Rågsiktsbullar eller rågbullar

Introduktion och förberedelse

Klassiska rågbullar med rågsikt. Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl).

Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé.

16 st rågsiktsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 10 dl rågsikt
  • 1-2 dl rågsikt till utbakning
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 jäst
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm mald fänkål, anis eller annan brödkrydda (valfritt)
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Kolla helst med termometer. Häll någon dl i en stor bakbunke ca 3-4 liter.
  3. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken och rör om.
  4. Tillsätt 10 dl rågsikt, salt, sirap och ev. kryddor.
  5. Blanda till en deg.
  6. Knåda degen i 10 minuter. Enklast är att knåda degen med elvisp med degkrokar.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter. Gärna i värmeugnen som bara ska vara ljummen och ej för varm för då dör jästen. Förslagsvis sätt värmeugnen på det lägsta och öppna sedan luckan.
  8. Dags att baka ut rågbullarna. Dela förslagsvis degen på halva, knåda degen med några dl mer rågsikt. Skär ut 8 degbitar. Knåda varje degbit till en rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med sista halvan deg.
  9. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  10. Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt gärna plåtarna på spishällen.
  11. Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla rågsiktsbullarna med ägget.
  12. Baka rågsiktsbullarna i 8-10 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta.
  13. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.7 (124 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-05