Dinkelbröd
Introduktion och förberedelse
Ett jäst dinkelbröd med fullkornsdinkel, siktat dinkelmjöl, solrosfrön, rapsolja och äppelcidervinäger.
Ett gott och nyttigt fullkornsbröd med fibrer.
Dinkel kallas även speltvete.
Val av form
- Lätt och smidigt att baka i brödformar. Till nedan degsats behöver du fyra avlånga limpformar.
- Bröden kan också bakas ut till valfri form som limpor eller runda bröd utan limpformar. Även frallor funkar.
Tips
Receptet kan halveras till två bröd om du vill baka på ett paket jäst, du inte ha så stor degbunke eller bara två limpformar. Eller helt enkelt bara vill baka två bröd.
Varianter
- Vill du ha mer fibrer i brödet kan du byta 1,5 dl av fullkornsmjölet mot havrekli.
- Vill du baka dinkelbröd utan jäst med bakpulver eller bikarbonat kan du prova mitt dinkelbröd med tre sorters dinkel eller ett snabbt dinkelbröd med havregryn smaksatt med fänkål och vinbär som toppas med hasselnötter och pumpakärnor.
Tillagning
- Smula färsk jäst i en bunke. Blanda jäst och vatten till en degvätska. Rör i salt, olja, vinäger och solroskärnor.
- Ta undan 2 dl siktat dinkelmjöl till utbakningen och arbeta i resten av mjölet, lite i taget till en smidig deg.
- Knåda i 10 min för hand eller 5 minuter i maskin (detta för att gluten ska frigöras och brödet bli luftigare).
- Låt degen jäsa under bakduk i 45 minuter.
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn och smörj fyra avlånga brödformar med lite olivolja.
- Dela degen i 4 delar och lägg i formarna.
- Låt limporna jäsa i 30 minuter under bakduk.
- Grädda i nedre delen av ugnen i 45 min.
- Låt dinkelbrödet svalna inlindade i bakduk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal