Grahamsbullar
Baka goda bullar av grahamsmjöl som är osiktat fullkornsmjöl av vete. Ett gott mjöl med nyttigheter som fibrer kvar.
Tillagning
- Smält smör eller margarin i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm till 37 grader med en termometer.
- Smula sönder jäst i en stor bakbunke.
- Tillsätt lite av mjölken och rör ut jästen.
- Rör ut honung, sirap eller socker samt salt.
- Tillsätt resterande mjölk och rör om.
- Blanda i allt grahamsmjölet.
- Blanda i lite av vetemjölet i taget och knåda ihop med en träslev eller elvisp med degkrokar i ca 5 minuter till en klibbig men fast deg. Det brukar bli 1/2 - 1 dl vetemjöl kvar till utbakning.
- Jäs degen under kökshandduk i 45 minuter på en dragfri plats.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- UTBAKNING: Dela degen på mitten och dela varje halva i åtta lika stora bitar.
- Rulla runda bullar på mjölat bakbord eller en stor bricka.
- Fördela på två plåtar med bakplåtspapper.
- Täck över med handduk och jäs i ytterligare 30 minuter.
- Baka grahamsbullarna i cirka 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Serveringsförslag
- Bullarna passar till vardags till frukost, fika, ostfrallor, utflykt, frukost, picknickmackor med mera.
- De passar också till kuverbröd till fest, soppa eller buffé.
- Vidare är de goda som hamburgerbröd - dela dem då gärna och grilla eller rosta dem till servering.
Varianter
- Bakar du dem till fest så kan du baka dem som lite mindre bullar så blir de lite elegantare eller baka som lite tjocka grissinis - likt snurrade pinnar.
- Degen också bakas ut till korvbröd eller brytbröd i långpanna, limpor, i brödformar eller vanliga runda stora bröd. Sätt i en termometer mot slutet och grädda till 92-94 °C.
- Vegan variant kan du baka med mjölkfritt margarin, vatten och vit baksirap.
- Istället för mjölk kan du ta hälften vatten och hälften filmjölk som degvätska.
- En snabbare variant som inte behöver jäsa är att baka grahamsscones.
Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal