Dill

Recept med dill som dillsåser, pajer, inläggningar och stuvningar med mera. Fryst hackad dill är smidigt om du ska hackad dill i sås, paj eller annan rätt men funkar ej att garnera med - då behöver du färsk dill.

Dill säljs i stora buntar. Hacka ner de finare delarna och spara stjälkarna till potatiskok. Sedan kan man njuta dillstuvad potatis, dillkött och inte minst hemgjord hovmästarsås.

Hovmästarsås hade jag förmånen att se Tore Wretman berätta om en dag på Restauranghögskolan i Grythyttan. På finare restaurangen gjordes den av hovmästaren inför gästen vid bordet - därav namnet hovmästarsås. Hovmästaren fick ett sidobord med alla ingredienser och showen kunde börja. Idag har få restauranger råd med sådan underhållning. Ett av Tores knep var att blanda dill med socker först. Då smälter sockret, dillsmaken framträder extra starkt och såsen blir magisk.

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock, matskribent och fotograf. Jag har provlagat, skrivit och fotat recepten här sedan 2003. Jag har 25 års erfarenhet av matlagning, medlem i matskribenters förening och är högskoleutbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt en WSET Advanced Certificate i vin och drycker. Läs mer.

Pages