Tabbouleh med råris

Tabbouleh med råris. Här med rött ris, persilja, mynta, citron, tomat och gurka. Passar som ljummet tillbehör och matig sallad till grillat, middag, lunch, matlåda med mera.

Här med kallt kokt fullkornsris eller råris som blandas med hackad persilja samt mynta; tärnad tomat och gurka; hackad rödlök, citron och olivola.

Jag tog rött fullkornsris men det blir också gott med vanligt råris eller svart ris. Jag tog Italienskt rött ris från Po-dalen - blev mycket gott. Jag kokade 1,5 dl ris och det blev 5 dl kokt ris så det kan du också ta om du har råris som rester och vill använda det till salladen.

En variant på vanlig Tabbouleh som lagas med bulgur och som är vanlig i mellanöstern på Mezzebordet. Detta blir också en glutenfri tabbouleh då den är utan bulgur och istället med råris och därmed utan gluten. En annan glutenfri variant är med hirs.

Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt ca 50-60 gram med stjälkar. Köper du den i dyra små 20 grams paket så blir salladen rätt dyr.

Kan smaksättas med något krm kanel och kryddpeppar om man vill.

4 portioner tabbouleh med råris

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,5 dl råris, rött ris, svart ris eller annat fullkornsris, okokt (eller 5 dl kokt kallt råris)
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram tomater
  • 0,5 gurka
  • 1/3 gul lök eller röd lök
  • 1,5 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 dl hackad färsk mynta
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk sesamfrön
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk citronsaft
  • 1/2 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Kokt råris: Skölj riset. Mät upp ris och vatten. Ta en del ris och 2 delar vatten. Koka på låg värme med lock i 40 minuter. Ta av och låt svalna. Förbered under tiden övriga ingredienser.
  2. Skölj och tärna tomater och gurka fint.
  3. Hacka löken, persilja samt mynta.
  4. Lägg tomater, gurka, lök, persilja, mynta och sesamfrön i en bunke och tillsätt citronjuice och olivolja.
  5. Vänd i riset och blanda runt. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  6. Tabboulehn är klar att servera. Den blir godare om den får stå ett tag i kylen innan servering.
  7. Garnera eventuellt med mer sesamfrön, persilja och mynta.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad kock i Marinen, har en Fil.kand i Måltidsvetenskap och ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer