ta ut bröden och pensla med lite mjölk. Låt bröden svalna på plåten eller på galler under en bakduk.
Framförhållning
Jästen jäser du dagen innan med råg och vatten så att den blir som en fördeg.
Dagen efter bakar du Ankarstocken.
Varianter
- Kan även bakas med rågsurdeg istället för vanlig jäst. Det finns även färdig flytande rågsurdeg att köpa som blir jättegoda bröd.
- Farinsocker kan du ersätta med ca 2 dl mörk sirap.
- Vill du ha ett mörkt bröd som det i affären så kan du färga det med en tsk colorit soja.
Bakgrund
Ankarstock är ett gammalt brödrecept och klassiskt i militären. Först nämnt i en brödförteckning från 1669 (enligt August Srindberg). 1752 infördes ankarstocken som militärt bröd att ersätta skeppsskorporna.
Ankarstocken hade hög status och var främst var avsett för befäl.
Varje bröd skulle väga 1,7 kg och vara två dagars brödranson. Bröden bakades på Kronobagerierna men när det var krigssituationer fick stadens invånare också leverera bröd. På så sätt kom recepten på Ankarstock ut till allmänheten.
Att brödet kallas ankarstock beror på att brödet hade formen av den stock som är tvärgående på ett ankare.
Uppskattat näringsvärde per portion: 50 kcal