Grahamsbullar

Introduktion och förberedelse

Baka goda bullar av grahamsmjöl som är osiktat fullkornsmjöl av vete. Ett gott mjöl med nyttigheter som fibrer kvar.

Bullarna passar till vardags till frukost, fika, ostfrallor, utflykt, frukost, picknickmackor med mera.

De passar också till kuverbröd till fest, soppa eller buffé.

Vidare är de goda som hamburgerbröd - dela dem då gärna och grilla eller rosta dem till servering.

Varianter

  • Bakar du dem till fest så kan du baka dem som lite mindre bullar så blir de lite elegantare eller baka som lite tjocka grissinis - likt snurrade pinnar.
  • Degen också bakas ut till korvbröd eller brytbröd i långpanna, limpor, i brödformar eller vanliga runda stora bröd.
  • Vegan variant kan du baka med mjölkfritt margarin, havremjölk och vit baksirap.
  • En snabbare variant som inte behöver jäsa är att baka grahamsscones.

Nybakta grahamsbullar på fat
Nybakta grahamsbullar - gott som frukostfrallor, till utflykt, mackor, till soppa, buffé, hamburgerbröd eller till middagen. Till vardags eller fest.

16 grahamsbullar

  • Förberedelse: 1 tim 40 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim

Ingredienser

  • 50 gram smör
  • 5 dl mjölk
  • 1 pkt jäst
  • 1 msk honung, sirap eller socker
  • 1 tsk salt
  • 11 dl grahamsmjöl
  • 3 dl vetemjöl att baka ut med

Tillagning

  1. Smält smör i en kastrull.
  2. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader med en termometer.
  3. Smula sönder jäst i en stor bakbunke.
  4. Tillsätt lita av mjölken och rör ut jästen.
  5. Rör ut honung, sirap eller socker samt salt.
  6. Tillsätt resterande mjölk och rör.
  7. Blanda i grahamsmjölet lite i taget och knåda ihop med en träslev eller elvisp med degkrokar i ca 5 minuter till en klibbig men fast deg.
  8. Jäs grahamsdegen under kökshandduk i 45 minuter på en dragfri plats.
  9. Dela på mitten och dela varje halva i åtta lika stora bitar.
  10. Rulla runda bullar på mjölat bakbord eller en stor bricka.
  11. Fördela på två plåtar med bakplåtspapper.
  12. Täck över med handduk och jäs i 30 minuter.
  13. Sätt ugnen på 250 grader.
  14. Baka grahamsbullarna i cirka 8 minuter.
  15. Ta ut och låt svalna på galler.
E-mail
Medel: 4 (102 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept