Minibröd med parmesan
Minibröd med parmesan är en slags frallor bakade med riven parmesan i degen som ger en god och fyllig ostsmak.
En slags ostfrallor som är enkla och snabba att baka med bakpulver istället för jäst.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Mät upp vetemjöl, kruskakli, salt och bakpulver i en bakbunke.
- Tillsätt finriven parmesan.
- Tillsätt ägg och filmjölk.
- Rör ihop till en kladdig men hanterbar deg. Justera ev. med lite mer mjöl.
- Ta upp degen på mjölat bakbord och forma en avlång rulle.
- Dela i 8 lika stora bitar.
- Smörj en miniform för småbröd med smör.
- Fördela degbitarna i formen.
- Pensla minibröden med uppvispat ägg.
- Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter till fin färg.
- Ta ut och låt bröden svalna något i formen innan du tar ur dem och låter svalna på galler. Du får en mjukare skorpa om du lägger över bakduk. Skorpan blir hårdare och knaprigare om bröden får svalna utan bakduk på galler.
Serveringsförslag
- Servera som frallor, småbröd eller franskbröd till frukost, fika, mellanmål med smör och pålägg, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.
- Passar även till soppa med smör till.
Varianter
- Kan toppas med solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, sesamfrön eller liknande.
- Kruskakli är valfritt att ha i. Kan bytas mot annat kli.
- Filmjölk kan bytas mot mjölk eller vatten.
- Parmesan kan bytas mot grana padano. Eller annan lagrad ost.
Val av form
- Jag gräddade dem i en miniform för småbröd som ger en proffsigt fin form och god knaprig yta. De kan även gräddas utan form som vanliga frallor eller småbröd. Leta efter småbrödsform eller minibrödsform.
- Minibröden kan även gräddas utan form på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord muffinsformspanna.
Tips
Vill du ha frallorna till frukost kan du direkt efter du knådat degen fördela degen i formarna och sedan ställa i kylen över natten. Ta fram frallorna och låt stå i rumsvärme 40 minuter innan gräddning. Pensla innan gräddning.
Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal