Rosenbröd

Rosenbröd är små vetebullar som passar till fika eller thé med smör, ost och marmelad, kuvertbröd eller till små semlor.
Rosenbröden kan frysas. Värm dem gärna i ugnen innan servering.

ca 35 st rosenbröd

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 15 min

Ingredienser

  • 3 dl mjölk
  • 2 dl vatten
  • 4 msk smör
  • 50 gram jäst
  • 2 msk matolja
  • 1,5 tsk bakpulver
  • 14 dl vetemjöl
  • 1 ägg att pensla rosenbröden med

Tillagning

  1. Värm mjölk, vatten och smör i en kastrull till fingervarmt 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en stor bakbunke.
  3. Häll på någon dl av den ljumma mjölkblandningen och rör tills jästen löst sig.
  4. Häll och rör i resten av mjölkblandningen.
  5. Tillsätt 2 msk matolja.
  6. Blanda bakpulver och mjöl i en bunke.
  7. Tillsätt mjölblandningen till mjölkblandningen och rör ut till en jämn deg.
  8. Ställ degen att jäsa övertäckt i 10 minuter.
  9. Häll ut degen på ett mjölat bakbord.
  10. Knåda degen smidig någon minut och dela den sedan i bitar som du rullar till små bullar i storlek något större än pingisbollar.
  11. Lägg bullarna på bakplåtspapper med ca 5 cm mellanrum.
  12. Ställ bullarna att jäsa övertäckta till dubbel storlek ca 25 minuter.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Vispa ägget i ett glas.
  15. Pensla bullarna med ägg.
  16. Grädda rosenbröden i ca 10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  17. Ta ut och låt rosenbröden svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Mat att mingla kring

Enkel mat att mingla till eller lyxiga snittar med lite mer kärlek. Njut av ledighet, ett glas rosé, trevligt sällskap och något gott att tugga på. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer