Rågbröd med fikon och solrosfrön
Rågbröd smaksatt med torkade hackade fikon som ger en god sötma åt brödet. Knapriga solrosfrön i brödet och på toppen ger både god smak och konsistens.
Ett grovt bröd som är lätt att baka då det ej behöver knådas. Dock behöver du lite framförhållning för det ska jäsa över natten i kylen samt 2 timmar dagen efter.
Tillagning
- DAG 1: Smula ner jästen i en bakbunke.
- Tillsätt fingervarmt vatten och rör tills jästen löst upp sig.
- Tillsätt rågmjöl, vetemjöl och salt.
- Skär bort blomfästena på fikonen och skär dem i små tärningar samt tillsätt dem.
- Tillsätt nästan alla solrosfrön. Spara ca 1,5 msk till garnering.
- Rör ihop till en kladdig deg.
- Lägg degen i en avlång brödform klädd med bakplåtspapper.
- Strö över de sista solrosfröna i ett jämnt lager.
- Låt jäsa 30 minuter i rumstemperatur sedan i kylen över natten övertäckt med lite gladplast.
- Ta fram brödet och låt jäsa ytterligare 2 timmar.
- Sätt ugnen på 250 grader vanlig ugn.
- Grädda första på 250 grader i 10 minuter. Sänk sedan värmen till 175 grader och grädda i ytterligare i 27 minuter eller tills innertemperaturen är 96 grader och brödet har fin färg.
- Ta ut brödet. Vänd på formen och ta ut brödet samt låt det svalna på galler under bakduk någon halvtimme innan servering.
- Brödet är godast nybakat men går även att frysa in.
Varianter
- Byt solrosfrön mot pumpafrön eller blanda.
- Byt torkade fikon mot aprikoser eller katrinplommon eller blanda.
- Gillar du valnötter är det även gott i med hackade valnötter.
Tips
Vill du baka brödet senare på dagen istället för på morgonen/förmiddagen kan du låta det stå kvar i kylen till eftermiddag/kväll.
Uppskattat näringsvärde per portion: 122 kcal