Snabb kavring utan skållning

En kavring som kan bakas direkt utan skållning av mjölet och utan jäst. Denna kavring blir ett gott grovt bröd.
Snabbakad kavring är inte lika hållbart som vanlig kavring varför du bör njuta det relativt nybakt.
Kavringen är god till svenskt smörgåsbord, sillbord, midsommar, julbord och påsk.
Om du vill ha en mörkare kavring så kan du tillsätta någon tsk koloritsoja i degen.

2 snabba kavringar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim 15 min
  • Klart på: 1 tim 25 min

Ingredienser

  • 8 dl filmjölk
  • 2 dl mörk sirap
  • 3 dl grahamsmjöl
  • 8 dl vetemjöl special
  • 4 dl grovt rågmjöl
  • 1 msk bikarbonat
  • 1 tsk malda nejlikor
  • 1 tsk mald ingefära
  • 1 tsk mald pomerans
  • 1 tsk mald kummin
  • 2 tsk salt
  • 2 msk soja
  • 2 äpplen
  • 2 dl grovhackade nötter som hasselnötter eller valnötter (valfritt)
  • 1 dl hackade torkade aprikoser (valfritt)

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Skala och riv äpplen. Hacka nötter och aprikoser.
  3. Krossa ev. kryddor i en mortel.
  4. Blanda alla ingredienser i en stor bunke till en lös deg.
  5. Smörj två avlånga bakformar på vardera ca 2 liter med smör, margarin eller olja.
  6. Häll i och dela degen i formarna.
  7. Grädda kavringarna i nedre delen av ugnen i ca 1 timme och en kvart.
  8. Börjar toppen bli för mörk kan du täcka över med lite folie mot slutet.
  9. Ta ut kavringarna och stjälp upp på galler. De ska vara fasta och låta ihåliga när du knackar på botten. Baka annars lite till.
  10. Låt kavringarna svalna, gärna under bakduk. Denna kavring håller sig inte så länge som vanlig kavring så njut dem så snart du kan.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer