Sill med koriander och lime
Inlagd sill med färsk koriander, lime, persilja och sting av chili i krämig sås med crème fraiche och majonnäs.
En sill där jag hämtat inspiration från koriandersås som annars är god i tacos och till mexikansk streetfood.
Lättlagad och snabb sill med 5-minuterssill.
Tillagning
- Lägg hackad koriander, persilja, chili, crème fraiche, pressad limesaft, salt, honung samt vitpeppar i en bunke.
- Mixa hastigt med en stavmixer.
- Tillsätt majonnäs och rör runt.
- Skär eller klipp sillen i lagom bitar.
- Tillsätt sillen och vänd runt.
- Lägg upp sillen i en glasburk, begagnad syltburk, eller keramikkrus ex. ett Höganäskrus.
- Sätt på lock och förvara något dygn i kylen så att sillen mognar i smaken. Kan även serveras direkt. Håller några dagar i kylen.
Serveringsförslag
- En god sill till julbord, smörgåsbord, påsk, sillfrukost, midsommar eller sommarlunch.
- Passar även på sillsmörgås.
Val av sill
- Här har jag använt 5-minuters inläggningssill som är klar att smaksätta.
- Du kan ta annan urvattnad inläggningssill också men då måste du lägga in den i ättikslag först några dagar.
- Eller ta saltsill samt följa anvisningar för ex. urvattning enligt förpackning. Räkna då att det några dagar extra.
- Vill du använda färsk eller fryst rå tinad sill eller strömming så titta på mitt recept för inlagd färsk sill och strömming - då får du börja någon vecka innan du har klar sill men den kan smaksättas som nedan.
Varianter
- Crème fraiche kan bytas mot gräddfil.
Tips
- Istället för färsk koriander, chili och persilja kan du ta fryst hackad koriander, hackad chili samt persilja.
- Istället för färsk lime kan du ta lime på flaska.
Uppskattat näringsvärde per portion: 143 kcal