Grillad lammrostbiff

Grillad lammrostbiff med förslag på tillbehör. Lammrostbiffen får god smak på grillen marinerad med vitlök, rosmarin, timjan, olivolja samt lite söt indonesisk soja ketjap manis.

4 portioner lammrostbiff

  • Förberedelse: 2 tim 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 4 lammrostbiffar på ca 150-200 gram eller totalt ca 600 gram lammrostbiff
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk färsk hackad rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin
  • 1 msk färsk plockad timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 msk olivolja
  • 1 msk mörk söt soja ketjap manis
  • 4 portioner valfria tillbehör

Tillagning

  1. Bind upp lammrostbiffarna med steksnöre så de håller formen.
  2. Skala och pressa vitlök i en stor skål eller dubbel 5 liters frys-plastpåse. Tillsätt olivolja, hackad färsk rosmarin och timjan samt söt soja.
  3. Lägg i lammköttet och vänd runt. Marinera i kylen i 2 timmar eller över natten.
Marinera och bind upp lammrostbiffarna samt håll koll på innertemperaturen med en stektermometer.
Marinera och bind upp lammrostbiffarna samt håll koll på innertemperaturen med en stektermometer.

Serveringsförslag

Tips

Du behöver steksnöre för att binda upp lammrostbiffarna med så håller de formen på grillen och är lättare att steka jämnt.

Val av lammrostbiff

Räkna 4 lammrostbiffar på ca 150-200 gram eller totalt ca 600 gram till 4 portioner. Det finns också lite större lammrostbiffar på upp mot 300 gram och de räcker till mer än en portion. Skär upp dem vid servering och dela upp i portioner på ca 150 gram vardera.

Stekgrader för lammrostbiff

Stek lammet till önskad stekgrad och kontrollera med termometer i mitten av köttet. Låt vila 5 minuter innan servering så värmen hinner sprida sig jämnt - då går också temperaturen upp någon grad. Du kan skära upp köttet i grova skivor mot köttfibrerna om du vill till servering.

  • Rött vid 57-62 °C.
  • Medium 62-68 °C
  • Välstekt upp mot 70 °C

Att dricka till

Ett rött fylligt vin som Shiraz från Australien; Chateau Neuf du Pape eller Syrah från Rhone, Frankrike; Nebbiolo från Italien; eller en Tempranillo från Spanien passar till grillat och lamm samt resten av tillbehören.

E-mail
Medel: 3.1 (14 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-15