Matbröd
Ett grundrecept på vanligt matbröd.
Tillagning
- Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. Arbeta in vetemjölet, salt och olja och knåda i minst 5 minuter.
- Jäs degen övertäckt 30 minuter.
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn - över och undervärme.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
- Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Du kan också baka bröden i två brödformar (som på bilden) smorda med lite olja.
- Låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter till.
- Grädda matbrödet i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Täck ev. över med lite folie om det börjar bli bränt på toppen.
- Ta ut brödet. Knacka brödet på botten, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Du kan också mäta temperaturen med en termometer - brödet är klart vid minst 94 graders innertemperatur.
- Låt matbrödet svalna på galler. Ta ur brödet ur formarna om du använd sådana.
Varianter
- Kan bakas till limpor eller som formbröd i brödformar som på bilden.
- Passar också som deg till frallor, brytbröd, focaccia, piroger, bullar och pizza med mera.
- Du kan baka på valfritt vetemjöl men också byta ut 4 dl av vetemjölet mot förslagsvis rågsikt eller grahamsmjöl.
- Annat som passar att blanda i degen är någon dl solrosfrön, pumpafrön och/eller krossade valnötter. Några msk chiafrön passar också.
- Bröden kan penslas med vatten innan andra jäsningen och toppas med vallmofrön, sesamfrön, pumpafrön, solrosfrön eller havregryn.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal