Mojito cocktail
Introduktion och förberedelse
Mojito cocktail är en drink med mintsmak och innehåller ljus eller mörk rom, socker, lime och mycket färsk mynta.
En god kombination av sött, surt, rom och mint. Läskande och svalkande - en riktig sommardrink.
Val av glas
Serveras i högt highballglas eller liknande. Glasburk eller mule-mugg funkar också.
Varianter
- Blir också gott att toppa upp med Ginger Ale eller mangojuice.
- Gott är också andra bär i när du mortlar myntan och lime - prova hallonmojito eller ta andra färska bär.
- Vill du göra en alkoholfri Virgin Mojito kan du utesluta rom eller ersätta med romessens.
- Istället för sockerlag kan du ta rabarbersirap för en Rabarbermojito.
- Kan även garneras med en skiva torkad citrus.
Du behöver
- Du behöver en iskrossare med vev att krossa is med. Det ska vara mycket krossad is - hela glaset helst. Alternativ är att ta isbitar och slåt sönder något i en ren kökshandduk eller lägga i en plastpåse och slå sönder mot bordskanten.
- Vidare är en drinkmortel i trä bra att krossa lime och mynta med. Alternativ är handdtaget på en träslev eller annat trubbigt föremål i trä.
- Gör gärna en sockerlag innan och ha kyld.

Tillagning
- Förbered sockerlag enligt länk ovan. Eller använd socker.
- Skölj limefrukten väl i ljummet vatten. Skär i små klyftor eller tärningar. Spara en klyfta till garnering.
- Lägg lime och sockerlag eller socker i botten på glaset.
- Mortla någon minut med ett trubbigt föremål exempelvis en drinkmortel eller skaftet av en träslev mot botten på glaset.
- Tillsätt myntablad och mortla några sekunder till. Krossa inte för hårt då blir bladen beska. Spara 2-3 blad mynta till garnering.
- Tillsätt rom samt rör om.
- Tillsätt krossad is eller isbitar.
- Toppa med sodavatten upp till kanten på glaset.
- Rör om med en drinkpinne.
- Servera med sugrör och/eller drinkpinne.
- Garnera Mojiton med några hela myntablad samt någon klyfta lime.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal