Rågsiktsbullar eller rågbullar
Introduktion och förberedelse
Klassiska rågbullar med rågsikt. Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl).
Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé.
Tillagning
- Smält smöret i en kastrull.
- Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Kolla helst med termometer. Häll någon dl i en stor bakbunke ca 3-4 liter.
- Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken och rör om.
- Tillsätt 10 dl rågsikt, salt, sirap och ev. kryddor.
- Blanda till en deg.
- Knåda degen i 10 minuter. Enklast är att knåda degen med elvisp med degkrokar.
- Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Gärna i värmeugnen som bara ska vara ljummen och ej för varm för då dör jästen. Förslagsvis sätt värmeugnen på det lägsta och öppna sedan luckan.
- Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen på halva, knåda degen med några dl mer rågsikt. Skär ut 8 degbitar. Knåda varje degbit till en rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med sista halvan deg.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt gärna plåtarna på spishällen.
- Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla rågsiktsbullarna med ägget.
- Baka rågsiktsbullarna i 8-10 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta.
- Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal