Rosenbröd

Introduktion och förberedelse för tillagning

Rosenbröd är små släta vetebullar som passar till fika eller thé med smör, ost och marmelad, kuvertbröd eller till semlor.

Rosenbröden kan frysas. Värm dem gärna i ugnen innan servering.

Om du vill kan du garnera bullarna innan gräddning och efter du penslat dem med frön som solrosfrön, vita eller svarta sesamfrön eller vallmofrön.

ca 35 st rosenbröd

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 4 msk smör
  • 50 gram jäst
  • 2 msk matolja
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 ägg att pensla rosenbröden med

Tillagning

  1. Värm mjölk, vatten och smör i en kastrull till fingervarmt 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en stor bakbunke.
  3. Häll på någon dl av den ljumma mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
  4. Häll och rör i resten av mjölkblandningen.
  5. Tillsätt 2 msk matolja.
  6. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  7. Tillsätt mjölblandningen till mjölkblandningen och rör ut till en jämn deg.
  8. Ställ degen att jäsa övertäckt i 10 minuter.
  9. Häll ut degen på ett mjölat bakbord.
  10. Knåda degen smidig någon minut och dela den sedan i bitar som du rullar till små bullar i storlek något större än pingisbollar.
  11. Lägg bullarna på bakplåtspapper med ca 5 cm mellanrum.
  12. Ställ bullarna att jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 25 minuter.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Vispa ägget i ett glas.
  15. Pensla bullarna med ägg.
  16. Grädda rosenbröden i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  17. Ta ut och låt rosenbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-11

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.