Oxfilé med örtsås

Introduktion och förberedelse

Oxfilé med varm örtsås, grillad tomat, sallad och potatis.

En varm variant på örtagårdssås med örter som dragon, körvel, persilja, basilika, gräslök och timjan eller valfri blandning.

Serveringsförslag

Förslaget nedan är med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis samt sallad.

Andra tillbehör som passar till är klyftpotatis, Hasselbackspotatis, pommes frites, tagliatelle, råris samt grönsaker som grönsallad och kokta grönsaker.

Grilla eller steka

Oxfilén kan du steka i panna eller grillpanna. Eller grilla på utegrill.

Varianter

Istället för oxfilé kan du ta majskycklingfilé, fläskfilé, lammfilé, kavlfilé eller quornfilé.

Tips till såsen

  • Örtsåsen kan förberedas innan och förvaras i kylen och sedan värmas till servering.
  • Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky från pannan om du steker eller grillar oxfilén i en panna för mer smak på såsen.
  • Har du riktig köttbuljong så kan du ta det istället för koncentrerad kalvfond och vatten.
  • Här jag valt de örter jag hade - viktigast är dragon och körvel - men du kan ta de örter du har tillgång till. Även frysta örter funkar att laga såsen på exempelvis fryst persilja, örter provencale, gräslök osv.

Att dricka till

Till örtsåsen och köttet passar ett elegant rött vin som Barolo från Italien eller lite en Pinot Noir från Nya Zeeland eller Bourgogne; Chianti från Italien eller Valpolicella passar också.

Grillad eller stekt oxfilé på tallrik serverad med varm örtsås och tillbehör.
Grillad eller stekt oxfilé serverad med varm örtsås och tillbehör.

4 portioner oxfilé med varm örtsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé på ca 150 gram styck
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk flingsalt med örter (ex. Maldon Provence)
  • 1 krm svartpeppar
  • ÖRTSÅS: 1 schalottenlök
  • 2 msk
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 1 msk koncentrerad kalvfond på flaska
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan
  • TILLBEHÖR: 900 gram delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 4 kvisttomater
  • SALLAD: 65 gram grönsallad mixad valfri
  • 2 morötter
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger

Tillagning

  1. ÖRTSÅS: Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kalvfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
  4. Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
  5. Tillsätt maizenaredning och låt det koka upp under omrörning.
  6. Rör ner creme fraiche och örter. Sätt örtsåsen åt sidan och värm på den till servering senare.
  7. Skölj och putsa eller skala potatis. Koka den mjuk i ca 15-20 minuter.
  8. Skölj sallad och skär den i grova bitar. Skölj tomater och skär dem i tärningar. Skala och riv morötter. Blanda med olivolja och vinäger till en sallad.
  9. GRILLA ELLER STEK KÖTT: gnid in oxfilén i örtsalt, peppar och olivolja. Grilla eller stek dem på varje sida i ca 2-3 minuter. Sätt gärna in en stektermometer om du är osäker på stekgrad: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Låt gärna köttet vila i 2-3 minuter innan servering. Steker eller grillar du i panna så skölj och koka ur pannan med en dl vatten som du silar ner i såsen för godast smak.
  10. Skölj och dela två tomater och grilla eller stek dem med snittytan nedåt samtidigt som köttet.
  11. Servera oxfilén med såsen och ev. garnera med färska örter, vidare potatis, sallad och strö lite flingsalt över.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 782 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25