Grahamsbullar

Introduktion och förberedelse

Baka goda bullar av grahamsmjöl som är osiktat fullkornsmjöl av vete. Ett gott mjöl med nyttigheter som fibrer kvar.

Serveringsförslag

  • Bullarna passar till vardags till frukost, fika, ostfrallor, utflykt, frukost, picknickmackor med mera.
  • De passar också till kuverbröd till fest, soppa eller buffé.
  • Vidare är de goda som hamburgerbröd - dela dem då gärna och grilla eller rosta dem till servering.

Varianter

  • Bakar du dem till fest så kan du baka dem som lite mindre bullar så blir de lite elegantare eller baka som lite tjocka grissinis - likt snurrade pinnar.
  • Degen också bakas ut till korvbröd eller brytbröd i långpanna, limpor, i brödformar eller vanliga runda stora bröd.
  • Vegan variant kan du baka med mjölkfritt margarin, vatten och vit baksirap.
  • Istället för mjölk kan du ta hälften vatten och hälften filmjölk som degvätska.
  • En snabbare variant som inte behöver jäsa är att baka grahamsscones.

Nybakta grahamsbullar på fat
Nybakta grahamsbullar - gott som frukostfrallor, till utflykt, mackor, till soppa, buffé, hamburgerbröd eller till middagen. Till vardags eller fest.

16 grahamsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör eller margarin
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 1 pkt färsk jäst, 50 gram
  • 1 msk honung, sirap eller socker
  • 1 tsk salt
  • 11 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smör eller margarin i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader med en termometer.
  3. Smula sönder jäst i en stor bakbunke.
  4. Tillsätt lite av mjölken och rör ut jästen.
  5. Rör ut honung, sirap eller socker samt salt.
  6. Tillsätt resterande mjölk och rör om.
  7. Blanda i allt grahamsmjölet.
  8. Blanda i lite av vetemjölet i taget och knåda ihop med en träslev eller elvisp med degkrokar i ca 5 minuter till en klibbig men fast deg. Det brukar bli 1/2 - 1 dl vetemjöl kvar till utbakning.
  9. Jäs degen under kökshandduk i 45 minuter på en dragfri plats.
  10. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  11. UTBAKNING: Dela degen på mitten och dela varje halva i åtta lika stora bitar.
  12. Rulla runda bullar på mjölat bakbord eller en stor bricka.
  13. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper.
  14. Täck över med handduk och jäs i ytterligare 30 minuter.
  15. Baka grahamsbullarna i cirka 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg.
  16. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 3.7 (249 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-09-15