Matbröd

Ett grundrecept på vanligt matbröd. Kan bakas till limpor eller som formbröd i brödformar.
Passar också som deg till piroger, bullar och pizza mm.

2 limpor matbröd

  • Förberedelse: 1 tim 10 min
  • Tillagning: 45 min
  • Klart på: 1 tim 55 min

Ingredienser

  • 50 gr jäst eller ett paket torkad
  • 5 dl vatten
  • 1 msk olja
  • 1,5 tsk salt
  • 1,5 liter vetemjöl special

Tillagning

  1. Blanda jäst och fingervarmt vatten i en stor bunke. Arbeta in vetemjölet och knåda i minst 5 minuter.
  2. Jäs degen övertäckt 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar.
  5. Forma till limpor och lägg på bakplåtspapper på en plåt. Du kan också baka bröden i två brödformar (som på bilden) smorda med lite olja.
  6. Låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter till.
  7. Grädda matbrödet i ca 45 minuter i nedre delen av ugnen. Täck ev. över med lite folie om det börjar bli bränt på toppen.
  8. Ta ut brödet. Knacka brödet på botten, låter de ihåligt och fast så är brödet klart. Du kan också mäta temperaturen med en termometer - brödet är klart vid minst 94 graders innertemperatur.
  9. Låt matbrödet svalna på galler. Ta ur brödet ur formarna om du använd sådana.
E-mail
Medel: 5 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer