Grahamsbullar

Baka goda bullar av grahamsmjöl som är osiktat fullkornsmjöl av vete. Ett gott mjöl med nyttigheter som fibrer kvar.

16 grahamsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör eller margarin
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 1 pkt färsk jäst, 50 gram
  • 1 msk honung, sirap eller socker
  • 1 tsk salt
  • 11 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl

Tillagning

  1. Smält smör eller margarin i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader med en termometer.
  3. Smula sönder jäst i en stor bakbunke.
  4. Tillsätt lite av mjölken och rör ut jästen.
  5. Rör ut honung, sirap eller socker samt salt.
  6. Tillsätt resterande mjölk och rör om.
  7. Blanda i allt grahamsmjölet.
  8. Blanda i lite av vetemjölet i taget och knåda ihop med en träslev eller elvisp med degkrokar i ca 5 minuter till en klibbig men fast deg. Det brukar bli 1/2 - 1 dl vetemjöl kvar till utbakning.
  9. Jäs degen under kökshandduk i 45 minuter på en dragfri plats.
  10. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  11. UTBAKNING: Dela degen på mitten och dela varje halva i åtta lika stora bitar.
  12. Rulla runda bullar på mjölat bakbord eller en stor bricka.
  13. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper.
  14. Täck över med handduk och jäs i ytterligare 30 minuter.
  15. Baka grahamsbullarna i cirka 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg.
  16. Ta ut och låt svalna på galler.
Ingredienser till grahamsbullarna
Ingredienser till grahamsbullarna: grahamsmjöl, mjölk, smör, jäst, salt och honung.
Blanda i lite av mjölet i taget i degvätskan
Blanda i lite av mjölet i taget i degvätskan
Blanda i en bunke med degkrok och elvisp eller i degbunke i maskin.
Blanda i en bunke med degkrok och elvisp eller i degbunke i maskin. Med slev eller för hand går också.
Degen knådas smidig
Knåda degen smidig med degkrokar, i maskin eller för hand några minuter.
Jäst deg i bunke
Färdigjäst deg. Låt degen jäsa upp till minst dubbel storlek övertäckt i en bunke.
Vänd upp hälften av degen i taget på mjölat bakbord eller bakbricka.
Vänd upp hälften av degen i taget på mjölat bakbord eller bakbricka. Knåda ihop.
Degen delas i åtta delar till åtta frallor eller bullar.
Dela degen i delar - först hälften sedan i åtta delar du formar till frallor eller bullar. Tips är att rulla dem med kupad hand mot bakbordet tills de är som bollar.
Bullarna jäses en andra gång på bakplåtspapper på en plåt.
Bullarna jäses en andra gång på bakplåtspapper på en plåt.

Serveringsförslag

  • Bullarna passar till vardags till frukost, fika, ostfrallor, utflykt, frukost, picknickmackor med mera.
  • De passar också till kuverbröd till fest, soppa eller buffé.
  • Vidare är de goda som hamburgerbröd - dela dem då gärna och grilla eller rosta dem till servering.

Varianter

  • Bakar du dem till fest så kan du baka dem som lite mindre bullar så blir de lite elegantare eller baka som lite tjocka grissinis - likt snurrade pinnar.
  • Degen också bakas ut till korvbröd eller brytbröd i långpanna, limpor, i brödformar eller vanliga runda stora bröd. Sätt i en termometer mot slutet och grädda till 92-94 °C.
  • Vegan variant kan du baka med mjölkfritt margarin, vatten och vit baksirap.
  • Istället för mjölk kan du ta hälften vatten och hälften filmjölk som degvätska.
  • En snabbare variant som inte behöver jäsa är att baka grahamsscones.

Nybakta grahamsbullar på fatNybakta grahamsbullar - gott som frukostfrallor, till utflykt, mackor, till soppa, buffé, hamburgerbröd eller till middagen. Till vardags eller fest.

E-mail
Medel: 3.7 (255 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2024-11-02