Örter i alla former och rätter

Färska örter i överflöd - recept, fakta och tips. På sommaren är de färska örterna som bäst och billigast även om de flesta örter numer finns att köpa året om

Färska örter Med färska örter så smakar maten godare och blir nyttigare. Ovan fläskfilé med örter och citron. 

De svenska sommarörterna är dock extra välväxta och fulla av smak. Njut nu eller spara. Här är lite tips till några av våra vanligaste örter.

Färska örter kan du lägga i frysen, torka, lägg in i olja eller vinäger. Mest praktiskt om man vill spara är att lägga i frysen. Speciellt för tunnbladiga örter som basilika, dill, persilja, körvel och dragon. Jag vet, de tappar i spänst men ska man ha dem i mat så gör det inte så mycket, huvudsaken är att smaken finns kvar. Timjan, rosmarin och salvia behåller mycket smak även som torkade.

Dill

Dill säljs i stora buntar. Hacka ner de finare delarna och spara stjälkarna till potatiskok. Sedan kan man njuta dillstuvad potatis, dillkött och inte minst hemgjord hovmästarsås.

Hovmästarsås hade jag förmånen att se Tore Wretman berätta om en dag på Restauranghögskolan i Grythyttan. På finare restaurangen gjordes den av hovmästaren inför gästen vid bordet - därav namnet hovmästarsås. Hovmästaren fick ett sidobord med alla ingredienser och showen kunde börja. Idag har få restauranger råd med sådan underhållning. Ett av Tores knep var att blanda dill med socker först. Då smälter sockret, dillsmaken framträder extra starkt och såsen blir magisk.

Basilika kan hackas och frysas men håller sig också bra mixad med olja och nötter till pesto. En lätt sommarlunch eller middag blir lax smaksatt med ansjovis, färskpotatis i örter och lite uppfriskande creme fraiche.

Basilika Färsk basilika är numer en av de vanligaste färska örterna som du kan köpa året om. Speciellt god till tomatsallad med mozzarella, olivolja och balsamvinäger.

Basilika

Basilika är en av de populäraste färska örterna. Bladen har en mild aromatisk lukt och smak som passar utmärkt ihop bland annat med tomater, i sallader, till olja samt med nötter.

Klassisk pesto görs med pinjenötter, basilika och olja. Ett alternativ till nötterna, som är rätt dyra, är faktiskt solrosfrön. Fler varianter som citronbasilika, kanelbasilika, thaibasilika och röd basilika är värda att prova. Salvia har en mycket kraftig smak och bör användas med måtta. Grillade bitar fläskfilé lindade med lufttorkad skinka med ett blad salvia emellan får en härlig smak. Salvian petas sedan undan.

Oregano

Torkad oregano har alla fått på pizzan, men färsk är inte heller så dumt. Speciellt god i sallader, tomatsås och att strimla över pizza innan servering. Mycket god och passande till bla grekisk mat - både i maten och som garnityr.

Timjan

Timjan är en av de kryddor som gärna kan vara med från början. Ger en fyllig smak till stekar, viltgrytor, soppor (speciellt potatissoppa), fonder och såser. Prova färsk timjan i grovt mosade stora (skalade) färskpotatisar och rör ihop med olivolja, salt och peppar. Rosmarin är smakfull men inte så god att äta då den är hård och barrlik. Tillsätt istället en kvist eller några blad till lammsteken eller ugnstekt potatis.

Örtolja Örtolja kan du laga av olivolja och örter som persilja och basilika.

Fler vanliga örter

  • Gräslök - mild löksmak till potatissallader, gräddfil, sallader, såser
  • Rosmarin - god med potatis, i marinader, kraftig smak
  • Färsk koriander - väldigt speciell smak, god i salsor, asiatiska soppor, sallader

ÖrtsmörBlanda ditt eget örtsmör av valfri sort. Perfekt att förbereda innan och ha i kylen eller i frysen för att ta fram när du behöver.

  • Körvel - smak lik persilja med ton av anis, god blandning med persilja, dragon och gräslök
  • Citronmeliss - fin att garnera desserter med men också att blanda i sallader
  • Dragon - klassisk i Bearnaisesås, till fonder, såser
  • Persilja - blad och kruspersilja, något neutral smak, bortglömd, användes förr att garnera allt kan också användas till allt
  • Salvia - mycket stark aromatisk smak, används sparsamt, klassisk i Osso Buco, lägg ett blad och rulla ihop köttet eller bind ett blad runt en bit fläskfilé

Hur får man torra fina hackade örter?

Persilja och liknande örter som kan vara jordiga, läggs först i en stor bunke vatten. Gruset skunker till botten samtidigt som man plockar bort stjälkarna.

Lägg i en hög och hacka med kockkniv, alternativt klipp med en sax i glas, eller använd en "Mezzaluna", dubbelbladig hackkniv. Lägg hacket i mitten på en kökshandduk, vik upp kanterna och vrid ur vattnet. Handduken blir tyvärr grön men örterna blir lättare att strö samt håller sig i kylen längre.

