Dinkelbröd

Introduktion och förberedelse för tillagning

Grovt bröd med dinkel. Baka eget dinkelbröd. Ett gott fullkornsbröd som har lågt GI, massor av fibrer och är nyttigt.
Lätt att baka i smidiga brödformar.

Receptet kan såklart halveras till två bröd - om du ex. inte ha så stor degbunke eller bara två limpformar.

Du behöver 4 avlånga limpformar. Bröden kan också bakas ut till valfri form ex. limpor utan limpformar.

4 fullkornsbröd dinkelbröd

  • Förberedelse: 1 tim 45 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 2 paket jäst
  • 13 dl vatten, fingervarmt
  • 1 msk salt
  • 2 dl rapsolja
  • 0,5 dl vinäger, gärna äppelcidervinäger
  • 1 dl solroskärnor
  • 2,2 liter dinkel fullkornsmjöl
  • 12 dl siktat dinkelmjöl

Tillagning

  1. Blanda jäst och vatten till en degvätska. Rör i salt, olja, vinäger och solroskärnor.
  2. Ta undan 2 dl siktat dinkelmjöl till utbakningen och arbeta i resten av mjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  3. Knåda i 10 min för hand eller 5 minuter i maskin (detta för att gluten ska frigöras och brödet bli luftigare).
  4. Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175 grader och smörj fyra avlånga brödformar med lite olivolja.
  6. Dela degen i 4 delar och lägg i formarna.
  7. Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min.
  9. Låt dinkelbrödet svalna inlindade i bakduk.
E-mail
Medel: 4.1 (16 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-23

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.