Rågbullar med smetana
Rågbullar bakade med smetana, rågsikt samt pumpakärnor får fin fyllig smak och blir extra saftiga. Lite festligare rågbullar.
Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl).
Smetana är en syrad grädde och är vanlig i Ryssland främst. Smetana är fetare än crème fraiche och jättegod att baka med samt ha till blinier, chiligryta eller klassisk borsjtj.
Tillagning
- Smula ner jästen i en stor bakbunke (eller bunke till bakassistent) och tillsätt lite av vattnet. Rör om tills den löst sig.
- Tillsätt resten av vattnet, smetana och salt samt rör om.
- Tillsätt och rör i rågsikt och vetemjöl lite i taget till en smidig men lite kladdig deg.
- Knåda degen. Du kan använda händerna (15 minuter) på mjölat bakbord eller bakassistent (10 minuter).
- Krossa (i en mortel) eller grovhacka hälften av pumpafröna och knåda i dem. Sätt sedan degen att jäsa övertäckt i 60 minuter till dubbel storlek.
- Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen i fyra delar, knåda degen med lite mjöl och skär ut 5 degbitar från varje - totalt till 20 bullar. Knåda varje degbit till en rund bulle med lite mjöl och lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Du kan också lägga alla bullar lite tätare i en långpanna med bakplåtspapper. Då jäser och bakas de ihop lite som på bilden men det gillar jag.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
- Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla bullarna med ägget. Strö över resten av pumpakärnorna eller annan garnering som solrosfrön.
- Baka rågsiktsbullarna i 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
- Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler eller i långpannan. Täcker du över dom blir skorpan mjuk - låter man de svalna utan att täcka över blir skorpan knaprig - bara att välja.
Serveringsförslag
Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal