Grytbröd
Grytbröd är bröd du bakar i en gjutjärnsgryta. Brödet får fin form, blir saftigt och får en knaprig yta.
Ett rågbröd som är rätt likt lingongrova med rågkross, vetekross och en del rågmjöl.
Tillagning
- SKÅLLNING: Koka upp vatten. Mät upp rågkross, vetekross och rågmjöl i en bunke som tål kokande vatten. Häll på det kokande vattnet och rör om. Täck med plastfolie och låt stå i minst 4 timmar. Förbered gärna dagen innan och ha i kylen - ta då fram en stund innan bakning att bli rumsvarmt.
- BRÖD: Rör ihop och värm vatten och sylt fingervarmt - 37 grader. Smula jästen i en stor bakbunke. Tillsätt vattnet lite taget under tiden du rör ut jästen.
- Tillsätt den skållade blandningen av rågkross, vetekross och rågmjöl. Blanda.
- Tillsätt salt.
- Blanda i vetemjöl till en smidig deg som precis släpper från kanten. Räkna ca 18 dl vetemjöl. Spara någon dl till utbakning.
- Knåda ihop degen i 10 minuter i bakmaskin eller knåda för hand i ca 15 minuter.
- Täck över degen och ställ att jäsa i ca 1 timme och 30 minuter.
- Sätt in en gjutjärnsgryta i nedre delen av ugnen. Se till att hela grytan tål ugnsvärme - kolla speciellt knoppen på locket - den kan eventuellt skruvas av.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn. När ugnen blivit varm låter du grytan stå i ugnen så den blir varm - ca 10 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och forma en stor rund bulle.
- Ta ut grytan och ställ på ett grytunderlägg samt ta av locket. Pensla botten och kanter med lite olja.
- Lägg i degbullen och platta ut den något mot kanterna.
- Sätt på locket samt sätt in grytan i nedre delen av ugnen.
- Grädda i 30 minuter.
- Ta ut och ta av locket. Sänk värmen till 225 grader.
- Grädda brödet ytterligare 30 minuter utan lock i nedre delen av ugnen.
- Ta ut och låt brödet svalna i 10 minuter i grytan. Stjälp sedan upp det på galler och låt svalna helt under bakduk.
Serveringsförslag
- Grytbrödet är gott som vanligt grovt bröd till det mesta. Till frukost, utflykt, till soppa, mat, på buffé osv.
- Jag serverade med smör och lagrad ost. Överkurs är hemgjort smör.
- Brödet går fint att frysa in i skivor och sedan tinas eller läggas direkt i rosten.
Framförhållning
Jag skållade rågkross, vetekross och rågmjölet innan. Då håller man på kokande vatten samt låter det stå i minst 4 timmar eller gör det kvällen innan och låter stå över natten.
Val av gryta
Du behöver en gjutjärnsgryta på ca 4 liter. Jag tog en Le Creuset.
Se till att grytan tål ugnsvärme. Har grytan en knopp på locket så se till att den tål värme eller skruva loss den.
Varianter
Du kan kan variera ingredienserna i brödet.
- Mitt bröd kan man kalla krusbärsgrova då jag hade i lite krusbärssylt - det går utmärkt med lingonsylt eller äppelmos istället.
- Du kan ta enbart vetekross eller rågkross.
- Byt sylten mot 1 dl honung eller sirap samt 1 dl vatten.
- Grovt rågmjöl kan bytas mot fint rågmjöl eller rågsikt.
- Vatten kan bytas mot filmjölk - dock ej till skållningen då.
- Gott i är även en halv dl hackade valnötter, linfrön eller solrosfrön.
- Färsk jäst kan bytas mot torrjäst - 1 påse på 14 gram motsvarar 50 gram färsk jäst.
- Du kan minska mängden färsk jäst till 1/4 (12,5 gram) och ta i en påse rågsurdeg på 150 gram - eller egen rågsurdeg.
Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal