Rågsiktsbullar eller rågbullar

Introduktion och förberedelse

Klassiska rågbullar med rågsikt. Rågsikt är 60% vetemjöl och 40% rågsikt (siktat rågmjöl).

Rågsiktsbullarna passar till frukost, soppbröd, fika eller till vardags samt buffé.

16 st rågsiktsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 25 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 10 dl rågsikt
  • 1-2 dl rågsikt till utbakning
  • 5 dl mjölk
  • 50 g smör eller margarin
  • 50 jäst
  • 2 msk sirap
  • 1 tsk salt
  • 2 krm mald fänkål, anis eller annan brödkrydda (valfritt)
  • 1 ägg

Tillagning

  1. Smält smöret i en kastrull.
  2. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Kolla helst med termometer. Häll någon dl i en stor bakbunke ca 3-4 liter.
  3. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt resten av mjölken och rör om.
  4. Tillsätt 10 dl rågsikt, salt, sirap och kryddor.
  5. Blanda till en kladdig deg.
  6. Knåda degen i 10 minuter med degkroken på en elvisp eller i bakassistent.
  7. Låt degen jäsa övertäckt i 45 minuter eller till dubbel storlek.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och arbeta in mer mjöl tills det går att forma bullar. Det brukar gå åt 1-2 dl rågsikt extra. Dela sedan degen i två halvor. Dela varje halva i 8 degbitar och knåda varje degbit till en rund bulle och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör likadant med sista halvan deg till totalt 16 bullar.
  9. Låt rågbullarna jäsa övertäckta i 30 minuter. Sätt gärna plåtarna på spishällen.
  10. Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
  11. Vispa ihop ett ägg i ett glas eller skål. Pensla rågsiktsbullarna med ägget.
  12. Baka rågsiktsbullarna i 8-10 minuter i mitten av ugnen tills de fått fin färg och är genombakta.
  13. Ta ut rågbullarna och låt de svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.7 (192 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 80 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-11-16