Fläskfilé med örter och citron

Kall fläskfilé till buffé eller middag kryddad med örter och citron.
Fläskfilén är också gott att laga med en pressad vitlök. Någon tsk hackad färsk ingefära passar också. Några teskedar ljus japansk soja är också gott att skeda över fläskfilén vid servering.
Du kan garnera fläskfilén med tunnt skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
Färdig pesto är också gott att marinera fläskfilén i.

ca 8 portioner fläskfilé med örter

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 1 - 1,5 kg fläskfilé
  • 1 citron
  • 0,5 dl olivolja
  • 0,5 dl hackad bladpersilja
  • 0,5 dl hackad färsk basilika
  • 0,5 krm timjan
  • 1 tsk honung
  • Salt och vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Salta och peppra fläskfilén och stek den runt om så att den får färg någon minut.
  3. Sätt in fläskfilen i ugnen och låt gå i ca 20-25 minuter tills den är genomstekt. Sätt gärna in en termometer och ta ut när den är ca 75 grader.
  4. Ta ut fläskfilén och låt den svalna i folie.
  5. Förbered marinaden: skölj citronen. Riv skalet fint i en bunke. Pressa ur saften till bunken.
  6. Skölj och hacka persilja samt basilika. Blanda riven citron, citronsaft, örter, honung samt olivolja och smaka av med salt och vitpeppar.
  7. Skär upp fläskfilén i skivor och blanda med marinaden i skålen.
  8. Lägg upp den marinerade fläskfilén på fat och servera den direkt eller vänta gärna någon halvtimme så att fläskfilén får smak.
  9. Fläskfilén kan stå och marinera i kylen över natten också.
  10. Du kan garnera fläskfilén med skivad rödlök, machesallad samt rostade solrosfrön.
E-mail
Medel: 4.6 (7 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat