Valnötsbröd med spenat

Baka ett gott valnötsbröd med spenat. Blanda i hackade valnötter och spenat i degen samt baka ut till en rustik baguette.

Du kan baka på baksten eller på vanlig ugnsplåt.

Istället för 250 gram fryst spenat kan du ta en liter färsk spenat.

3 st valnötsbröd med spenat

  • Förberedelse: 1 tim 15 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 45 min

Ingredienser

  • 250 gram fryst hel bladspenat
  • 5 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 50 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 14 dl vetemjöl, lantvetemjöl, vetemjöl special eller rågsikt
  • 1 dl grovhackade valnötter

Tillagning

  1. Tina spenaten, krama ur vatten och grovhacka. Eller skölj, rensa och grovhacka färsk spenat.
  2. Ta fram en stor bakbunke.
  3. Smula ner jästen.
  4. Smält smöret i en kastrull.
  5. Tillsätt mjölken. Ta av från värmen och se till att det är fingervarmt (iaf ej varmare för då dör jästen).
  6. Lös upp jästen i den fingervarma mjölken, rör i salt, honung, valnötter och allt mjöl utom en dl.
  7. Vispa med degkrokar eller rör med en träslev ihop till en lös deg.
  8. Ställ att jäsa övertäckt i en timme.
  9. Dags att baka: Sätt ugnen på 250 grader. Sätt ev. in baksten i ugnen i botten så att den blir varm från början.
  10. Stjälp upp degen på mjölat bakbord eller mjölad bricka. Brödet ska ej knådas utan bara vändas runt lätt med mer mjöl så att det kan delas i tre delar med en kniv.
  11. Forma varje del och snurra den till avlånga bröd, likt baguetter.
  12. Lägg bröden på bakplåtspapper på en plåt. Grädda på ugnslplåten eller dra över bakplåtspappret med bröden på den varma bakstenen (som du tagit ur ugnen).
  13. Grädda valnötsbröden i ca 20 minuter tills de fått fin färg och är genombakta. Öppna luckan lite mot slutet för att kolla bakningen så blir också valnötsbröden knaprigare i ytan.
  14. Ta ut och låt valnötsbrödet svalna på galler. Lägger du den under handduk så blir de mjukare i skorpan men ändå goda.
E-mail
Medel: 4 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-18

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept