Matbröd

Ett grundrecept på vanligt matbröd. Kan bakas till limpor eller som formbröd i brödformar.
Passar också som deg till piroger, bullar och pizza mm.

2 limpor matbröd

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 gr jäst eller ett paket torkad
  • 5 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 liter vetemjöl special

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. Arbeta in vetemjölet och knåda i minst 5 minuter.
  2. Jäs degen övertäckt 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
  5. Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Du kan också baka bröden i två brödformar (som på bilden) smorda med lite olja.
  6. Låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter till.
  7. Grädda matbrödet i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Täck ev. över med lite folie om det börjar bli bränt på toppen.
  8. Ta ut brödet. Knacka brödet på botten, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Du kan också mäta temperaturen med en termometer - brödet är klart vid minst 94 graders innertemperatur.
  9. Låt matbrödet svalna på galler. Ta ur brödet ur formarna om du använd sådana.
E-mail
Medel: 4.2 (10 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat