Skållade råglimpor
Skållade råglimpor bakta med grovt skållat rågmjöl blir saftiga och smakrika bröd.
Skållning innebär att du häller kokande vatten i mjölet och låter det svälla några timmar innan bakningen. Det är ett enkelt sätt att få ett smakrikt bröd men kräver lite planering innan bakningen.
Tillagning
- Koka upp vatten till skållningen och häll det över det grova rågmjölet i en bunke. Rör om noga. Täck över och låt stå i 6-12 timmar eller över natten.
- Dags att göra degen: smula färsk jäst i en bunke. Rör ut jästen med fingervarmt vatten i en stor degbunke.
- Tillsätt det skållade rågmjölet, salt, sirap och vetemjölet. Arbeta ihop till en smidig deg som släpper från kanterna. Tillsätt eventuellt mer vatten om degen är för tjock eller mer mjöl om degen är för lös.
- Knåda degen i 10 minuter, gärna i en degblandare.
- Sätt degen att jäsa övertäckt i 45 minuter.
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda den i några minuter för hand.
- Dela den i två delar. Forma två limpor. Lägg på bakplåt smord med olja eller bakplåtspapper. Skär ev. några sneda snitt i toppen på limporna. Eller lägg i två brödformar smorda med olja eller smör.
- Låt limporna jäsa övertäckta i 45 minuter.
- Värm ugnen till 225 grader.
- Grädda råglimporna i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Eller tills innertemperaturen är minst 95 grader (använd termomemeter). Täck över med folie efter halva tiden och sänk ev. värmen till 200 grader (annars bränns de lätt på toppen).
- Ta ut råglimporna och låt de svalna på galler. Låter du dem svalna under bakduk så får de en något mindre knaprig skorpa.
Tips
Använd gärna en degblandare för att knåda degen. Det går också bra för hand på mjölat bakbord.
Uppskattat näringsvärde per portion: 129 kcal