Fläskfilé med örter och citron

Fläskfilé med ört- och citronolja, solrosfrön, rödlök och machesallad. Kall fläskfilé till buffé eller middag kryddad med örter och citron.

Fläskfilén är också gott att laga med en pressad vitlök. Någon tsk hackad färsk ingefära passar också. Några teskedar ljus japansk soja är också gott att skeda över fläskfilén vid servering.

Du kan garnera fläskfilén med tunnt skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön. Färdig pesto är också gott att marinera fläskfilén i.

Ett förslag är att servera fläskfilén med marinerade rödbetor, rostade rotfrukter med basilikaolja och rödbetstzatziki.

ca 8 portioner fläskfilé med örter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 - 1,5 kg fläskfilé
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 0,5 krm timjan
  • 1 tsk honung
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Salta och peppra fläskfilén och stek den runt om så att den får färg någon minut.
  3. Sätt in fläskfilen i ugnen och låt gå i ca 20-25 minuter tills den är genomstekt. Sätt gärna in en termometer och ta ut när den är ca 75 grader.
  4. Ta ut fläskfilén och låt den svalna i folie.
  5. Förbered örtoljan/marinaden: skölj citronen. Riv skalet fint i en bunke. Pressa ur saften till bunken.
  6. Skölj och hacka persilja samt basilika. Blanda riven citron, citronsaft, örter, honung samt olivolja och smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Skär upp fläskfilén i skivor och blanda med marinaden/örtoljan i skålen.
  8. Lägg upp den marinerade fläskfilén på fat och servera den direkt eller vänta gärna någon halvtimme så att fläskfilén får smak.
  9. Fläskfilén kan stå och marinera i kylen över natten också.
  10. Du kan garnera fläskfilén med skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
E-mail
Medel: 4.3 (11 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock. Läs mer om mig.