Grillad lammrostbiff
Grillad lammrostbiff med förslag på tillbehör. Lammrostbiffen får god smak på grillen marinerad med vitlök, rosmarin, timjan, olivolja samt lite söt indonesisk soja ketjap manis.
Tillagning
- Bind upp lammrostbiffarna med steksnöre så de håller formen.
- Skala och pressa vitlök i en stor skål eller dubbel 5 liters frys-plastpåse. Tillsätt olivolja, hackad färsk rosmarin och timjan samt söt soja.
- Lägg i lammköttet och vänd runt. Marinera i kylen i 2 timmar eller över natten.
Serveringsförslag
- Du kan servera lammrostbiffen med valfria tillbehör.
- Jag hade till potatisgratäng med fetaost, grillad sparris, marinerade vita bönor samt grillade tomater i folieform.
Tips
Du behöver steksnöre för att binda upp lammrostbiffarna med så håller de formen på grillen och är lättare att steka jämnt.
Val av lammrostbiff
Räkna 4 lammrostbiffar på ca 150-200 gram eller totalt ca 600 gram till 4 portioner. Det finns också lite större lammrostbiffar på upp mot 300 gram och de räcker till mer än en portion. Skär upp dem vid servering och dela upp i portioner på ca 150 gram vardera.
Stekgrader för lammrostbiff
Stek lammet till önskad stekgrad och kontrollera med termometer i mitten av köttet. Låt vila 5 minuter innan servering så värmen hinner sprida sig jämnt - då går också temperaturen upp någon grad. Du kan skära upp köttet i grova skivor mot köttfibrerna om du vill till servering.
- Rött vid 57-62 °C.
- Medium 62-68 °C
- Välstekt upp mot 70 °C
Att dricka till
Ett rött fylligt vin som Shiraz från Australien; Chateau Neuf du Pape eller Syrah från Rhone, Frankrike; Nebbiolo från Italien; eller en Tempranillo från Spanien passar till grillat och lamm samt resten av tillbehören.
Uppskattat näringsvärde per portion: 173 kcal