Rågbullar med smetana

Rågbullar bakade med smetana, rågsikt samt pumpakärnor får fin fyllig smak och blir extra saftiga. Lite festligare rågbullar. Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl). Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé. 

Smetana är en syrad grädde och är vanlig i Ryssland främst. Sedan ett tag finns smetana i svenska affärer. Smetana är jättegod att baka - klassiskt är blinier - med eller ha som syrlig sås. Köper du ändå smetana så kan du passa på att ha en del som sås till ex. het mat som chiligryta eller klassisk borsjtj

20 st rågbullar

  • Förberedelse: 2 tim 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 40 min

Ingredienser

  • 5 dl rågsikt + 1 dl till utbakning
  • 5 dl vetemjöl
  • 4 dl kallt vatten
  • 2 dl smetana
  • 1 pkt jäst på 50 gram
  • 1 tsk salt
  • 2 dl pumpakärnor
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Smula ner jästen i en stor bakbunke (eller bunke till bakassistent) och tillsätt lite av vattnet. Rör om tills den löst sig.
  2. Tillsätt resten av vattnet, smetana och salt samt rör om.
  3. Tillsätt och rör i rågsikt och vetemjöl lite i taget till en smidig men lite kladdig deg.
  4. Knåda degen. Du kan använda händerna (15 minuter) på mjölat bakbord eller bakassistent (10 minuter).
  5. Krossa (i en mortel) eller grovhacka hälften av pumpafröna och knåda i dem. Sätt sedan degen att jäsa övertäckt i 60 minuter till dubbel storlek.
  6. Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen i fyra delar, knåda degen med lite mjöl och skär ut 5 degbitar från varje - totalt till 20 bullar. Knåda varje degbit till en rund bulle med lite mjöl och lägg med några cm mellanrum på plåtar med bakplåtspapper. Du kan också lägga alla bullar lite tätare i en långpanna med bakplåtspapper. Då jäser och bakas de ihop lite som på bilden men det gillar jag.
  7. Sätt ugnen på 225 grader.
  8. Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter.
  9. Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla bullarna med ägget. Strö över resten av pumpakärnorna eller annan garnering som solrosfrön.
  10. Baka rågsiktsbullarna i 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  11. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler eller i långpannan. Täcker du över dom blir skorpan mjuk - låter man de svalna utan att täcka över blir skorpan knaprig - bara att välja.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer