Kycklingfilé med bulgursallad och varm örtsås

Grillad eller stekt kycklingfilé med ljummen sallad av kokt bulgur, spenat, paprika, zucchini och selleri; såsen är en varm variant på örtagårdssås samt den franska grundsåsen Daniel Saint med grädde, massor av örter, kycklingbuljong samt lite creme fraiche på slutet. 

Andra tillbehör som passar till kycklingen är couscoussalladklyftpotatis, Hasselbackspotatis, pommes frites samt grönsaker som grönsallad och kokta grönsaker. Salladen kan varieras med att tillsätta rostade valnötter, granatäpplekärnor, tärnad avokado, rivna morötter, kokta rödbetor, kokta linser, kikärter eller bönor, groddar, tärnad tomat, kokt blomkål, broccoli, bönor, gröna ärtor, majs med mera. 

Kycklingen kan du steka i panna eller grillpanna som på bilden. Eller grilla på utegrill. 

Örtsåsen kan förberedas innan och förvaras i kylen och sedan värmas till servering. Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky från pannan om du steker eller grillar kycklingen i en panna för mer smak på såsen. Har du riktig kycklingbuljong så kan du ta det istället för koncentrerad kycklingfond och vatten. 

Här jag valt de örter jag hade - viktigast är dragon och körvel - men du kan ta de örter du har tillgång till. Färska eller frysta. 

Finast och godast är svensk kravmärkt majskyckling - färska bröst med ben och skinn kvar. Eller välj lite billigare färsk svensk kycklingfilé. Skippa fryst gummikyckling från utlandet! 

4 portioner kycklingfilé med bulgursallad och varm örtsås

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar kycklingfé på ca 130 gram styck
  • 1 tsk olivolja
  • 1 tsk flingsalt med örter (ex. Maldon Provence)
  • 1 krm svartpeppar
  • ÖRTSÅS: 1 schalottenlök
  • 2 msk
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond på flaska
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan
  • BULGURSALLAD: 4 dl bulgurvete
  • 1 röd eller grön paprika
  • 1 stav selleri
  • 1 gul lök
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 pressad klyfta vitlök
  • 0,5 zucchini
  • 65 gram babyspenat
  • 1 msk vit balsamvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. ÖRTSÅS: Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kycklingfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
  4. Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
  5. Rör i maizenaredning i såsen och låt det koka upp under omrörning.
  6. Rör ner creme fraiche och örter. Sätt örtsåsen åt sidan och värm på den till servering senare.
  7. Bulgursallad: Koka bulgurvetet enligt paketet ca 10 minuter.
  8. Skölj och tärna paprika, selleri, lök, pressa vitlök samt skölj och riv zucchini. Fräs i olivolja på låg värme medan bulguren kokar klart.
  9. GRILLA ELLER STEK KYCKLING: gnid in kycklingfiléerna i örtsalt, peppar och olivolja. Grilla eller stek på varje sida i ca 2-3 minuter så att de får färg. Täck med lock eller slå in i folie och låt steka klart i ca 5 minuter. Sätt gärna in en stektermometer om du är osäker på stekgrad: • Kycklingfilé och kycklingbröst utan ben: 68-70 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone. Låt gärna kycklingen vila i 2-3 minuter innan servering. Steker eller grillar du i panna så skölj och koka ur pannan med en dl vatten som du silar ner i såsen för godast smak.
  10. Häll av bulgur och blanda ner den med paprikan och de andra grönsakerna. Skölj och grovhacka spenat eller grönsallad. Blanda allt och smaka av med salt och vinäger.
  11. Skär upp kycklingen mot köttfibrerna och servera på bulgursalladen samt såsen vid sidan. Garnera gärna med mer färska örter samt strö lite örtsalt över.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer