Mojito cocktail

Mojito cocktail är en drink med mintsmak och innehåller ljus rom, socker, lime och mycket färsk mynta. En god kombination av sött, surt, rom och mint. Läskande och svalkande - en riktig sommardrink. Man kan också ta mörk rom.

Välj hur mycket sprit du vill ha -fyra eller sex centiliter. Serveras i högt highballglas eller liknande - kanske en syltburk eller använd fantasin. Eller ett glas med stor kupa. Blir också gott att toppa upp med Ginger Ale.

Du behöver en iskrossare med vev att krossa is med. Det ska vara mycket krossad is - hela glaset helst. Alternativ är att ta isbitar och slåt sönder något i en ren kökshandduk eller lägga i en plastpåse och slå sönder mot bordskanten.

Vidare är en drinkmortel i trä bra att krossa lime, mynta och socker med.

Gör gärna en sockerlag innan och ha kyld. Vanligt socker, florsocker eller mörkt socker som muscovado socker funkar också.

Gott är också andra bär i när du mortlar myntan och lime - prova hallonmojito eller ta andra färska bär.

Vill du göra en alkoholfri variant kan du ta 4 cl Rosies lime och toppa med Ginger ale samt skippa rom.

1 Mojito cocktail

 • Förberedelse: 5 min
 • Tillagning: 2 min
 • Klart på: 7 min

Ingredienser

 • 1 dl färsk mynta
 • 2 tsk florsocker eller 2 cl sockerlag
 • 1/2 lime
 • 4-6 cl ljus rom
 • 2 dl krossad is
 • 2 dl sodavatten att toppa upp med

Tillagning

 1. Krossa is och pressa ut limesaft. Skölj limefrukten och skär i skivor eller klyftor.
 2. Lägg myntablad, klyftad eller skivad lime och socker eller sockerlagen i botten på glaset.
 3. Krossa myntan och limen något med sockret eller sockerlagen med ett trubbigt föremål exempelvis en drinkmortel mot botten på glaset.
 4. Tillsätt rom samt rör om.
 5. Tillsätt krossad is.
 6. Toppa med sodavatten.
 7. Servera med sugrör och garnera Mojiton med något helt myntablad.
E-mail
Medel: 2.9 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-03

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept