Minibröd med parmesan

Minibröd med parmesan är en slags frallor bakade med riven parmesan i degen som ger en god och fyllig ostsmak. 

En slags ostfrallor som är enkla och snabba att baka med bakpulver istället för jäst. 

8 minibröd med parmesan

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 5,5 dl vetemjöl
  • 0,5 dl kruskakli
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 dl riven parmesan
  • 3 dl filmjölk
  • 1 ägg M/L
  • 1 ägg till pensling
  • 1 msk smör till formarna

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Mät upp vetemjöl, kruskakli, salt och bakpulver i en bakbunke.
  3. Tillsätt finriven parmesan.
  4. Tillsätt ägg och filmjölk.
  5. Rör ihop till en kladdig men hanterbar deg. Justera ev. med lite mer mjöl.
  6. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma en avlång rulle.
  7. Dela i 8 lika stora bitar.
  8. Smörj en miniform för småbröd med smör.
  9. Fördela degbitarna i formen.
  10. Pensla minibröden med uppvispat ägg.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 18 minuter till fin färg.
  12. Ta ut och låt bröden svalna något i formen innan du tar ur dem och låter svalna på galler. Du får en mjukare skorpa om du lägger över bakduk. Skorpan blir hårdare och knaprigare om bröden får svalna utan bakduk på galler.
Till minibröden behöver du salt, vetemjöl, riven parmesan, ägg, bakpulver, filmjölk och kruskakli.
Till minibröden behöver du salt, vetemjöl, riven parmesan, ägg, bakpulver, filmjölk och kruskakli.
Mät upp vetemjöl, salt, bakpulver och kruskakli i en bakbunke.
Mät upp vetemjöl, salt, bakpulver och kruskakli i en bakbunke.
Tillsätt finriven parmesan.
Tillsätt finriven parmesan.
Tillsätt ägg och filmjölk.
Tillsätt ägg och filmjölk.
Rör ihop till en kletig men fast smet. Justera ev. med lite vetemjöl extra.
Rör ihop till en kletig men fast smet. Justera ev. med lite vetemjöl extra.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma en avlång rulle. Dela degen i 8 lika stora bitar.
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma en avlång rulle. Dela degen i 8 lika stora bitar.
Lägg degbitarna i en smord minbrödsform.
Lägg degbitarna i en smord minbrödsform.
Pensla med uppvispat ägg.
Pensla med uppvispat ägg.
Grädda på 200 grader vanlig ugn i 18 minuter i mitten av ugnen till fin färg.
Grädda på 200 grader vanlig ugn i 18 minuter i mitten av ugnen till fin färg.
Låt bröden svalna något i formen och ta sedan upp dem samt låt svalna på skärbräda eller galler.
Låt bröden svalna något i formen och ta sedan upp dem samt låt svalna på skärbräda eller galler.

Serveringsförslag

  • Servera som frallor, småbröd eller franskbröd till frukost, fika, mellanmål med smör och pålägg, färskost, jordnötssmör, mosad avokado och flingsalt eller med leverpastej och smörgåsgurka eller liknande.
  • Passar även till soppa med smör till. 

Varianter

  • Kan toppas med solrosfrön, pumpafrön, vallmofrön, sesamfrön eller liknande.
  • Kruskakli är valfritt att ha i. Kan bytas mot annat kli. 
  • Filmjölk kan bytas mot mjölk eller vatten. 
  • Parmesan kan bytas mot grana padano. Eller annan lagrad ost. 

Val av form

  • Jag gräddade dem i en miniform för småbröd som ger en proffsigt fin form och god knaprig yta. De kan även gräddas utan form som vanliga frallor eller småbröd. Leta efter småbrödsform eller minibrödsform. 
  • Minibröden kan även gräddas utan form på en plåt med bakplåtspapper eller i en smord muffinsformspanna.

Tips

Vill du ha frallorna till frukost kan du direkt efter du knådat degen fördela degen i formarna och sedan ställa i kylen över natten. Ta fram frallorna och låt stå i rumsvärme 40 minuter innan gräddning. Pensla innan gräddning.

E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 153 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-01-21

Tillbehör och liknande: