Valnötsbröd med spenat
Baka ett gott valnötsbröd med spenat.
Blanda i hackade valnötter och spenat i degen samt baka ut till en rustik baguette eller valfri form som limpa, runt bröd eller frallor.
Tillagning
- Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
- Ta fram en stor bakbunke.
- Smula ner jästen.
- Smält smöret i en kastrull.
- Tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt (iaf ej varmare för då dör jästen).
- Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung, valnötter och allt mjöl utom en dl.
- Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg.
- Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
- Dags att baka: Sätt ugnen på 250 grader. Sätt ev. in baksten i ugnen i botten så att den blir varm från början.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl så att det kan delas i tre delar med en kniv.
- Forma varje del och snurra den till avlånga bröd, likt baguetter.
- Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt. Grädda på ugnslplåten eller dra över bakplåtspappret med bröden på den varma bakstenen (som du tagit ur ugnen).
- Grädda valnötsbröden i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Öppna luckan lite mot slutet för att kolla bakningen så blir också valnötsbröden knaprigare i ytan.
- Ta ut och låt valnötsbrödet svalna på galler. Lägger du den under handduk så blir de mjukare i skorpan men ändå goda.
Tips
- Du kan baka på baksten eller på vanlig ugnsplåt.
- Istället för 250 gram fryst spenat kan du ta en liter färsk spenat.
Uppskattat näringsvärde per portion: 105 kcal