Aprikosglaze

Introduktion och förberedelse

Glaze med aprikosmarmelad, honung, vitlök, chili, citron samt örter som timjan, rosmarin och salvia.

Serveringsförslag

Aprikosglazen passar att pensla på då och då när du grillar.

Dubbla och ha som sås till

Om du vill kan du dubbla receptet samt ha resten av glazen som sås till blandad med 2 dl matyoghurt, crème fraiche, smetana eller gräddfil.

Aprikosglazen penslad på en bit grillad lax.
Aprikosglazen penslar du på då och då medan du grillar. Passar speciellt bra till fisk som lax. Ovan en hel bit laxsida med skinn som grillats med glazen.

4 portioner aprikosglaze

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 7 min

Ingredienser

  • 4 msk aprikosmarmelad
  • 3 msk rapsolja, majsolja eller solrosolja
  • 1 msk honung
  • 1 msk citronsaft
  • 1 pressad vitlök
  • 1 krm salt
  • 1 msk färsk plockad timjan
  • 1 msk färsk plockad timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 msk färsk plockad grovt hackad rosmarin eller 2 krm torkad rosmarin
  • 5 blad färsk salvia eller 4 krm torkad salvia
  • 1 krm svartpeppar, nymalen
  • 1 krm chiliflakes

Tillagning

  1. Blanda aprikosmarmelad med honung, olja och citronsaft i en skål.
  2. Skala och pressa i en klyfta vitlök.
  3. Plocka, rensa och hacka örter grovt samt tillsätt dem.
  4. Tillsätt salt, svartpeppar samt chiliflakes.
  5. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  6. Nu kan du använda glazen att pensla på lite då och då när du grillar.
  7. Om du vill kan du dubbla receptet samt ha till som en sås med lite matyoghurt, crème fraiche eller gräddfil till.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 34 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-06-20