Örtsalt

Introduktion och förberedelse

Gör ditt eget örtsalt. Använd torkade kryddor och blanda med gourmetsalt. Hemgjort örtsalt med flingsalt eller gourmetsalt blandat med torkad basilika, oregano, persilja, körvel, timjan, rosmarin och salvia.

Smidigt och gott salt till grillning samt bordsalt. Saltet anväder du sedan som bordsalt eller att gnida in som salt (rub) till grillat eller grönsaker.

Maldon Sea Salt Flakes är ett gott salt jag använde men du kan också ta Falksalts flingsalt - gourmetsalt eller liknande.

Varianter

  • Du kan också blanda i torkad vitlök, nymalen svartpeppar samt chiliflakes.
  • Rökt paprikapulver, chilipulver, spiskummin och vitlökspulver är gott i om du ska använda saltet till grillat.

Med färska örter

Gör du med färska örter så ta med mycket persilja - ca 1 dl hackad persilja och någon halv dl av varje av basilika, oregano, dragon och körvel som är blötare blad. Rosmarin, salvia och timjan plockar och hackar du fint och lägger ut att torka med de andra kryddorna efter du kramat ut vätskan ur dem - enligt nedan.

  1. Skölj och plocka bladen av örterna. Hacka örterna så fint du kan.
  2. Pressa ut vattnet med en kökshandduk genom att lägga örterna i mitten, vik upp kanterna till ett knyte och snurra handdukens kanter så att örterna pressas till en boll i tyget. Fortsätt snurra så att så mycket av vätskan det går pressas ut.
  3. Sprid ut örterna på bakplåtspapper på ett galler eller en bricka och låt örterna torka något dygn - vänd runt dem då och då.
  4. När örterna torkat helt så kan du blanda dem med saltet.

Hemgjort örtsalt i decilitermått och skål
Hemgjort örtsalt är lätt att blanda av flingsalt och torkade örter - här ett förslag med blandade örter men du kan ta de örter du gillar.

3 dl örtsalt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 0,5 msk torkad dragon
  • 1 msk torkad persilja
  • 1 msk torkad körvel
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad salvia
  • 2 dl gourmetsalt eller flingsalt

Tillagning

  1. Blanda de torkade örterna med saltet
  2. Örtsaltet är klart att användas.
  3. Förvara i en tät burk med lock ex. gammal syltburk eller annan finare burk.
E-mail
Medel: 3.1 (7 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 1 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-01-27