Matbröd

Introduktion och förberedelse

Ett grundrecept på vanligt matbröd.

Varianter

  • Kan bakas till limpor eller som formbröd i brödformar som på bilden.
  • Passar också som deg till frallor, brytbröd, focaccia, piroger, bullar och pizza med mera.
  • Du kan baka på valfritt vetemjöl men också byta ut 4 dl av vetemjölet mot förslagsvis rågsikt eller grahamsmjöl.
  • Annat som passar att blanda i degen är någon dl solrosfrön, pumpafrön och/eller krossade valnötter. Några msk chiafrön passar också.
  • Bröden kan penslas med vatten innan andra jäsningen och toppas med vallmofrön, sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön eller havregryn.

2 limpor matbröd

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 gram färsk jäst eller 12 gram torrjäst (1 paket)
  • 5 dl vatten
  • 1 msk olja, valfri sort
  • 1,5 tsk salt
  • 1,4 liter vetemjöl special

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. Arbeta in vetemjölet, salt och olja och knåda i minst 5 minuter.
  2. Jäs degen övertäckt 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn - över och undervärme.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
  5. Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Du kan också baka bröden i två brödformar (som på bilden) smorda med lite olja.
  6. Låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter till.
  7. Grädda matbrödet i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Täck ev. över med lite folie om det börjar bli bränt på toppen.
  8. Ta ut brödet. Knacka brödet på botten, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Du kan också mäta temperaturen med en termometer - brödet är klart vid minst 94 graders innertemperatur.
  9. Låt matbrödet svalna på galler. Ta ur brödet ur formarna om du använd sådana.
E-mail
Medel: 3.5 (448 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-10-23