Rosenbröd
Rosenbröd är små släta vetebullar som passar till fika eller thé med smör, ost och marmelad, kuvertbröd, buffé eller till frukost.
Tillagning
- Värm mjölk, vatten och smör i en kastrull till fingervarmt 37 grader.
- Smula ner jästen i en stor bakbunke.
- Häll på någon dl av den ljumma mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
- Häll och rör i resten av mjölkblandningen.
- Tillsätt 2 msk matolja.
- Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
- Tillsätt mjölblandningen till mjölkblandningen och rör ut till en jämn deg.
- Ställ degen att jäsa övertäckt i 10 minuter.
- Häll ut degen på ett mjölat bakbord.
- Knåda degen smidig någon minut och dela den sedan i bitar som du rullar till små bullar i storlek något större än pingisbollar.
- Lägg bullarna på bakplåtspapper med ca 5 cm mellanrum.
- Ställ bullarna att jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 25 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Vispa ägget i ett glas.
- Pensla bullarna med ägg.
- Grädda rosenbröden i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
- Ta ut och låt rosenbröden svalna på galler.
Tips
- Rosenbröden kan frysas. Värm dem gärna i ugnen innan servering.
- Om du vill kan du garnera bullarna innan gräddning och efter du penslat dem med frön som solrosfrön, vita eller svarta sesamfrön eller vallmofrön.
Uppskattat näringsvärde per portion: 193 kcal