Kycklingfilé med bulgursallad och varm örtsås

Grillad eller stekt kycklingfilé med ljummen sallad av kokt bulgur, spenat, paprika, zucchini och selleri; såsen är en varm variant på örtagårdssås samt den franska grundsåsen Daniel Saint med grädde, massor av örter, kycklingbuljong samt lite creme fraiche på slutet. 

Andra tillbehör som passar till kycklingen är couscoussalladklyftpotatis, Hasselbackspotatis, pommes frites samt grönsaker som grönsallad och kokta grönsaker. Salladen kan varieras med att tillsätta rostade valnötter, granatäpplekärnor, tärnad avokado, rivna morötter, kokta rödbetor, kokta linser, kikärter eller bönor, groddar, tärnad tomat, kokt blomkål, broccoli, bönor, gröna ärtor, majs med mera. 

Kycklingen kan du steka i panna eller grillpanna som på bilden. Eller grilla på utegrill. 

Örtsåsen kan förberedas innan och förvaras i kylen och sedan värmas till servering. Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky från pannan om du steker eller grillar kycklingen i en panna för mer smak på såsen. Har du riktig kycklingbuljong så kan du ta det istället för koncentrerad kycklingfond och vatten. 

Här jag valt de örter jag hade - viktigast är dragon och körvel - men du kan ta de örter du har tillgång till. Färska eller frysta. 

Finast och godast är svensk kravmärkt majskyckling - färska bröst med ben och skinn kvar. Eller välj lite billigare färsk svensk kycklingfilé. Skippa fryst gummikyckling från utlandet! 

4 portioner kycklingfilé med bulgursallad och varm örtsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar kycklingfé på ca 130 gram styck
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk flingsalt med örter (ex. Maldon Provence)
  • 1 krm svartpeppar
  • ÖRTSÅS: 1 schalottenlök
  • 2 msk
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond på flaska
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan
  • BULGURSALLAD: 4 dl bulgurvete
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1 stav selleri
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 pressad klyfta vitlök
  • 0,5 zucchini
  • 65 gram babyspenat
  • 1 msk vit balsamvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. ÖRTSÅS: Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kycklingfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
  4. Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
  5. Rör i maizenaredning i såsen och låt det koka upp under omrörning.
  6. Rör ner creme fraiche och örter. Sätt örtsåsen åt sidan och värm på den till servering senare.
  7. Bulgursallad: Koka bulgurvetet enligt paketet ca 10 minuter.
  8. Skölj och tärna paprika, selleri, lök, pressa vitlök samt skölj och riv zucchini. Fräs i olivolja på låg värme medan bulguren kokar klart.
  9. GRILLA ELLER STEK KYCKLING: gnid in kycklingfiléerna i örtsalt, peppar och olivolja. Grilla eller stek på varje sida i ca 2-3 minuter så att de får färg. Täck med lock eller slå in i folie och låt steka klart i ca 5 minuter. Sätt gärna in en stektermometer om du är osäker på stekgrad: • Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben: 68-70 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Låt gärna kycklingen vila i 2-3 minuter innan servering. Steker eller grillar du i panna så skölj och koka ur pannan med en dl vatten som du silar ner i såsen för godast smak.
  10. Häll av bulgur och blanda ner den med paprikan och de andra grönsakerna. Skölj och grovhacka spenat eller grönsallad. Blanda allt och smaka av med salt och vinäger.
  11. Skär upp kycklingen mot köttfibrerna och servera på bulgursalladen samt såsen vid sidan. Garnera gärna med mer färska örter samt strö lite örtsalt över.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Sött vin till desserten

Sätt pricken över i till desserten. Många lägger tid på en god dessert men glömmer att ett passande sött vin till höjer den enklaste dessert till nya höjder. Så trolla med gommen och låt 1+1 bli 3. Här en introduktion till de vanligaste söta vinerna och några tips på vilka du kan handla. 

Läs mer

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört. 

Läs mer

Festlig men enkel semestergrill

Här är lite tips på lag men festlig och ganska lyxig grillkväll bruschetta - en förrätt från grillen - entrecote, majsröra, asiatisk coleslaw och en god marängtårta med bär som avslutning. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer