Dinkelbröd

Introduktion och förberedelse

Grovt bröd med dinkel. Baka eget dinkelbröd. Ett gott fullkornsbröd som har lågt GI, massor av fibrer och är nyttigt.

Lätt och smidigt att baka i brödformar.

Receptet kan halveras till två bröd om du vill baka på ett paket jäst, du inte ha så stor degbunke eller bara två limpformar. Eller helt enkelt bara vill baka två bröd.

Till nedan degsats behöver du fyra avlånga limpformar.

Bröden kan också bakas ut till valfri form som limpor eller runda bröd utan limpformar. Även frallor funkar.

4 fullkornsbröd dinkelbröd

  • Förberedelse: 1 tim 45 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 paket jäst
  • 13 dl vatten, fingervarmt
  • 1 msk salt
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl vinäger, gärna äppelcidervinäger
  • 1 dl solroskärnor
  • 2,2 liter dinkel fullkornsmjöl
  • 12 dl siktat dinkelmjöl

Tillagning

  1. Blanda jäst och vatten till en degvätska. Rör i salt, olja, vinäger och solroskärnor.
  2. Ta undan 2 dl siktat dinkelmjöl till utbakningen och arbeta i resten av mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  3. Knåda i 10 min för hand eller 5 minuter i maskin (detta för att gluten ska frigöras och brödet bli luftigare).
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och smörj fyra avlånga brödformar med lite olivolja.
  6. Dela degen i 4 delar och lägg i formarna.
  7. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min.
  9. Låt dinkelbrödet svalna inlindade i bakduk.
E-mail
Medel: 4.1 (19 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-17

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.