Oxfilé med örtsås

Oxfilé med varm örtsås, grillad tomat, sallad och kokt potatis. En varm variant på örtagårdssås som är god till kött som oxfilé, kött, fläskfilé, kyckling med mera. Grunden är en variant på Daniel Saint-sås med köttbuljong, massor av örter samt lite creme fraiche på slutet. 

Andra tillbehör som passar till är klyftpotatis, Hasselbackspotatis, pommes frites samt grönsaker som grönsallad och kokta grönsaker

Oxfilén kan du steka i panna eller grillpanna som på bilden. Eller grilla på utegrill. 

Örtsåsen kan förberedas innan och förvaras i kylen och sedan värmas till servering. Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky från pannan om du steker eller grillar oxfilén i en panna för mer smak på såsen. Har du riktig köttbuljong så kan du ta det istället för koncentrerad kalvfond och vatten. 

Här jag valt de örter jag hade - viktigast är dragon och körvel - men du kan ta de örter du har tillgång till. 

4 portioner Oxfilé med varm örtsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar oxfilé på ca 150 gram styck
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk flingsalt med örter (ex. Maldon Provence)
  • 1 krm svartpeppar
  • ÖRTSÅS: 1 schalottenlök
  • 2 msk
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad kalvfond på flaska
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan
  • TILLBEHÖR: 900 gram delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 4 kvisttomater
  • SALLAD: 65 gram grönsallad mixad valfri
  • 2 morötter
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk vit balsamvinäger

Tillagning

  1. ÖRTSÅS: Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kalvfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
  4. Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
  5. Tillsätt maizenaredning och låt det koka upp under omrörning.
  6. Rör ner creme fraiche och örter. Sätt örtsåsen åt sidan och värm på den till servering senare.
  7. Skölj och putsa eller skala potatis. Koka den mjuk i ca 15-20 minuter.
  8. Skölj sallad och skär den i grova bitar. Skölj tomater och skär dem i tärningar. Skala och riv morötter. Blanda med olivolja och vinäger till en sallad.
  9. GRILLA ELLER STEK KÖTT: gnid in oxfilén i örtsalt, peppar och olivolja. Grilla eller stek dem på varje sida i ca 2-3 minuter. Sätt gärna in en stektermometer om du är osäker på stekgrad: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Låt gärna köttet vila i 2-3 minuter innan servering. Steker eller grillar du i panna så skölj och koka ur pannan med en dl vatten som du silar ner i såsen för godast smak.
  10. Skölj och dela två tomater och grilla eller stek dem med snittytan nedåt samtidigt som köttet.
  11. Servera oxfilén med såsen och ev. garnera med färska örter, vidare potatis, sallad och strö lite flingsalt över.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer