Mojito cocktail

Introduktion och förberedelse

Mojito cocktail är en drink med mintsmak och innehåller ljus rom, socker, lime och mycket färsk mynta. En god kombination av sött, surt, rom och mint. Läskande och svalkande - en riktig sommardrink. Man kan också ta mörk rom.

Välj hur mycket sprit du vill ha -fyra eller sex centiliter. Serveras i högt highballglas eller liknande - kanske en syltburk eller använd fantasin. Eller ett glas med stor kupa. Blir också gott att toppa upp med Ginger Ale.

Du behöver en iskrossare med vev att krossa is med. Det ska vara mycket krossad is - hela glaset helst. Alternativ är att ta isbitar och slåt sönder något i en ren kökshandduk eller lägga i en plastpåse och slå sönder mot bordskanten.

Vidare är en drinkmortel i trä bra att krossa lime, mynta och socker med.

Gör gärna en sockerlag innan och ha kyld. Vanligt socker, florsocker eller mörkt socker som muscovado socker funkar också.

Gott är också andra bär i när du mortlar myntan och lime - prova hallonmojito eller ta andra färska bär.

Vill du göra en alkoholfri variant kan du ta 4 cl Rosies lime och toppa med Ginger ale samt skippa rom.

1 Mojito cocktail

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 1 dl färsk mynta
  • 2 tsk florsocker eller 2 cl sockerlag
  • 1/2 lime
  • 4-6 cl ljus rom
  • 2 dl krossad is
  • 2 dl sodavatten att toppa upp med

Tillagning

  1. Krossa is och pressa ut limesaft. Skölj limefrukten och skär i skivor eller klyftor.
  2. Lägg myntablad, klyftad eller skivad lime och socker eller sockerlagen i botten på glaset.
  3. Krossa myntan och limen något med sockret eller sockerlagen med ett trubbigt föremål exempelvis en drinkmortel mot botten på glaset.
  4. Tillsätt rom samt rör om.
  5. Tillsätt krossad is.
  6. Toppa med sodavatten.
  7. Servera med sugrör och garnera Mojiton med något helt myntablad.
E-mail
Medel: 2.8 (12 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-06

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.