Grahamsbullar
Introduktion och förberedelse
Baka goda bullar av grahamsmjöl som är osiktat fullkornsmjöl av vete. Ett gott mjöl med nyttigheter som fibrer kvar.
Bullarna passar till vardags till frukost, fika, ostfrallor, utflykt, frukost, picknickmackor med mera.
De passar också till kuverbröd till fest, soppa eller buffé.
Vidare är de goda som hamburgerbröd - dela dem då gärna och grilla eller rosta dem till servering.
Varianter
- Bakar du dem till fest så kan du baka dem som lite mindre bullar så blir de lite elegantare eller baka som lite tjocka grissinis - likt snurrade pinnar.
- Degen också bakas ut till korvbröd eller brytbröd i långpanna, limpor, i brödformar eller vanliga runda stora bröd.
- Vegan variant kan du baka med mjölkfritt margarin, vatten och vit baksirap.
- Istället för mjölk kan du ta hälften vatten och hälften filmjölk som degvätska.
- En snabbare variant som inte behöver jäsa är att baka grahamsscones.

Tillagning
- Smält smör eller margarin i en kastrull.
- Tillsätt mjölken och värm till 37 grader med en termometer.
- Smula sönder jäst i en stor bakbunke.
- Tillsätt lite av mjölken och rör ut jästen.
- Rör ut honung, sirap eller socker samt salt.
- Tillsätt resterande mjölk och rör om.
- Blanda i allt grahamsmjölet.
- Blanda i lite av vetemjölet i taget och knåda ihop med en träslev eller elvisp med degkrokar i ca 5 minuter till en klibbig men fast deg. Det brukar bli 1/2 - 1 dl vetemjöl kvar till utbakning.
- Jäs degen under kökshandduk i 45 minuter på en dragfri plats.
- Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
- UTBAKNING: Dela degen på mitten och dela varje halva i åtta lika stora bitar.
- Rulla runda bullar på mjölat bakbord eller en stor bricka.
- Fördela på två plåtar med bakplåtspapper.
- Täck över med handduk och jäs i ytterligare 30 minuter.
- Baka grahamsbullarna i cirka 8 minuter i mitten av ugnen tills de har fin färg.
- Ta ut och låt svalna på galler.
Uppskattat näringsvärde per portion: 142 kcal