Tabbouleh med råris
Tabbouleh med rött råris, massor av bladpersilja, pikant mynta, syrlig citron samt frisk tomat och gurka.
Här med kallt kokt fullkornsris eller råris som blandas med hackad persilja samt mynta; tärnad tomat och gurka; hackad rödlök, citron och olivolja.
Tillagning
- Kokt råris: Skölj riset. Mät upp ris och vatten. Ta en del ris och 2 delar vatten. Koka på låg värme med lock i 40 minuter. Ta av och låt svalna. Förbered under tiden övriga ingredienser.
- Skölj och tärna tomater och gurka fint.
- Hacka löken, persilja samt mynta.
- Lägg tomater, gurka, lök, persilja, mynta och sesamfrön i en bunke och tillsätt citronjuice och olivolja.
- Vänd i riset och blanda runt. Smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Tabboulehn är klar att servera. Den blir godare om den får stå ett tag i kylen innan servering.
- Garnera eventuellt med mer sesamfrön, persilja och mynta.
Serveringsförslag
Passar som ljummet tillbehör och matig sallad till grillat, middag, kött, vegetariskt, buffé, lunch, matlåda med mera. Jag hade den till lammkebab.
Tips
- Jag tog rött fullkornsris men det blir också gott med vanligt råris eller svart ris. Jag tog Italienskt rött ris från Po-dalen - blev mycket gott.
- Jag kokade 1,5 dl ris och det blev 5 dl kokt ris så det kan du också ta om du har råris som rester och vill använda det till salladen.
Varianter
- Du kan också laga vanlig Tabbouleh med bulgur och som är vanlig i mellanöstern på Mezzebordet.
- Rätten blir glutenfri då den är utan bulgur och istället med råris och därmed utan gluten. En annan glutenfri variant är med hirs.
Köp bladpersilja som är i bunt eller lösvikt. Det går åt ca 50-60 gram med stjälkar. Köper du den i dyra små 20 grams paket så blir salladen rätt dyr.
Kan smaksättas med något krm kanel och kryddpeppar om man vill.
Uppskattat näringsvärde per portion: 110 kcal