Myntasirap
Myntasirap är en sockerlag smaksatt med färsk mynta och citron.
Tillagning
- Pressa citronsaft och lägg i en kastrull.
- Skölj och hacka myntan grovt. Lägg i kastrullen.
- Tillsätt socker och vatten.
- Rör om och koka upp.
- Låt sjuda i 5 minuter.
- Sila över i en bunke och använd varm eller låt svalna.
- Häll över i en glasflaska, glasburk eller liknande för förvaring.
- Kan förvaras i kylen några månader.
Serveringsförslag
- Jag hade den till att dränka in en kokoskaka. Passar även till sockerkaka eller andra mjuka kakor.
- Använd istället för vanlig sockerlag i drinkar och cocktails exempelvis Mojito.
- Sirapen passar också som sås till desserter och som garnering. Några förslag är till amerikanska pannkakor, våfflor eller Belgiska våfflor.
- Som sockerlag till fruktinläggningar som marinerade plommon, citrus, päron eller körsbär.
Kan förberedas i god tid
Förbered och ha kall i kylen. Sirapen har mycket socker så den är hållbar men förvara ändå i kylskåp och räkna 1-2 månaders hållbarhet.
Tips
Vill du ha ännu mer mintsmak på sirapen kan du tillsätta och smaka av sirapen med några droppar mintessens.
Uppskattat näringsvärde per portion: 83 kcal