Torka, frys eller lägg in örter

Örter kan också torkas, frysas eller läggas in. Timjan, rosmarin, salvia samt oregano passar att torka. Bind ihop till buketter och häng upp och ner. Eller lägg blad på väv och vänd då och då. Kan sparas i lufttäta burkar mörkt och svalt.

Basilika, gräslök, persilja och citronmeliss lämpar sig istället att hacka och frysa.

Dragon passar att läggas in i ättika, vinäger eller olivolja. Fyll en burk och täck med ättikslag. Denna dragon är klassisk, hackad i bearnaisesås. Även timjan, basilika, rosmarin och oregano ger fin smak åt vinäger och olja. Fyll en flaska, stoppa ner några kvistar och låt stå några veckor. Välsmakande flaskor som passar både i det egna skåpet som på presentbordet. Gör du örtolja så välj helst en olja som kan förvaras i flytande form i kylen som rapsolja, majsolja eller solrosolja.  

Ytterligare ett alternativ är att göra Örtsalt.

Örtsmör 

Gott aromsmör eller örtsmör med örter passar till grillat kött som grillad oxfilé, kycking, grönsaker eller fisk. Här några olika varianter med basilika, timjan och rosmarin, dillsmör eller koriander- och lime

Smaksatt vinäger

Ta en vacker flaska, stoppa ner örter och häll över vinäger. Smaken blir tydligare efter några veckor. Jag tycker bäst om: basilika och citron; dragon och basilika; vitlök och basilika.

Några recept med örter i fokus

Ugnstekt fylld lax med örtslungade färskpotatisar och creme fraiche
Laxfiléer som får jättegod söt och salt extra smak av lite ansjovis man sticker in i mitten på filéen. 

Färskpotatis med örter Färskpotatis eller delikatesspotatis kan man koka med skal och blanda med hackade örter som persilja, basilika, gräslök, timjan eller liknande. Blir mycket god, festlig och fin att se på.  

Färskpotatis i örter
Potatis marinerad och vänd med goda örter blir både god och ser fin samt festlig ut.

Gravad lax med hovmästarsås och färskpotatis 
Hovmästarsås är en kall sås som rörs ihop av massor med hackad god dill, äggula och olja. God till gravad lax och kallrökt lax med mera. 

Pasta Pesto 
Koka lite spagetti och blanda med hemgjord pesto och servera med extra riven parmesan samt gott bröd till. 

Pesto 
Italiensk sås eller röra av basilika, olivolja, parmesan och pinjenötter. 

Pastasallad med kyckling och pesto
God och rätt nyttig pastasallad med smak av pesto. 

Pesto på solrosfrön
Gott till spagetti. Håller sig till ludet tillstånd i kylen samt kan frysas. 

Fläskfilé med örter och citron
Marinerad fläskfilé i massor med örter och citron är god kall på buffé, sommarmiddag eller till fest. Smidigt att förbereda innan och ha i kylen till servering. 

Grillad fläskfilé lindad i salvia och skinka
Salvia ger en mycket aromatisk smak och tillsammans med den salta skinkan håller sig fläskfilén saftig och god.

Lammstek med rosmarin

Rosmarin Rosmarin ger en intensiv smak, kanongod till lammstek, grillad kyckling och till marinader, ugsnrostad potatis eller paprika.

God och enkel lammstek. Lammsteken får smak av rosmarin, olivolja, vitpeppar och vitlök. Servera lammsteken med valfritt tillbehör som ex. potatisgratäng samt rödvinssås eller annan sås. Gratinerade gröna bönor är också gott till lammstek.

Timjan och rödvinssky
Timjan och rödvinssky är en god sås till kött, kyckling, lamm eller vilt. Blir godast att laga på riktig kraftig köttbuljong eller med skysås från kött som exempelvis vilt, nöt eller lammstek.

Potatisgratäng med kålrot
Trött på färskpotatis. Gör en riktigt smaskig gratäng istället. Här med kålrot som är i säsong. Passar till lamm eller fläskfilé med örter med mera. 

Örtsalt Blanda ihop ett eget örtsalt av fint flingsalt så kan du ha det att piffa upp maten med. Hemgjort örtsalt blir också fin present om man lägger det i en fin burk.  

Örtsalt
Gör ditt eget örtsalt. Använd torkade kryddor och blanda med gourmetsalt. Använd som bordssalt.

Örtolja
Blanda mixade örter med olja och använd i marinader, till sallad, på ugnsrostade bröd som baguette, kokt eller rostad färskpotatis, på pizza och pasta med mera. 

Picknick-frallor med basilika och soltorkade tomater
De här frallorna är goda att fylla med pålägg och ta med på picknick. Degen kan också bakas ut till limpor.

Svalkande citronmeliss
Svalkande saft med smak av citronmeliss. Spä med vatten om smaken är för kraftig. God som törstsläckare, till mat eller drinkar.

E-mail

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer