Varm örtsås med dragon och körvel
Varm örtsås med örter som dragon, körvel, persilja, timjan, basilika, grädde, vitt vin och lite tomat samt buljong.
En variant på örtagårdssås fast denna är varm.
Tillagning
- Skala och hacka löken fint.
- Fräs löken i smör i en såskastrull under omrörning någon minut utan att det tar färg.
- Tillsätt tomatpuré och fräs runt i 30 sekunder. Tillsätt vitt vin, vatten, grädde och kalvfond. Låt koka på låg värme i 10 minuter.
- Hacka ev. färska örter medan såsen kokar.
- Tillsätt maizenaredning och låt det koka upp under omrörning.
- Rör ner creme fraiche och örter.
- Koka upp och håll såsen varm till servering.
Serveringsförslag
Pasar till kött, grillat, kyckling och grönsaker. Jag hade såsen till en oxfilé på bilden.
Kan förberedas
Örtsåsen kan förberedas innan och förvaras i kylen och sedan värmas till servering.
Varianter
- Tillsätt och sila gärna ner någon halv dl steksky eller buljong efter att du stekt eller kokat kött eller kyckling för mer smak på såsen.
- Har du riktig buljong om du koka exempelvis kyckling eller kött så kan du ta det istället för koncentrerad kalvfond och vatten. Smaka eventuellt av lite försiktigt med några tsk fond då istället.
- Här jag valt de örter jag hade - viktigast är dragon och körvel - men du kan ta de örter du har tillgång till.
- Letar du efter en örtsås till fisk så kan du ta fiskbuljong och persilja samt gräslök i såsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 125 kcal