Rosenbröd

Rosenbröd är små vetebullar som passar till fika eller thé med smör, ost och marmelad, kuvertbröd eller till små semlor.

Rosenbröden kan frysas. Värm dem gärna i ugnen innan servering.

Om du vill kan du garnera bullarna innan gräddning och efter du penslat dem med frön som solrosfrön, sesafrön eller vallmofrön.

ca 35 st rosenbröd

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 4 msk smör
  • 50 gram jäst
  • 2 msk matolja
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 ägg att pensla rosenbröden med

Tillagning

  1. Värm mjölk, vatten och smör i en kastrull till fingervarmt 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en stor bakbunke.
  3. Häll på någon dl av den ljumma mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
  4. Häll och rör i resten av mjölkblandningen.
  5. Tillsätt 2 msk matolja.
  6. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  7. Tillsätt mjölblandningen till mjölkblandningen och rör ut till en jämn deg.
  8. Ställ degen att jäsa övertäckt i 10 minuter.
  9. Häll ut degen på ett mjölat bakbord.
  10. Knåda degen smidig någon minut och dela den sedan i bitar som du rullar till små bullar i storlek något större än pingisbollar.
  11. Lägg bullarna på bakplåtspapper med ca 5 cm mellanrum.
  12. Ställ bullarna att jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 25 minuter.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Vispa ägget i ett glas.
  15. Pensla bullarna med ägg.
  16. Grädda rosenbröden i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  17. Ta ut och låt rosenbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.