Köttfärssås med vildsvinsfärs
Köttfärssås med vildsvinsfärs, tomater, lök, vitlök, chili, örter och morot som passar att servera med valfri pasta.
Tillagning
- Skala och hacka lök fint. Skala samt riv morot. Skala samt finhacka vitlök.
- Stek först lök några minuter i 1 msk olja och 1 msk smör utan att den får färg i stekgryta eller stor panna med lock.
- Tillsätt sedan vitlök, chiliflakes och tomatpuré. Fräs någon minut till. Lägg över på en tallrik.
- Bryn köttfärsen i olivolja och smör ca 5 minuter. Hacka sönder den.
- Tillsätt lökblandningen och morötterna. Fräs någon minut till.
- Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljongtärning. Koka upp och rör runt.
- Hacka basilika, salvia, timjan och rosmarin grovt och tillsätt till såsen.
- Låt koka i 15-20 minuter under lock. Rör då och då. Sätt på vatten till pastan.
- Smaka av köttfärssåsen med salt, svartpeppar, socker och vinäger.
- Koka valfri pasta som förslagsvis pappardelle.
- Spara 1 dl av pastavattnet när du häller av pastan.
- Tillsätt pastan till såsen och späd med först 0,5 dl pastavatten samt blanda runt någon minut. Späd ev. med lite mer pastavatten till såsig konsistens.
- Garnera med några msk riven parmesan samt servera resten av den rivna osten vid sidan.
Serveringsförslag
- Jag serverade med pappardelle men valfri pasta som spagetti, tagliatelle, penne eller bucatini passar.
- Kan även serveras med färsk pasta eller hemgjord pasta som färsk pasta tagliatelle.
- Gott till är en grönsallad, sallad med strimlad rödkål eller tomatsallad.
- Servera med riven ost av typ parmesan, grana padano eller liknande.
Tips
- Köttfärssåsen kan också användas till fyllningar som lasagne, pastasnäckor, ravioli, pizza eller aubergine.
- Riktig god blir såsen om den får koka under lock någon timme på låg värme. Då får du röra och ev. späda den med lite vatten så den ej kokar torrt och bränns.
- Du kan röra i 1 dl grädde och några msk crème fraiche på slutet om du önskar för en krämig köttfärssås.
Uppskattat näringsvärde per portion: 283 kcal