Grillad lammrostbiff

Grillad lammrostbiff med tillbehör. Små, fina lammrostbiffar som är marinerade med vitlök, rosmarin, timjan samt lite söt indonesisk soja ketchap manis.

Till den ört- och vitlöksmarinerade lammrostbiffen är det gott som på bilden med andra tillbehör från grillen; bönsallad och en salt god fetaost- och potatisgratäng som sås och tillbehör.

Du behöver steksnöre för att binda upp lammrostbiffarna med så håller de formen på grillen och är lättare att steka jämnt.

Det finns också lite större lammrostbiffar på upp mot 300 gram och de räcker till mer än en portion. Skär upp dem och dela upp i portioner på ca 150 gram vardera vid servering - inte innan.

Stek lammet till önskad stekgrad och kontrollera med termometer i mitten av köttet. Låt vila 5 minuter innan servering så värmen hinner sprida sig jämnt - då går också temperaturen upp någon grad. Du kan skära upp köttet i grova skivor mot köttfibrerna om du vill till servering.

Förslag på tillbehör:

Stekgrader för lammrostbiff:

  • Rött vid 57-62 °C.
  • Medium 62-68 °C
  • Välstekt upp mot 70 °C

Att dricka till lammet:

Ett rött fylligt vin som Shiraz från Australien; Chateau Neuf du Pape eller Syrah från Rhone, Frankrike; Nebbiolo från Italien; eller en Tempranillo från Spanien passar till grillat och lamm samt resten av tillbehören.

4 portioner lammrostbiff

  • Förberedelse: 2 tim 5 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 2 tim 25 min

Ingredienser

  • 4 lammrostbiffar på ca 150-200 gram eller totalt ca 600 gram lammrostbiff
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk färsk hackad rosmarin eller 1 krm torkad rosmarin
  • 1 msk färsk plockad timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk mörk söt soja ketchap manis
  • 4 portioner valfria tillbehör

Tillagning

  1. Bind upp lammrostbiffarna med steksnöre så de håller formen.
  2. Skala och pressa vitlök i en stor skål eller dubbel 5 liters frys-plastpåse. Tillsätt olivolja, hackad färsk rosmarin och timjan samt söt soja.
  3. Lägg i lammköttet och vänd runt. Marinera i kylen i 2 timmar eller över natten.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-17

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Pepparkaksbak

Julstöka till det med lite pepparkaksbak. Förbered degen dagen innan. Sedan är det bara att baka ut gubbar, grisar, gummor och hjärtan till knapriga och kryddiga pepparkakor. Ny film!

Läs mer

Glöggdoft i luften

Dags att bjuda till glöggfest. Här hittar du mina bästa tips på hemgjord glögg i olika varianter samt vilka tilltugg som passar.

Läs mer

Cheesecake med pepparkaksbotten

Gör botten till cheesecaken av smulade pepparkakor istället för Digestivekex så passar den till advent, lucia och jul. Här två varianter - en Nobake cheesecake - kallrörd variant och en som bakas i ugnen.

Läs mer

Recept

Skumtoppar på pepparkakor

En variant på skumtoppar som är spritsade på pepparkakor du kan garnera med valfritt strössel. Passar till advent och jul eller när som.

Läs mer

Recept