Fläskfilé med örter och citron
Fläskfilé med ört- och citronolja, solrosfrön, rödlök och machesallad.
Kall fläskfilé till buffé eller middag kryddad med örter och citron.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Salta och peppra fläskfilén och stek den runt om så att den får färg någon minut.
- Sätt in fläskfilen i ugnen och låt gå i ca 20-25 minuter tills den är genomstekt. Sätt gärna in en termometer och ta ut när den är ca 75 grader.
- Ta ut fläskfilén och låt den svalna i folie.
- Förbered örtoljan/marinaden: skölj citronen. Riv skalet fint i en bunke. Pressa ur saften till bunken.
- Skölj och hacka persilja samt basilika. Blanda riven citron, citronsaft, örter, honung samt olivolja och smaka av med salt och vitpeppar.
- Skär upp fläskfilén i skivor och blanda med marinaden/örtoljan i skålen.
- Lägg upp den marinerade fläskfilén på fat och servera den direkt eller vänta gärna någon halvtimme så att fläskfilén får smak.
- Fläskfilén kan stå och marinera i kylen över natten också.
- Du kan garnera fläskfilén med skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
Serveringsförslag
Ett förslag är att servera fläskfilén med marinerade rödbetor, rostade rotfrukter med basilikaolja och rödbetstzatziki.
Varianter
- Fläskfilén är också gott att laga med en pressad vitlök.
- Någon tsk hackad färsk ingefära passar också.
- Några teskedar ljus japansk soja är också gott att skeda över fläskfilén vid servering.
- Du kan garnera fläskfilén med tunnt skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön. Färdig pesto är också gott att marinera fläskfilén i.
Uppskattat näringsvärde per portion: 210 kcal