Varm örtsås med dragon och körvel

Introduktion och förberedelse

Varm örtsås till kött, grillat, kyckling och grönsaker.

En slags örtagårdssås men som är varm och smaksatt med köttbuljong, örter samt lite crème fraiche på slutet.

Jag hade såsen till en oxfilé.

Kan förberedas

Örtsåsen kan förberedas innan och förvaras i kylen och sedan värmas till servering.

Med extra smak

  • Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky eller buljong efter att du stekt eller kokat kött eller kyckling för mer smak på såsen.
  • Har du riktig buljong om du koka exempelvis kyckling eller kött så kan du ta det istället för koncentrerad kalvfond och vatten. Smaka eventuellt av lite försiktigt med några tsk fond då istället.
  • Här jag valt de örter jag hade - viktigast är dragon och körvel - men du kan ta de örter du har tillgång till.

Letar du efter en örtsås till fisk så kan du ta fiskbuljong och persilja samt gräslök i såsen.

En variant på örtagårdssås som är varm istället för kall.
En variant på örtagårdssås som är varm istället för kall.

4 portioner varm örtsås med dragon och körvel

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 schalottenlök
  • 2 msk
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 1 dl vatten
  • 3 dl grädde
  • 2 msk koncentrerad kalv, kyckling eller grönsaksfond på flaska
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 msk ljus maizenaredning
  • 1 msk creme fraiche
  • 1 tsk torkad dragon
  • 1 tsk torkad körvel
  • 1 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad gräslök, färsk eller fryst
  • 1 msk hackad basilika, färsk eller fryst
  • 0,5 tsk torkad timjan eller 1 tsk färsk plockad timjan

Tillagning

  1. Skala och hacka löken fint.
  2. Fräs löken i smör i en såskastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
  3. Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kalvfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
  4. Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
  5. Tillsätt maizenaredning och låt det koka upp under omrörning.
  6. Rör ner creme fraiche och örter.
  7. Koka upp och håll såsen varm till servering.
E-mail
Medel: 3.6 (18 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-25