Rosenbröd

Rosenbröd är små vetebullar som passar till fika eller thé med smör, ost och marmelad, kuvertbröd eller till små semlor.
Rosenbröden kan frysas. Värm dem gärna i ugnen innan servering.

ca 35 st rosenbröd

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 4 msk smör
  • 50 gram jäst
  • 2 msk matolja
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 ägg att pensla rosenbröden med

Tillagning

  1. Värm mjölk, vatten och smör i en kastrull till fingervarmt 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en stor bakbunke.
  3. Häll på någon dl av den ljumma mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
  4. Häll och rör i resten av mjölkblandningen.
  5. Tillsätt 2 msk matolja.
  6. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  7. Tillsätt mjölblandningen till mjölkblandningen och rör ut till en jämn deg.
  8. Ställ degen att jäsa övertäckt i 10 minuter.
  9. Häll ut degen på ett mjölat bakbord.
  10. Knåda degen smidig någon minut och dela den sedan i bitar som du rullar till små bullar i storlek något större än pingisbollar.
  11. Lägg bullarna på bakplåtspapper med ca 5 cm mellanrum.
  12. Ställ bullarna att jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 25 minuter.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Vispa ägget i ett glas.
  15. Pensla bullarna med ägg.
  16. Grädda rosenbröden i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  17. Ta ut och låt rosenbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer