Rågbullar med smetana

Rågbullar bakade med smetana, rågsikt samt pumpakärnor får fin fyllig smak och blir extra saftiga. Lite festligare rågbullar. Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl). Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé. 

Smetana är en syrad grädde och är vanlig i Ryssland främst. Sedan ett tag finns smetana i svenska affärer. Smetana är jättegod att baka - klassiskt är blinier - med eller ha som syrlig sås. Köper du ändå smetana så kan du passa på att ha en del som sås till ex. het mat som chiligryta eller klassisk borsjtj

20 st rågbullar

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 dl rågsikt + 1 dl till utbakning
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 dl smetana
  • 1 pkt jäst på 50 gram
  • 1 tsk salt
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor bakbunke (eller bunke till bakassistent) och tillsätt lite av vattnet. Rör om tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, smetana och salt samt rör om.
  3. Tillsätt och rör i rågsikt och vetemjöl lite i taget till en smidig men lite kladdig deg.
  4. Knåda degen. Du kan använda händerna (15 minuter) på mjölat bakbord eller bakassistent (10 minuter).
  5. Krossa (i en mortel) eller grovhacka hälften av pumpafröna och knåda i dem. Sätt sedan degen att jäsa övertäckt i 60 minuter till dubbel storlek.
  6. Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen i fyra delar, knåda degen med lite mjöl och skär ut 5 degbitar från varje - totalt till 20 bullar. Knåda varje degbit till en rund bulle med lite mjöl och lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Du kan också lägga alla bullar lite tätare i en långpanna med bakplåtspapper. Då jäser och bakas de ihop lite som på bilden men det gillar jag.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  9. Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla bullarna med ägget. Strö över resten av pumpakärnorna eller annan garnering som solrosfrön.
  10. Baka rågsiktsbullarna i 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  11. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler eller i långpannan. Täcker du över dom blir skorpan mjuk - låter man de svalna utan att täcka över blir skorpan knaprig - bara att välja.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate utbildning i vin och drycker. Läs mer.

Om du lagar något recept så ta gärna en bild och hashtagga #receptfavoriter. Vore kul att se det du lagat på Instagram och Facebook. Hitta mig på #receptfavoriter

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färspotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med. 

Läs mer

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer