Rågbullar med smetana

Rågbullar bakade med smetana, rågsikt samt pumpakärnor får fin fyllig smak och blir extra saftiga. Lite festligare rågbullar. Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl). Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé. 

Smetana är en syrad grädde och är vanlig i Ryssland främst. Sedan ett tag finns smetana i svenska affärer. Smetana är jättegod att baka - klassiskt är blinier - med eller ha som syrlig sås. Köper du ändå smetana så kan du passa på att ha en del som sås till ex. het mat som chiligryta eller klassisk borsjtj

20 st rågbullar

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 dl rågsikt + 1 dl till utbakning
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 dl smetana
  • 1 pkt jäst på 50 gram
  • 1 tsk salt
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor bakbunke (eller bunke till bakassistent) och tillsätt lite av vattnet. Rör om tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, smetana och salt samt rör om.
  3. Tillsätt och rör i rågsikt och vetemjöl lite i taget till en smidig men lite kladdig deg.
  4. Knåda degen. Du kan använda händerna (15 minuter) på mjölat bakbord eller bakassistent (10 minuter).
  5. Krossa (i en mortel) eller grovhacka hälften av pumpafröna och knåda i dem. Sätt sedan degen att jäsa övertäckt i 60 minuter till dubbel storlek.
  6. Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen i fyra delar, knåda degen med lite mjöl och skär ut 5 degbitar från varje - totalt till 20 bullar. Knåda varje degbit till en rund bulle med lite mjöl och lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Du kan också lägga alla bullar lite tätare i en långpanna med bakplåtspapper. Då jäser och bakas de ihop lite som på bilden men det gillar jag.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  9. Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla bullarna med ägget. Strö över resten av pumpakärnorna eller annan garnering som solrosfrön.
  10. Baka rågsiktsbullarna i 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  11. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler eller i långpannan. Täcker du över dom blir skorpan mjuk - låter man de svalna utan att täcka över blir skorpan knaprig - bara att välja.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer