Rågsiktsbullar eller rågbullar

Klassiska rågbullar med rågsikt. Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl). Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé. 

16 st rågsiktsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 10 dl rågsikt
  • 1 dl rågsikt till utbakning
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 jäst
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm mald fänkål, anis eller annan brödkrydda (valfritt)
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Kolla helst med termometer. Häll någon dl i en stor bakbunke ca 3-4 liter.
  3. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken och rör om.
  4. Tillsätt 10 dl rågsikt, salt, sirap och ev. kryddor.
  5. Blanda till en deg.
  6. Knåda degen i 10 minuter. Enklast är att knåda degen med elvisp med degkrokar.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Gärna i värmeugnen som bara ska vara ljummen och ej för varm för då dör jästen. Förslagsvis sätt värmeugnen på det lägsta och öppna sedan luckan.
  8. Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen på halva, knåda degen med lite mjöl och skär ut 8 degbitar. Knåda varje degbit till en rund bulle med lite mjöl och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med sista halvan deg.
  9. Sätt ugnen på 250 grader.
  10. Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt gärna plåtarna på spishällen.
  11. Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla rågsiktsbullarna med ägget.
  12. Baka rågsiktsbullarna i 8-10 minuter tills de fått fin färg och är genombakta.
  13. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
E-mail
Medel: 4.1 (22 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer