Köttfärssås med vildsvinsfärs

Introduktion och förberedelse

Köttfärssås med vildsvinsfärs, tomater, lök, vitlök, chili, örter och morot som passar att servera med valfri pasta.

Serveringsförslag

Tips

  • Köttfärssåsen kan också användas till fyllningar som lasagne, pastasnäckor, ravioli, pizza eller aubergine.
  • Riktig god blir såsen om den får koka under lock någon timme på låg värme. Då får du röra och ev. späda den med lite vatten så den ej kokar torrt och bränns.
  • Du kan röra i 1 dl grädde och några msk crème fraiche på slutet om du önskar för en krämig köttfärssås.

Servera köttfärssåsen med pasta som pappardelle, riven parmesan samt gärna en grönsallad till.
Servera köttfärssåsen med pasta som pappardelle, riven parmesan samt gärna en grönsallad till.

4 portioner köttfärssås med vildsvinsfärs

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 500 gram vildsvinsfärs
  • 1 gul lök
  • 2 klyftor vitlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk smör
  • 0,75 dl tomatpuré
  • 1 krm chiliflakes
  • 1/2 morot
  • 1 burk, 400 gram, hela små skalade tomater eller krossade tomater
  • 3 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 3 blad salvia eller 1 krm torkad salvia
  • 6 blad basilika eller 2 krm torkad basilika
  • 1 kvist timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1/2 tsk hackad färsk rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin
  • 1,5 tsk salt
  • 3 krm svartpeppar
  • 1 tsk socker
  • 1 tsk vinäger
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano till servering

Tillagning

  1. Skala och hacka lök fint. Skala samt riv morot. Skala samt finhacka vitlök.
  2. Stek först lök några minuter i 1 msk olja och 1 msk smör utan att den får färg i stekgryta eller stor panna med lock.
  3. Tillsätt sedan vitlök, chiliflakes och tomatpuré. Fräs någon minut till. Lägg över på en tallrik.
  4. Bryn köttfärsen i olivolja och smör ca 5 minuter. Hacka sönder den.
  5. Tillsätt lökblandningen och morötterna. Fräs någon minut till.
  6. Tillsätt krossade tomater, vatten och grönsaksbuljongtärning. Koka upp och rör runt.
  7. Hacka basilika, salvia, timjan och rosmarin grovt och tillsätt till såsen.
  8. Låt koka i 15-20 minuter under lock. Rör då och då. Sätt på vatten till pastan.
  9. Smaka av köttfärssåsen med salt, svartpeppar, socker och vinäger.
  10. Koka valfri pasta som förslagsvis pappardelle.
  11. Spara 1 dl av pastavattnet när du häller av pastan.
  12. Tillsätt pastan till såsen och späd med först 0,5 dl pastavatten samt blanda runt någon minut. Späd ev. med lite mer pastavatten till såsig konsistens.
  13. Garnera med några msk riven parmesan samt servera resten av den rivna osten vid sidan.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 283 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-08-31

Tillbehör och liknande recept: