Pinnbröd med saffran

Pinnbröd smaksatta med saffran och russin som penslas med smör och vänds i strösocker till servering.

Saffranspinnbröd är en variant på vanliga pinnbröd som får fin gul färg och smak av saffran i degen.

8-10 pinnbröd med saffran

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 8 dl vetemjöl
  • 0,5 gram saffran
  • 1 msk strösocker
  • 1,5 tsk salt
  • 4 krm bakpulver
  • 1 dl russin
  • 3 dl mjölk
  • TILLBEHÖR: ca 1,5 dl strösocker
  • ca 50 gram smör eller flytande margarin

Tillagning

  1. Täck russin med vatten i en skål.
  2. Mortla saffran och socker i en mortel någon minut.
  3. Mät upp vetemjöl, saffranssockret, salt och bakpulver i en bunke. Blanda väl.
  4. Späd med vatten till en deg som precis släpper från kanten. Knåda degen någon minut tills den smidig.
  5. Häll av och krama ur vätskan ur russinen lätt. Tillsätt till degen och knåda in russinen.
  6. Packa förslagsvis degen i en liten plastpåse att ta med ut till grillplatsen. Hit kan du förbereda och ha i kylen något dygn. Degen kan även frysas in och tinas i kyl.
  7. GRILLNING: Tänd eld och fixa glöd. Förbered en pinne att rulla degen runt. Pinnen ska vara stabil och ha en diameter på runt 10-25 mm. Skär rent pinnen från barken ca 15 cm från toppen och ner.
  8. Ta loss en bit deg på ca 1,5 dl. Forma avlånga ca 1-1,5 cm diameter och 30-40 cm långa längder av degen. Platta till degen något. Börja i toppen och linda degen pinnen ner runt pinnen i en spiral tills degen tar slut. Ca 11-15 cm brukar vara lagom. Kläm fast degen lite försiktigt.
  9. Grilla pinnbröden över öppen glöd ca 4-5 minuter runt om så att pinnbröden får färg och blir genombakta. Akta så de ej bränns. Du kan knacka lite på dem så ska de låta lite ihåliga.
  10. Låt svalna så att du kan ta i pinnbrödet. Ta försiktigt loss pinnbrödet från pinnen. Tips är att ta tag i det och vrida runt det försiktigt så det lossar från pinnen och sedan försiktigt dra av det.
  11. Pensla smält smör eller flytande margarin på bröden. Eller bre på smör runt om.
  12. Vänd saffranspinnbrödet runt om i strösocker eller strö över strösocker. Servera gärna med en servett.
Ingredienser till saffranspinnbröden: socker, saffran, russin, mjölk, salt, bakpulver och vetemjöl.
Ingredienser till saffranspinnbröden: socker, saffran, russin, mjölk, salt, bakpulver och vetemjöl.
Alla ingredienser knådas ihop till en smidig deg.
Alla ingredienser knådas ihop till en smidig deg.
Degen kan förberedas och packas i en fryspåse att ta med ut till grillplatsen.
Degen kan förberedas och packas i en fryspåse att ta med ut till grillplatsen.
Forma degen till avlånga längder och vira runt toppen på en pinne.
Forma degen till avlånga längder och vira runt toppen på en pinne.
Grilla pinnbröden ca 4-5 minuter runt om.
Grilla pinnbröden ca 4-5 minuter runt om.
Akta så att pinnbröden ej bränns och grilla tills de har fin färg och är genombakta.
Akta så att pinnbröden ej bränns och grilla tills de har fin färg och är genombakta.
Jag penslade saffranspinnbröden med smält smör och strödde över strösocker.
Jag penslade saffranspinnbröden med smält smör och strödde över strösocker.

Serveringsförslag

  • Passar speciellt bra till utflykten i advent, Lucia och juletid.
  • Pinnbröden penslas med smör och vänds i strösocker. Eller få fler förslag på fyllning här.

Saffranspinnbröd med jäst

Vill du grilla jästa saffranspinnbröd så kan du ta med samma deg som till lussekatter. Forma till längder och grilla på pinne enligt nedan. Du kan även utgå från receptet nedan men ersätta bakpulvret med 1/3 paket färsk jäst. Smula ner jästen och lös upp i fingervarmt vatten samt tillsätt mjöl och salt och knåda ihop till en deg. Låt jäsa i övertäckt 40 minuter.

E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 211 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-12-12

Tillbehör och liknande: