Örtsalt

Introduktion och förberedelse för tillagning

Gör ditt eget örtsalt. Använd torkade kryddor och blanda med gourmetsalt. Hemgjort örtsalt.

Smidigt och gott salt till grillning samt bordsalt. Saltet anväder du sedan som bordsalt eller att gnida in som salt (rub) till grillat eller grönsaker.

Du kan också blanda i torkad vitlök, nymalen svartpeppar samt chiliflakes.

Torka egna färska örter:

Gör du med färska örter så ta med mycket persilja. Hacka eller mixa örterna fint. Pressa ut vattnet med en kökshandduk genom att lägga örterna i mitten, vik upp kanterna till ett knyte och snurra handdukens kanter så att örterna pressas till en boll i tyget. Fortsätt snurra och vätskan pressas ut. Sprid ut dem på handduken och låt torka något dygn. Vänd runt dem då och då. Blanda med örtsaltet.

3 dl örtsalt

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 0,5 msk torkad dragon
  • 1 msk torkad persilja
  • 1 msk torkad körvel
  • 1 msk torkad basilika
  • 1 msk torkad oregano
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk torkad salvia
  • 2 dl gourmetsalt eller flingsalt

Tillagning

  1. Blanda de torkade örterna dem med saltet och lägg i en tät burk med lock ex. gammal syltburk eller annan finare burk.
E-mail
Medel: 2.8 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-03-06

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.