Fläskfilé med örter och citron

Kall fläskfilé till buffé eller middag kryddad med örter och citron.
Fläskfilén är också gott att laga med en pressad vitlök. Någon tsk hackad färsk ingefära passar också. Några teskedar ljus japansk soja är också gott att skeda över fläskfilén vid servering.
Du kan garnera fläskfilén med tunnt skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
Färdig pesto är också gott att marinera fläskfilén i.

ca 8 portioner fläskfilé med örter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 - 1,5 kg fläskfilé
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 0,5 krm timjan
  • 1 tsk honung
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Salta och peppra fläskfilén och stek den runt om så att den får färg någon minut.
  3. Sätt in fläskfilen i ugnen och låt gå i ca 20-25 minuter tills den är genomstekt. Sätt gärna in en termometer och ta ut när den är ca 75 grader.
  4. Ta ut fläskfilén och låt den svalna i folie.
  5. Förbered marinaden: skölj citronen. Riv skalet fint i en bunke. Pressa ur saften till bunken.
  6. Skölj och hacka persilja samt basilika. Blanda riven citron, citronsaft, örter, honung samt olivolja och smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Skär upp fläskfilén i skivor och blanda med marinaden i skålen.
  8. Lägg upp den marinerade fläskfilén på fat och servera den direkt eller vänta gärna någon halvtimme så att fläskfilén får smak.
  9. Fläskfilén kan stå och marinera i kylen över natten också.
  10. Du kan garnera fläskfilén med skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer