Tabbouleh med råris

Tabbouleh med råris. Här med rött ris, persilja, mynta, citron, tomat och gurka. Passar som ljummet tillbehör och matig sallad till grillat, middag, lunch, matlåda med mera.

Här med kallt kokt fullkornsris eller råris som blandas med hackad persilja samt mynta; tärnad tomat och gurka; hackad rödlök, citron och olivola.

Jag tog rött fullkornsris men det blir också gott med vanligt råris eller svart ris. Jag tog Italienskt rött ris från Po-dalen - blev mycket gott. Jag kokade 1,5 dl ris och det blev 5 dl kokt ris så det kan du också ta om du har råris som rester och vill använda det till salladen.

En variant på vanlig Tabbouleh som lagas med bulgur och som är vanlig i mellanöstern på Mezzebordet. Detta blir också en glutenfri tabbouleh då den är utan bulgur och istället med råris och därmed utan gluten. En annan glutenfri variant är med hirs.

Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt ca 50-60 gram med stjälkar. Köper du den i dyra små 20 grams paket så blir salladen rätt dyr.

Kan smaksättas med något krm kanel och kryddpeppar om man vill.

4 portioner tabbouleh med råris

  • Förberedelse: 45 min
  • Tillagning: 5 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 1,5 dl råris, rött ris, svart ris eller annat fullkornsris, okokt (eller 5 dl kokt kallt råris)
  • 0,5 tsk salt
  • 200 gram tomater
  • 0,5 gurka
  • 1/3 gul lök eller röd lök
  • 1,5 dl hackad bladpersilja
  • 1/2 dl hackad färsk mynta
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 msk sesamfrön
  • 0,5 tsk salt
  • 4 msk citronsaft
  • 1/2 dl fin olivolja

Tillagning

  1. Kokt råris: Skölj riset. Mät upp ris och vatten. Ta en del ris och 2 delar vatten. Koka på låg värme med lock i 40 minuter. Ta av och låt svalna. Förbered under tiden övriga ingredienser.
  2. Skölj och tärna tomater och gurka fint.
  3. Hacka löken, persilja samt mynta.
  4. Lägg tomater, gurka, lök, persilja, mynta och sesamfrön i en bunke och tillsätt citronjuice och olivolja.
  5. Vänd i riset och blanda runt. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
  6. Tabboulehn är klar att servera. Den blir godare om den får stå ett tag i kylen innan servering.
  7. Garnera eventuellt med mer sesamfrön, persilja och mynta.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.